— Det aller viktigste tipset i denne sammenheng, må være å skru på sikkerhetsfunksjonene som støttes av mobilen din før du reiser, sier Finn Jarle Kvalheim i Tek.no.

Å bli frastjålet eller miste mobiltelefonen er for mange nesten som å miste en kroppsdel. Og mister du den på ferie er følelsen kanskje enda mer forsterket. På mobiltelefonen befinner det seg alt fra verdifulle dokumenter som reiseinformasjon for fly og hotell, bank, kontaktinformasjon til venner, familier og arbeid, pluss alt av sosiale medier.

1. Aktiver låsekoden på mobiltelefonen

På smarttelefoner har det kommet flere typer låsekoder.

— En tallkode er sannsynligvis best, ettersom både mønsterlås og spesielt ansiktslås har vist seg enkle å bryte. Sistnevnte kan åpnes med et utskrevet bilde fra Facebook, for eksempel. Er tyven villig til å gjøre en innsats kan telefonen åpnes, råder Kvalheim som til daglig skriver om alt det nyeste innen teknologi.

Vær obs på at mønsterlåser kan være sårbare på grunn av fingermerker som følger mønsteret oppå skjermen.

— Krypter innholdet på telefonen dersom du er spesielt redd for det – for eksempel om det er følsom jobbinformasjon på den. Dette gjøres som regel i tilknytning til menyen som aktiverer skjermlåsen, sier Kvalheim.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

2. Husk å aktivere fjernsletting

Sørg for at mobiltelefonen lar seg fjernslette. Dette gjøres via løsninger som «Find my Iphone» for Apple-enheter og «Android Device Manager» for Android-enheter.

— Henter du ned jobb-e-posten din fra mobilen er det sannsynlig at den er koblet til ett eller flere systemer hos arbeidsgiver som lar en fjerne dataene om den kommer bort. Microsofts Exchange-løsning lar deg for eksempel nullstille enheter. Finn ut hva du har og hva du ikke har før du reiser.

Mange mobiler lar seg åpne igjen selv om de tilsynelatende er godt sikret.

— Men det avhenger mye av alderen på telefonen. Nyere mobiler blir imidlertid stadig sikrere, og produsenter lover at noen av de sikreste ikke skal la seg aktivere igjen etter at du har fjernslettet og sperret dem. Dubør uansett gå ut fra atdu aldri er garantert at en fingernem tyv ikke får brukt, eller solgt, telefonen din. Men du kani hvert fall sikre deg at dine data ikke blir med, sier Kvalheim.

Nummeret som kan stoppe mobiltyven

3. Bytt passord på det du kan

Tipsene overfor er vel og bra, men hva om du ikke har hverken fjernsletting eller låsekode på?

— Da bør du sørge for å sikre tjenestene dine. Bytt passord på det du kan, men før du kommer så langt bør du også sjekke hvilke muligheter tjenesten har til å styre app-tilgang fra enkeltenheter, sier Kvalheim.

Ofte kan tjenesten koble fra spesifikke enheter, eller fjerne eget innhold fra enhetene det er snakk om.

— Gjør dette før du bytter passord, mens mobiltelefonen fortsatt får oppdateringer fra tjenestene. Bytter du for eksempel passord på e-posten din uten å fjernslette telefonen, eller koble den fra enkelttjenesten, kan du risikere at allerede synkronisert innhold blir liggende på dingsen.

IVRIGE TYVER: I fjor toppet mobiltelefoner tyveristatistikken for nordmenn i utlandet. Foto: RioPatuca Images/Fotolia,NTB

4. Husk å skru av dataroamingSkru av bakgrunnsdata på mobilen dersom du er redd for utenlandsprisene — de kan ofte være stive og du ender opp med en høy regning.

— I noen land kan det være ekstremt dyrt å bruke data, og bakgrunnsdata-innstillingen på Android-mobiler sørger for at telefonen kun bruker datatrafikk når du etterspør oppdateringer. Aldri ellers. Vil du være helt sikker på at telefonen ikke tar for seg av utenlandsdata bør du skru av dataroaming helt i innstillingene, sier Kvalheim.

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

5. Sørg for å ha backup av telefonen din

Om det er rimelig å bruke data der du skal, eller du investerer i lokalt kontantkort, mener Kvalheim at det kan være like greit å ha sikkerhetskopiering på underveis.

— Koster det skjorten pr. megabyte – ta backup før du reiser, og benytt deg av WiFi på hotell eller spisesteder for å ta løpende vare på innholdet ditt. På den måten kan mobilen bli borte, men ikke bildene og innholdet ditt, sier han.

6. Sjekk reiseforsikringen før du drar

Sjekk forsikringsvilkårene for reiseforsikringen og eventuelt kredittkortet du har betalt turen med.

Ifølge fjorårets tall fra Finans Norge er mobiltelefoner det som stjeles aller mest.Mobiltelefoner ligger på topp sammen med fotoutstyr, lommebøker og PC/nettbrett.

— Hvis mobilen erspesielt dyr kan en verdisaksforsikring fra banken eller forhandleren som selger deg telefonen være kjekt å ha. Pass i så fall på de mange unntakene. Her er det svært vanlig at noen bare dekker skader, mens andre bare dekker tyveri. Enkelte av dem kan ha begrensninger for hendelser i utlandet, sier Kvalheim.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også: