Vedfyrt, med og uten røyk, elektrisk, gassdrevet, på båter, i campingvogner, busser og taxier.

I et pariserhjul, hjemme i leiligheten eller på hytta ved vannet. Badstuene finnes overalt i Finland.

— Badstu er en viktig og sentral del av den finske kultur og tradisjon. Det startet lenge før vi begynte å skrive ned historien. Det har alltid vært viktig for oss, mange er stolte av den.

Det sier Jaakko Blomberg (32). Han er grunnleggeren av Helsinki Sauna Day, og er som finner flest svært opptatt av badstubading. Han studerer etnologi på universitetet i Helsingfors, hvor han også har studert finsk historie, kunst og litteratur, og vet hva han snakker om.

Vi treffer ham ved det nyåpnede bybadet Allas i sentrum av den finske hovedstaden. Som ikke bare har helårsåpne svømmebasseng, men også badstuer. Selvsagt.

SPESIELL BADSTU: Pariserhjulet Skywheel på Salutorget i Helsingfors har egen badstuvogn (se brun vogn midt i bildet). Fra 40 meters høyde kan du nyte utsikten over sentrum med domkirken (helt til venstre), den ortodokse kirken (til høyre) og sjøen. Bildet er tatt fra øverste dekk på kystvaktskipet Turva, som forøvrig selv har to badstuer ombord. Men det fikk vi ikke lov til å fotografere. Foto: Kjetil Flygind

Badstu i 40 meters høydeBak oss er turistattraksjonen Skywheel, et 40 meter høyt pariserhjul, forlengst i full gang. Utsikten er formidabel. Man ser både Helsingfors sentrum og utover mot sjøen, hvor den gamle kystfestningen Sveaborg er blant stedene man kan betrakte mens kropp og sjel renses og smøres. For som du ser på bildet; den ene vognen er bygget om til en liten badstu.

— Det er mest for turister. Jeg har aldri vært oppe i den, sier Blomberg.

Finland er med på topplisten neste reiseår:

FINSK KULTUR: Jaakko Blomberg er mannen bak badstudagen i Helsingfors. Han studere etnologi og vet hvor viktig badstuen har vært og er for finsk kultur. Her avbildet ved det nye bybadet Allas i Helsingfors sentrum – som selvsagt også kan friste med flere badstuer. Foto: Kjetil Flygind

Er du åpen for å oppleve noe helt unikt, er Sompasauna verdt et besøk. Den ligger et kvarters sykkeltur utenfor sentrum.Sompasauna ble først bygget på et delvis tomt industriområde av badstuentusiaster i 2011. Men myndighetene mislikte initiativet, og rev den. Den ble bygget opp igjen, og fikk i fjor en kulturpris.

Her tar man med sin egen ved. Glem badebukse og bikini som man må bruke på de private og noen av de offentlige badstuene. En ekte finsk badstu nytes best naken.

Det finnes mange tradisjonelle badstuer, noen kalles kultur-badstuer. Flere av dem finnes i bydelen Hagnäs. Bli ikke overrasket om du ser en gjeng varme og øldrikkende badstubadere sitte på fortauet med kun et håndkle rundt midjen.

— Noen utlendinger som kommer hit og går i badstu får kanskje litt sjokk når finnene kaster håndkleet som den mest naturlige ting i verden, sier Jaakko Blomberg og ler.

FOLKELIG: Badstuen Sompasauna er åpen for alle, og var lenge ulovlig før myndighetene bøyde av for presset og tillot den folkelige badstuen. Dette er «lounge-området» på baksiden hvor man også kan kaste seg i sjøen for å kjøle seg ned. Foto: Kjetil Flygind
MÅ TA MED EGEN VED: Mari Kinnunen (31) (t.v.) og kompisen Veli-Matti Vartiainen (35) besøker badstuen Sompasauna minst en gang i uken. Den er åpen for alle. Trolig må denne kult-badstuen rives om ikke lenge grunnet bygging av nye boligblokker. Foto: Kjetil Flygind

En kultur i endring Blomberg forteller at mange offentlige badstuer forsvant etter krigen.

— Da var det mer vanlig å ha det ved feriehuset på landet eller i blokken man bodde i. Utover på 90-tallet ble det enda mer privat, folk begynte å bygge det hjemme hos seg selv. Selv om det fortsatt er vanlig den dag i dag, er det blitt dyrere å bo, hver kvadratmeter teller, derfor ser vi nå at det blir stadig mer vanlig med offentlige badstuer igjen, sier 32-åringen.

Badstubading handler om renslighet og velvære. Å rense både kropp og sjel. Vaske av seg bekymringer og stress. Etterpå kjøler man seg ned ved å hive seg i vannet eller tømme en bøtte vann over seg.

Har du vært på noen av disse?

STAMGJESTER: I bydelen Hagnäs (Kallio på finsk) er det en vedfyrt sauna i 1. etasje i en boligblokk. Stamgjestene går på sauna selv midt på sommeren. Foto: Nordli Katrine

Men badstuen har hatt mange funksjoner. Det er blitt brukt til å sove i, matlaging, kvinner fødte barn her i gamle dager.Norge hadde tilsvarende kultur som Finland, men Tor Anders Aune, leder av Badstuforbundet i Norge, forteller at én spesiell hendelse nærmest tok livet av badstutradisjonen i Norge.

— Da reformasjonen kom til Norge i 1536, ble det beordret at alle badstuer skulle brennes. I Norge ble badstuene brent ned. Men finnene beholdt sine og klarte å ta vare på en gammel, felles tradisjon. Mens vi i Norge ikke fikk badstuer igjen før den finske innvandringen til Finnmark og Nord-Troms 300 år senere, forklarer Aune.

Han har ikke tall på antall badstuer i Norge.

— Det er færre og færre jo lenger sør man kommer, det er i hvert fall min klare følelse.

Han holder til i Rissa kommune på Fosen, og har selv tre badstuer.

— Jeg tror aldri vi kommer på finsk nivå. Det vil i så fall ta mange, mange år. Kunnskapsløsheten her i Norge er for stor. Det er synd. Jeg skulle absolutt ønske at vi hadde det som i Finland, sier Aune.

Dette er kul og trendy gårdsturisme:

TRADISJONER: Bernt Österberg (74) og kameraten Björn inne i badstuen ved bybadet Allas. Begge er ihuga badstuentusiaster, som finner flest, og mener den rensende effekten badstubading har på kroppen er det beste. Foto: Kjetil Flygind
VIKTIGE DETALJER: En god badstu må være riktig bygget. Med god ventilasjon, flere høyder man kan sitte i (jo høyere man sitter, jo varmere blir det) og ikke minst sitteunderlag slik at baken ikke blir svidd. Dette er den private badstuen ved Löyly. Foto: Kjetil Flygind

Man er seg selv i en badstuMatti Markkanen (40) tar oss imot Löyly, diamanten blant badstuene i Helsingfors. Saunamanageren, som er den offisielle stillingen hans, er varm og tørker noen svetteperler i pannen.

Han har vært på jobb siden klokken syv om morgenen. Det tar seks timer å varme opp badstuovnene her. Hans jobb er å passe på at de to badstuene har perfekt temperatur når de besøkende slippes inn.

VARMT: Steinene som ligger inne i den vedfyrte badstuovnen holder flere hundre grader. Så når saunasjef Matti Markkanen kommer på jobb om morgenen er temperaturen fortsatt 200–300 grader inne i ovnene. Foto: Kjetil Flygind

Med lasermåler sjekker han temperaturen på treverket i taket. Over 160 grader. Faren for at det skal selvantenne er så stor at han vanner treverket for å kjøle det ned.Steinene inne i de gigantiske ovnene holder en temperatur på mange hundre grader.

Det sies at en røyk-badstu ikke er en ordentlig badstu før det har brent ned minst en gang. Matti Markkanen håper han slipper å oppleve det.

Löyly kostet mer enn seks millioner euro, 58 millioner kroner, å bygge. Seks ganger i året må steinene i ovnene skiftes. Det koster i underkant av 100.000 kroner hver gang. Det går med over ti kubikk ved i uken.

— Vi har en tradisjonell badstu her, røyk-badstuen er vår spesialitet, og det vil mange besøke. Ikke bare utlendinger, men også finner. Det er ikke så vanlig her i Helsingfors. Dette har vært en enorm suksess, mener han. Et besøk her, to timer, koster 19 euro, i underkant av 200 kroner.

BADSTUBÅT: Dette er en av flere badstubåter som kan leies. Her får du en pakke med badstu, noe godt å drikke, mens man kan kjøle seg ned i sjøen fra båten. Denne båten har kaiplass i bydelen Hagnäs. Foto: Kjetil Flygind

Temperaturen i badstuen skal ligge på mellom 70 og 90 grader, sier Jakkko Blomberg. Både han og Tor Anders Aune understreker viktigheten av badstuens sosiale funksjon.— I badstuer møtes folk fra alle sosiale lag. Her er alle seg selv. Man møter folk man ellers aldri ville møtt eller snakket med. Finske menn, spesielt, er ikke så gode til å snakke om følelser og slike ting. Det kan man gjøre i en badstu. Politikere har bestemt mye i en badstu opp gjennom årene.

Disse badstuene er verdt et besøk

Badstuene i Helsingfors kommer i nesten alle tenkelige varianter. Prisen varierer, men for rundt ti euro, en snau hundrings, er det mulig å nyte badstuens velvære. På de nye, mer fancy stedene koster det mer.

Foruten badstu i pariserhjul, kan man leie en badstubåt. Det koster litt, selvsagt, men å samle vennegjengen, kolleger eller treningskompisene en ettermiddag, kaste loss og nyte en het badstu mens man putrer rundt på vannet, er svært populært. Spesielt i sommerhalvåret. Men tro ikke at kulden stopper finnene.

Et bad hører med, enten vannet holder 20 eller 4–5 grader.

Om du foretrekker å holde deg på land, kan du leie en badstubuss eller en badstutaxi. Ja, det går faktisk an. Noen er kreative og snekrer og mekker og lager til badstuer i campingvogn eller utedass. Men det mest vanlige er likevel tradisjonelle badstuer, aller helst vedfyrt men noen røyk-badstuer finnes også.

Her er en liten oversikt:

Löyly: Ny og lekker offentlig badstu med restaurant og nydelig havutsikt. Ligger i bydelen Ärtholmen.

Allas: Nytt offentlig bybad i sentrum med utendørsbassenger og badstuer.

Skywheel: Pariserhjul med egen badstuvogn i sentrum av Helsingfors.

Kotiharju: En populær, offentlig badstu med flere typer badstuer. Åpen hele året. Ligger i bydelen Sörnäs.

Sompasauna: En selvbetjent og gratis offentlig badstu. Ta med egen ved. Sjekk hjemmesiden for praktisk info.

Hermanni: Offentlig badstu i bydelen Hermanstad, et stykke utenfor sentrum. Ta trikken. Åpen hele året.

Reisen dit: Flere flyselskaper flyr direkte til Helsingfors: SAS, Norwegian, Finnair. Reisen tar rett i underkant av halvannen time.

Flyplassen i Helsingfors heter Vanda og ligger 18 kilometer nord for sentrum.

For å ta deg inn til sentrum kan du ta taxi, buss eller tog.

Pris for buss/tog ligger på rett i overkant av 50 kroner. Taxi koster rundt 350 kroner.

Få mer reiseinspirasjon av disse sakene:

Reisetips til eventyrlige Marokko