VIKTIGE VENNSKAP: Jentegjengen fra Stavanger prioritere å pleie vennskap litt ekstra med en oval weekend i året. Annethvert år går utenlands og på hytte. Eivor Iversen Bø (t.v.) og Lise Catalano-Gjessen på blomstermarked i Amsterdam. Foto: Privat
PÅ ISLAND: Jon-Frode Bosåen (i midten) med kompisene på guttetur til Island i 2011. Det ble en aktiv ferie ispedd konsert og matopplevelser. Foto: Privat
STOR SHOPPINGGATE: Regent Street er Londons nest største handlegate, og et yndet mål for shoppingsugne nordmenn. Foto: Morten Uglum
SHOPPING: London frister med god shopping, gode restauranter og et strålende kulturtilbud. Borough Market er et av Londons eldste matmarked. Foto: Nina Eirin Rangøy
DET BLIR LITT FEST: Mat og drikke er ofte det viktigste på jente- og gutteturene. Her fra den legendariske Temple Bar i Dublin. Foto: Paal Audestad
BESTILLER ALT PÅ FORHÅND: Eivor Iversen Bø (foran) forteller at det krever litt logistikk å reise sammen så mange. Billetter og restauranter til lunsj og middag bestilles på forhånd. Her er jentegjengen klare for musikal i London. Foto: Morten Uglum
VI ELSKER DANMARK: København er et klassisk reisemål for jente- og gutteturene. Foto: Morten Uglum

— Vi planlegger turen opptil et år i forveien. Men så er vi tolv jenter med familier, så det må en del logistikk på plass, forteller Eivor Iversen Bø (44) fra Stavanger.

Annethvert år reiser venninnegjengen til en europeisk storby. Det er de ikke alene om.

VIKTIGE VENNSKAP: Jentegjengen fra Stavanger prioritere å pleie vennskap litt ekstra med en oval weekend i året. Annethvert år går utenlands og på hytte. Eivor Iversen Bø (t.v.) og Lise Catalano-Gjessen på blomstermarked i Amsterdam. Foto: Privat

Å reise sammen med venner blir stadig mer populært, særlig fra fylte 30 år og oppover. En av ti reiser på den type reiser, og turene legges hovedsakelig fra torsdag til søndag, viser en fersk reiseundersøkelse fra reisebyrået Berg-Hansen.— Turer med vennegjengen blir etterlengtede pauser fra en travel hverdag, hvor man kan slappe av og bare tenke på seg selv. Disse turene planlegges ofte lang tid i forveien, og særlig jentegjengene ser vi at sparer sammen til neste tur, sier kommunikasjonsrådgiver Hanne Anniken Wæhler i Berg-Hansen.

Shopping, mat og vin står høyt på listen for både menn og kvinner.

— Tidligere holdt det med bare å reise bort, mens nå er aktiviteter en viktig del av reisen. Ja, jentene vil fortsatt shoppe, og gutter er glade i en øl eller to. Når det er sagt så ser vi at særlig guttenes reisevaner har endret seg de siste årene. Satt på spissen, mens guttene tidligere foretrakk teltturer eller ikke brydde seg om hotellstandard – spør de nå om mat og vinreiser til Piemonte, sier Wæhler.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Fem gutter på tur

PÅ ISLAND: Kompisgjengen på fem møttes da de jobbet på Ferner Jacobsen i Oslo. Nå reiser de årlig på guttetur utenlands. Her er Tom Andreas Hestås, Kjetil Thue og Petter Hagen i varme kilder på Island. Foto: Privat

Jon-Frode Bosåen (38) i Bergen har reist med den samme guttegjengen i 15 år. Med barn, familie og hektiske jobber, samtidig som kompisene bor i ulike deler av landet, forsto de at de måtte gjøre noe litt ekstra når de først skulle samles.Da falt de ned på en årlig utenlandstur til en europeisk storby. Düsseldorf, Amsterdam, Warszawa har vært blant reisemålene.

Men i 2011 tok de en litt annerledes tur.

— Vi dro til Island på en aktiv ferie. Leide jeeper, så geysirene og Gullfoss, og badet i de varme kildene. Vi fikk til og med med oss en Björk-konsert, sier Bosåen.

Gjengen har også et eget navn fra tiden de jobbet i en eksklusiv klesbutikk: «The Travelling Ferner Jacobsen Society and Friends».

— Fire av oss møttes da vi jobbet på Ferner Jacobsen i Oslo, og sistemann er «friend», forklarer han.

I flere år sjekket femkløveret inn på hotell, men nå er det leiligheter som bookes.

— Da kan vi være sammen 24/7. Det har vært mye kjekkere enn hotell, mener Bosåen som de siste årene har leid leilighet via Airbnb.

Siste tur var i februar. Det meste var planlagt og bestilt på forhånd. Gode restauranter ble behørig valgt ut, det samme med nattklubber eller kulturelle opplevelser.

SHOPPING: Jon-Frode Bosåen legger ikke skjul på at guttegjengen med bakgrunn fra klesbransjen legger inn shopping når de er på tur. I februar besøkte de noen av Londons eksklusive butikker. Foto: Privat

Et økende fenomenFamilieterapeut Solveig Vennesland mener det er et samfunnstrekk at par skal reise hver for seg, dyrke egne hobbyer og venner.

— Fenomenet har økt voldsomt de siste 15 årene. Det har sammenheng med likestilling, både menn og kvinner arbeider mye, en har egen lønn og mange har råd til å prioritere slike turer, sier hun.

Vennesland mener det er veldig viktig at begge parter har egne interesser og egne venner utenom parforholdet.

— Jeg tror en blir både en morsommere og bedre samlivspartner med interesser og nettverk utenom familien og parforholdet. Men en må kommunisere godt rundt denne typen turer også, understreker hun.

SHOPPING OG CHAMPAGNE: Det blir god drikke og mat når en er på jente- og guttetur. Eivor Iversen Bø skåler med venninnene på fjorårets reise til London. Foto: Privat

London i vindenFor både Eivor Iversen Bø og Jon-Frode Bosåen gikk siste jente— og guttetur til London.

Den britiske hovedstaden topper listen over mest besøkte byer i 2014. Deretter kommer København, Berlin, Oslo og New York, ifølge Berg-Hansens reiseundersøkelse.

Direkteruter fra flere byer i Sør-Norge, og en kort flyreise er gjerne årsak. Pluss at shoppingen er bra. Med en bakgrunn i en av Oslos mest kjente klesbutikker sto shopping høyt prioriteringslisten for Bosåens guttegjeng.

— Vi har noen favorittbutikker, som All Saints. Men det blir mest mat, champagne og kulturopplevelser som museum og gallerier, sier Bosåen.

Gode råd til turen

Hans råd er å planlegge de få dagene en har til rådighet så godt som mulig. Bø er helt enig. Hun og venninnegjengen booket billetter til en musikal før de reiste, og bestilte også bord til lunsj og middag.

BESTILLER ALT PÅ FORHÅND: Eivor Iversen Bø (foran) forteller at det krever litt logistikk å reise sammen så mange. Billetter og restauranter til lunsj og middag bestilles på forhånd. Her er jentegjengen klare for musikal i London. Foto: Morten Uglum

— Vi ber gjerne familien, venner og kolleger om gode tips, og bruker også TripAdvisor. Da får vi lagt opp en god del. Siden vi er så mange, deler vi oss og gjør forskjellige ting i løpet av dagen, men vi møtes alltid til lunsj og middag, sier hun.Iversen Bø og venninnene startet utenlandsreisene da de fylte 30 år.

— Da reiste vi på jubileumstur til København. Vi kaller oss «Gourmetgjengen», og samles en gang i måned for å spise mat og prate, sier Bø og legger til at klubben har 20-års jubileum i år. Det året de er hjemme tar de en helg på en hytte ved sjøen eller på fjellet. Det viktigste er å være sammen. Skravle. Mimre.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Dette gjør vi på guttetur- og jentetur

Hvilke reisemålene menn og kvinner foretrekker når de reiser på tur med vennegjengen varierer, viser Berg-Hansens reiseundersøkelse.

Menn fortrekker Manchester, Berlin, Amsterdam, Dublin, Praha, Leeds og Liverpool populære byer. For kvinner er favorittene New York, Gdansk, Riga, Barcelona, Mallorca, Paris, Stockholm og Malaga.

Topp fem aktiviteter som foretrekkes på typiske reisemål for kvinner:

NEW YORK:

1. Shopping

2. Sightseeing

3. Mat/vin/restaurant

4. Kunst/kultur/museum

5. Bar/Pub/Klubb

RIGA:

1. Shopping

2. Mat/vin/restaurant

3. Bar/pub/klubb

4. Kunst/kultur/museum

5. Spa

Topp fem aktiviteter som foretrekkes på typiske reisemål for menn:

BERLIN:

1. Mat/vin/restaurant

2. Shopping

3. Kunst/kultur/museum

4. Bar/pub/klubb

5. Sightseeing

PRAHA:

1. Mat/vin/restaurant

2. Shopping

3. Bar/pub/klubb

4. Sightseeing

5. Kunst/kultur/museum

Ferietrender 2015

Miniferie øker

Nordmenn reiste på flere turer i 2014 enn året før. Reisene har økt fra 2,7 til tre turer i året.

Såkalte nanoturer øker stadig i popularitet. Begrepet innebærer reiser som varer 1–2 netter. Reisemåten økte fra 13 prosent i 2013, til 18 prosent i 2014. Ifølge Berg-Hansens reiseundersøkelse, gjennomført av Norstat, er det flere grunner til det:

1. God tilgjengelighet av flybilletter til en rimelig penge

2. Folk har råd til å reise

3. Fin måte å tilbringe tid med gode venner

Sommerferien går til Spania og Norden

Landet har vært nordmenns favorittreisemål i 50 år. Gode flyforbindelser med både SAS og Norwegian til Malaga og øyene bidrar til at ferielandet holder seg på topp av flere reiselister.

Topp fem-listen over feriemål i 2014:

1. Spania

2. Danmark

3. England

4. Norge

5. Sverige

Tallene er basert på undersøkelse gjennomført av Norstat for Berg-Hansen i januar 2015. 600 personer er blitt spurt i detalj om sine feriereiser.