PRESISJON: To stjerner krever presisjon i alle ledd. Geranium-servitør Julie Ekse Jenssen fra Norge sørger for at alt på bordet står på sin korrekte plass. På millimeteren. Foto: Alf Ove Hansen
ERA ORA: Italienske Era Ora i Christianshavn har vært med i Michelin-guiden i over 20 år. Foto: Alf Ove Hansen
I ÅTTENDE: En heis opp åtte etasjer fører deg til Geranium. Restauranten har 13 bord, og er åpen onsdag til lørdag. Foto: Alf Ove Hansen
ERA ORA: Italienske Era Ora i Christianshavn har vært med i Michelin-guiden i over 20 år. Foto: Alf Ove Hansen
KADEAU: Hos Kadeau i Christianshavn serveres råvarer fra den danske øya Bornholm. Foto: Alf Ove Hansen
KADEAU: Hos Kadeau i Christianshavn serveres råvarer fra den danske øya Bornholm. Foto: Alf Ove Hansen
FORMEL B: Formel B ligger helt i enden av Vesterbrogade, og har bare kveldsåpent. Du velger retter fra en fast meny, der alle koster 130 danske kroner. Foto: Alf Ove Hansen
GRØNBECH & CHURCHILL: Restauranten i Amaliegade beskriver maten sin som klassisk og underfundig. Interiøret ser ut til å gjenspeile det. Foto: Alf Ove Hansen
KOKKERIET: Kokkeriet lager sin vri på danske spesialiteter. Vil du bare ha kaffe, noe søtt eller et glass champagne, kan du få det fra klokken 22, uten at du har spist der tidligere på kvelden. De kaller konseptet after hours. Foto: Alf Ove Hansen

Fotballtrener Ståle Solbakken har ansvaret for at FC København lykkes på gressmatten i Parken.

Åtte etasjer opp, foregår et helt annet spill. Så langt belønnet med to av tre mulige stjerner i Michelin-guiden.

— Velkommen!

Julie Ekse Jenssen (23) tar imot oss utenfor heisen klokken ti. Det er ennå to timer til teppet går opp. Den norske servitøren, med både kokke- og vinkelnerutdanning, har akkurat begynt på jobb.

Denne torsdagen skal hun ikke sykle hjem før klokken 01. Sammen med ni andre servitører og 14 kokker skal hun sørge for at både lunsj- og middagsgjestene får en spesiell matopplevelse. Tiden frem til åpning går med til å sette restauranten.

Det betyr at duker skal strykes, puter fikses, stoler skal stå på linje, lamper rengjøres, glass pusses, fersk juice skal presses, vin åpnes og blomster gjøres klare. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Er det WiFi her?

— Vi går også gjennom dagens gjester, ser hvem som har allergier, om noen feirer noe spesielt og hvilke språk som snakkes. Det er tilsammen 13 nasjoner fordelt på kjøkkenet og ute i restauranten. Så vi forsøker å la de som for eksempel snakker fransk eller har en tilknytning til landet, ta seg av de gjestene, forteller Julie Ekse Jenssen.

Hos Geranium er kunnskapsnivået høyt både på kjøkken og ute i salen. Tre andre har som Julie, kokkeerfaring og sommelier-utdanning.

PRESISJON: To stjerner krever presisjon i alle ledd. Geranium-servitør Julie Ekse Jenssen fra Norge sørger for at alt på bordet står på sin korrekte plass. På millimeteren. Foto: Alf Ove Hansen

Julie har også vært commis (assistent) for Ørjan Johannessen i VM for kokker i 2011, Bocuse d’Or, og jobbet på steder som Renaa i Stavanger og Oscarsgate i Oslo.Foruten å kunne svare godt på hvor maten kommer fra og hvordan den er tilberedt, er det to andre spørsmål som oftest kommer.

— Hvor ofte vi skifter menyen! Vi har noen signatur-retter, hvor det er mindre endringer, og så har vi noen retter som endres sesongvis. Det kan være små endringer med ujevne mellomrom. Vår og sommer endres det hyppigst på småting, gjerne hver uke. Det andre vanlige spørsmålet er hva wifi-passordet er, sier hun og smiler.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

22 serveringer

For også på, eller kanskje nettopp på eksklusive restauranter, er selfiestangen og mobilkameraet i bruk. Gjestene kan velge mellom to menyer.

Universmenyen til 1600 danske kroner, eller Geraniumrettene til 1200. Det hele er delt inn i appetittvekkere, de salte retter, de søte retter, søtt og en liten hilsen. Så kan du velge vann, vin eller juicemeny til, eller enkeltviner om det er ønskelig.

Råvarene er så langt mulige lokale, og kommer fra økologiske og biodynamiske gårder. Vin er ofte fra små og uavhengige vinbønder, øl fra danske bryggerier og juicen er hjemmelaget. Den store menyen inkluderer cirka 22 serveringer, rundt 15 på den korte.

Begge menyen inneholder signatur-retter. En av disse er «Dildstener», som er norske kamskjell fra Frøya, med granite av sylteagurk og en pepperrotkrem. For at alt skal gå glatt, er det mange som står på.

I ÅTTENDE: En heis opp åtte etasjer fører deg til Geranium. Restauranten har 13 bord, og er åpen onsdag til lørdag. Foto: Alf Ove Hansen

Til salens 13 bord til lunsj er det tolv som jobber på kjøkkenet, litt flere om kvelden. I salen er det nesten like mange som jobber. Det ligger altså mye tid og kunnskap i opplevelsen.

Ingen kleskode

— Hvor mye matkunnskap bør en ha før en kommer hit?

— Jeg tror det viktigste er du er åpen for å prøve noe nytt. At du ikke har for mange tanker om at «jeg liker ikke det og det». For dem som ikke spiser fisk eller kjøtt, har vi alternativer, selv om vi bare har to smaksmenyer. Bare si fra på forhånd, anbefaler Julie Ekse Jenssen.

Skal du bestille bord, noe som er lurt, husk at det ofte er fullt på kveldene. Det kan være lurt å bestille to, tre uker i forveien. I motsetning til enkelte restauranter har ikke Geranium stengt om sommeren. De har derimot lukket søndag til tirsdag samt to uker i desember.

Tror du at det er en veldig formell opplevelse å spise på Geranium, er svaret fra Julie Ekse Jenssen litt ja og mest nei.

— Vi vil at gjestene skal kunne slappe av og nyte maten. Vi har en jordnær service, og forklarer på forhånd godt om mat og drikke. Kleskode har vi heller ikke, og ingen er avvist til nå. Selv synes jeg det er gøy å kle seg litt opp når en skal på en fin restaurant!

Les mer på geranium.dk

TRE MED TO:

København byr på flere stjernesteder. Noma har som Geranium, to stjerner. I år fikk også en tredje restaurant sin andre stjerne.

AOC ligger i Dronningens Tværgade 2 i indre by. De har åpent på kveldstid, fra tirsdag til lørdag. Du kan velge mellom tre ulike smaksmenyer, med tilhørende to ulike vinmenyer eller en juicemeny.

Det er også mulig å bestille vin i flasker. Prisene uten drikke er fra 675 til 1250 danske kroner.

Les mer på restaurantaoc.dk

SYV MED ÉN:

MARCHAL

Luksushotellet D’Angleterre på Kongens Nytorv er et landemerke. På innsiden finnes Marchal , som fikk en stjerne i fjor. De serverer nordiske retter med fransk streif, og har åpent 7 til 10.30, 12 til 16.30 og 18–22 hver dag. Fredag og lørdag stenger kjøkkenet 23. Søndagsbrunsjen er også innført igjen, og serveres mellom 12 og 15. Til frokost, lunsj og middag bestiller du fra en à la carte-meny. Til lunsj kan du også velge kokkens to eller tre-retters til 285 eller 375 danske kroner. Prisene på middagsmenyen ligger fra 160 til 500 kroner pr. rett, samt egen kaviarmeny. De største rettene kan deles av to personer.

Les mer på marchal.dk

GRØNBECH & CHURCHILL

Spaserer du litt til, når du Grønbech & Churchill på Esplananden 48/Amaliegade 49. Det serveres lunsj tirsdag til fredag fra 12 til 14.30, og middag tirsdag til lørdag fra 18 til 21. Merk at er dere flere enn seks, skal samme meny til hele bordet forhåndsbestilles. Lunsjretter fra 150 danske kroner. Til middag kan du velge antall serveringer fra en fast meny. Maten skal være både klassisk og underfundig.

Les mer på gronbech-churchill.dk

KADEAU

Kadeau ligger i Wildersgade 10 i Christianshavn. Bornholmske råvarer serveres til lunsj torsdag til lørdag fra 12-13.30. Middag tirsdag til lørdag fra klokken 18. Menyene kommer i fire varianter. Bornholmerbanks med rundt 20 serveringer koster 1200 danske kroner.

Minibank, med appetittvekkerer og fire retter til 800 kroner, serveres tirsdag til torsdag samt til lunsj torsdag til lørdag. Businessbank kan bestilles til lunsj torsdag til lørdag. Da får du appetittvekker, tre retter og et glass vin til 750 kroner. Højbordet er for maks 10 personer. For 30.000 kroner får du alle serveringer, stor champagne, vin, kaffe, noe søtt og avec.

Les mer på kadeau.dk

ERA ORA

Ikke mange hundre meterne unna, ved kanalene i Overgaden Neden Vandet 33B, finner du italienske Era Ora .

ERA ORA: Italienske Era Ora i Christianshavn har vært med i Michelin-guiden i over 20 år. Foto: Alf Ove Hansen

Meny-lengden bestemmer du selv.Stengt søndager. Lunsjtider fra 12 til 15, med meny fra tre – fem retter. Pris fra 498 danske kroner. Middagsåpent fra 18 til midnatt. Priser fra 950 danske kroner.

Les mer på era-ora.dk

FORMEL B

I Vesterbrogade 182, med adresse Frederiksberg, ligger Formel B. Åpent fra kl. 17.30 til midnatt mandag til torsdag, til 01 fredag og lørdag. Er dere flere enn syv, skal samme meny til alle forhåndsbestilles.

Menyen består av rundt 20 retter, som skiftes ut etter sesong og kjøkkenets humør.

Hver rett koster 130 danske kroner, og de anbefaler fire – seks retter. Råvarene kommer hovedsakelig fra små danske produsenter.

Les mer på formelb.dk

KIIN KIIN

Thailandske Kiin Kiin i Guldbergsgade 21 har hatt stjerne siden 2008. De feirer dette nå med en meny til 925 danske kroner.

Du kan også bestille en teatermeny, med snacks og fire retter til 495 kroner. Bordet har du da fra 17.30 til 19.30. Åpent mandag til lørdag, 17.30 til midnatt, med seneste bordsetning klokken 21. Kiin Kiin er Europas eneste thaiinspirerte gourmetrestaurant i Europa.

Les mer på kiin.dk

STUDIO

Studio ligger i restaurant-komplekset The Standard i Havnegade 44 i Nyhavn. Studio åpnet høsten 2013, og fikk sin første stjerne allerede våren etterpå.

Kokk Torsten Vildgaard var i mange år på Noma, og viderefører det nordiske derfra – men er heller ikke fremmed for inspirasjon fra resten av verden. treretters lunsj torsdag og fredag kl. 12 til 15 til 450 danske kroner.

Middag tirsdag til lørdag kl. 18 til 24. Menyene har fem retter, fra tirsdag til torsdag til 900 kroner. Syvretteren koster 1050. Du kan også bestille en såkalt full on som er syv retter med ekstra retter med trøffel, kaviar og foie gras. Minimum 18 serveringer med aperitiff, vin, kaffe, søtt og vann koster 2695 danske kroner.

Les mer på thestandardcph.dk

KOKKERIET: Kokkeriet lager sin vri på danske spesialiteter. Vil du bare ha kaffe, noe søtt eller et glass champagne, kan du få det fra klokken 22, uten at du har spist der tidligere på kvelden. De kaller konseptet after hours. Foto: Alf Ove Hansen

KOKKETERIET Kokkeriet i Kronprinsessegade 64 i Nyboder-kvarteret satser på å utforske og forbedre klassiske danske retter. De har à la carte, forretter fra 250 danske kroner og hovedretter fra 375. Du kan også velge den store menyen til 1200 kroner, eller den mindre til 900 kroner. Åpent på kveldstid mandag til lørdag fra kl.18 til 01. Siste bordsetning klokken 21. Du kan også stikke innom de samme dagene fra klokken 22, for det som kalles after hours.

Da får du så mye kaffe du vil og petit fours for 75 kroner. Avec fra 115 kroner. Det er også mulig å få champagne fra Bollinger og Krug på glass.

Les mer på kokkeriet.dk

Merk: Prisene er fra restaurantenes hjemmeside pr. mars 2015. Oppgitt i danske kroner.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Michelinguidens historie

Den første guiden kom i 1900 etter initiativ fra dekkprodusenten Michelin.

Den ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil. På den tiden fantes det ca. 3000 biler i hele Frankrike, hvorav 95 prosent av bilene fantes i Paris. Formålet med guiden var å få folk til å reise ut på landet for å slite dekkene sine, slik at de måtte kjøpe nye og spre interessen for biler slik at flere skulle kjøpe biler, og dermed trenge dekk.

De første guidene inneholdt matnyttig informasjon om hvor man kunne fylle bensin, hvordan man byttet dekk og lyspærer, samt hvor man kunne få seg en matbit, eller overnatte. Systemet med stjerner ble introdusert på 30-tallet.

(Kilde: michelin.no)

Dette betyr Michelin-stjernene

3: En reise verdt i seg selv

2: Verdt en omvei

1: Eksepsjonelt bra i sin kategori

5 kriterier maten bedømmes etter

1. Kvaliteten på råvarene.

2. Håndverket. Smaken og tilberedningen.

3. Personligheten. Hvor godt har det har lykkes for kokken å finne sitt eget uttrykk.

4. Valuta for pengene.

5. Kvalitet over tid. Det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når en besøker restauranten.

Flest i Norden

København har 15 Michelin-restauranter med totalt 18 stjerner. Noe som er flest i Norden.

Noma med sine to stjerner ligger i Strandgate 93, med utsikt til Nyhavn. De har åpent tirsdag til lørdag.

De har en fast meny til 1700 kroner, med minimum 20 serveringer. Vinmeny med 7-8 glass til 1100 kroner, alkoholfri drikke til 700 danske kroner.

Foruten de nevnte ti og Noma, har også Relæ, Den røde cottage, Søllerød kro og Clou stjerner.

Noma åpner for bordbestilling på egne datoer. De åpnet for eksempel 6. april for bestillinger til juli. Så merk deg når de åpner for bestillinger i en periode du har tenkt deg til byen, og vær rask på labben. Lunsj fra 12 til 16, middag fra 19 til 00.30. 4.mai klokken 10 starter reservasjonene til august. 1.juni klokken 10 kan du reservere til september.

Det er også mulig å stå på venteliste.