Ga døtrene navn etter vindruer

Med en far som vinentusiast, falt navnevalgene på Lykke-Merlot og Perle-Gamay.

Publisert: Publisert:

Da May-Brit Park Helliesen var gravid med hennes og ektemannen Reidar Bowitz Helliesens første felles barn, var de på en vinreise i Toscana.

— Reidar var helt i fyr og flamme, han har alltid vært en stor vinentusiast. Og han drømte om å få kalle opp barnet sitt etter en vindrue. Han er spesielt glad i fransk vin og merlot-druen, forteller Helliesen.

Lykke var et favorittnavn, og paret fra Sandefjord syntes det klang fint med Lykke og Merlot sammen.

— For at folk skal bruke begge navnene, skriver vi det med bindestrek, forteller moren.

Tilsammen seks navn

Men selvom jenta, som i dag er fem år, til daglig går under navnet Lykke-Merlot, har hun to navn til. Det fulle fornavnet hennes er Lykke-Merlot Aurora April. Mellomnavnet hennes er Bowitz, og etternavnet Helliesen.

— Vi prøvde ulike navnekombinasjoner. Aurora var et navn storesøstrene likte. Jeg liker April fordi det står for vår, ny begynnelse, spire. Jeg har også alltid vært så glad i Bjørnsons dikt «Jeg velger meg april», sier hun til Babyverden.

LES OGSÅ:

Flere velger uvanlige navn

Slitesterke navn du trygt kan velge nå

Før Lykke-Merlot var ett år, ble Helliesen gravid igjen.

— Samme dag som jeg skulle fortelle den store nyheten til Reidar, viste det seg at han hadde vært hos en gullsmed og kjøpt en overraskelse til meg. Han sa han hadde noe han måtte si meg. «Jeg også», svarte jeg, minnes hun.

3000 vindruer å velge mellom

Gaven var en perlering. Da de fant ut at de ventet ei jente til, var ikke Helliesen i tvil om hva barnet skulle hete – det måtte bli Perle. Hvilken vindrue som passet sammen med Perle, brukte de litt tid på å finne.

— Vi hadde 3000 vindruer å velge mellom, og hele familien var med for å finne et navn som kunne passe sammen med Perle.

Til slutt falt valget på Gamay. På den måten fikk dessuten mor selv litt av sitt eget navn med i datterens navn.

Og vindruenavnene må nesten kunne oppfattes som en kjærlighetserklæring fra kone til ektemann også.

— Ja, det kan vel det. Jeg er avholds og drikker ikke vin i det hele tatt, forteller Helliesen.

Også Perle-Gamay har to navn til. Hennes fulle navn er Perle-Gamay Aurelia Engelen, etterfulgt av Bowitz Helliesen.

— Aurelia kommer også fra en vintur, hvor vi kjørte på veien Via Aurelia, som er fra Romerriket. Jeg har alltid vært interessert i historie, og likte godt navnet, sier Helliesen.

Engelen kommer fra mannens familie. På 1800-tallet var det en som het Engel Helliesen.

— Men vi ville ikke at det skulle være en hvilken som helst engel, men heller vår engel. Så da ble det Engelen. Reidar kalte meg også mye for sin kjære engel da vi først ble sammen. Men han sluttet med det etter at Perle-Gamay ble født.

Ikke for å skille seg ut

Foreldrene sier at de ikke har valgt disse unike navnene for å skille seg ut.

— Men vi ville gjerne ha litt spesielle navn, og valgte navn som symboliserer lykke og glede. Og Perle er jo en hyllest til vår kjærlighet. I Kina er det en mening bak alle navn, og slik er det for oss også, sier Helliesen.

Det ble aldri noe problem for familien å få godkjent navnene, selv om de ikke visste om noen som het Perle eller hadde vindruenavn. Etter at det kom ny navnelov i 2003, tillates mye.

Likevel skaper navnene en del oppmerksomhet.

— Noen synes det er ganske spesielt. Særlig de som er trauste i sine navnevalg. Men mange synes det er veldig spennende og kreativt. Flere har blitt betatt og synes det er romantisk når de hører historiene bak navnene, sier hun.

FamilienBowitz Helliesen May-Brit og Reidar sammen med barna Lykke-Merlot, Perle-Gamay og Julie Chardonnay Marie.

Nye navn for navneforsker

— Vindruenavnene var ukjente for meg, men de høres flotte ut – og har en litt fremmed klang, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

På Statistisk sentralbyrås navnesøk finner vi også navn som Remy Martin, Sherry og Brandy. Om dette er navn oppkalt etter edle dråper, vites ikke.

LES OGSÅ :

Han skal hete Vafforno?

Ga datteren nytt navn etter tre år

Tre og en halv måned gammel - og navnløs

At foreldrene fant på et par av navnene selv, synes Utne bare er flott.

— Det er ikke meningen at vi bare skal ha gamle navn. Folk har funnet på nye navn i alle tider, og etter at den nye navneloven kom, er mer tillatt enn før, sier han.

Et navn må ikke være til belastning for barnet. Noe som også kan stoppe godkjenningen av et navn, er håpløse stavelser. Mange konsonanter etter hverandre kan bli vanskelig, det samme gjelder også vokaler.

— Men det som oftest gjør at et navn ikke blir godkjent, er at det er i konflikt med et etternavn, forteller Utne.

Det er heller ikke lov til å bruke guttenavn på jenter, og omvendt.

Ulike inspirasjonskilder

Navneforskeren sier folk velger navn ut fra ulike inspirasjonskilder. Han kjenner til at foreldre kaller opp barn etter tegneserier, romaner, fortellinger og filmer. Også artister eller sanger kan være utgangspunktet for et navnevalg. Eller fotball. I boken sin «Hva er et navn», viser Utne til en artikkel fra Dagbladet, hvor en fotballentusiast fikk gjennom navnet Liverpool da datteren ble født – i kombinasjon med morens ønske om Sigrid.

— Så etter mange runder ble vi enige om at navnet skulle bli Sigrid Liverpool, fortalte faren til avisa.

Noen kjenner kanskje barn som har fått samme navn som byer og steder; for eksempel Paris og Sienna. Du har kanskje også lest om David og Victoria Beckhams sønn Brooklyn.

- Å kalle opp barn etter byer og steder er en amerikansk skikk, sier Utne.

Men steder kan også være en inspirasjon her hjemme. Miljøvernminister Børge Brende snakket i en tale i 2003 om hvor tett knyttet han er til Børgefjell, og at han er «umåtelig stolt over å være oppkalt etter dette fantastiske fjellområdet».

Noen kaller også barna opp etter måneder, som for eksempel April, Juni, Juli og August. Andre finner naturnavn: Storm, Vår, Lilja, Symre, Linnea; eller navn fra gammel nordisk mytologi: Trym, Balder, Embla, Ask og Loke.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.