KRISTIANSAND: – Jeg valgte å bli kokk fordi jeg visste at jeg kom til å få bruk for matlaging i livet, og at det var en retning hvor jeg kunne få jobb, sier Caroline Wilson Iglebæk (21) fra Kristiansand.

I løpet av fem år fullførte hun restaurant- og matfag på Tangen Videregående skole, tok påbygg for å få studiekompetanse, i tillegg til at hun tok fagbrev som kokk og fikk god jobberfaring på Bønder i Byen.

Etter at hun ble permittert på grunn av koronapandemiens konsekvenser, sikret hun seg fast jobb i august som kokk ved Kristiansand folkehøyskole – hvor hun skilte seg mest ut av totalt 55 søkere til stillingen.

Blomstret i yrkesfag

Caroline Wilson Iglebæk (21) jobber i dag som kokk på Kristiansand folkehøyskole – en jobb hun sikret seg i august etter å ha slått 55 andre søkere. Foto: Kristian Hole

NHO har tidligere brukt Wilson Iglebæk som både programleder på arrangementet «Fagfolk for framtida» og som et eksempel på en ung og målrettet person som valgte riktig retning etter ungdomsskolen.

– Flere ungdommer går fra å ikke være så skoleflinke på ungdomsskolen til å blomstre i yrkesfag-løpet. Jeg begynte selv å blomstre da jeg valgte yrkesfag. På ungdomsskolen fikk jeg toere og treere i alle fag, men på restaurant- og matfag på vg1 og vg2 fikk jeg 4,8 i snitt, sier hun.

Wilson Iglebæk tror det er flere grunner til at mestringsfølelsen og inspirasjonen kom tilbake på videregående. En av grunnene er at hun fikk konsentrere seg om kokkefaget.

– Vi «ploga» fag – det vil si at vi gjorde oss ferdig med for eksempel matte på et halvt år. Det gjorde at jeg ikke fikk hundre tanker i hodet og kunne seinere konsentrere meg om kokkefaget, sier hun.

– Yrkesfag blir sett ned på av mange

Caroline Wilson Iglebæk (21) anbefaler unge å vurdere yrkesfag etter ungdomsskolen. Foto: Kristian Hole

Wilson Iglebæk, som også sitter også i Yrkesopplæringsnemnda som lærlingerepresentant, kjemper for at det skal bli en holdningsendring blant ungdommer når det kommer til å velge yrkesfag.

– Jeg synes det er trist at yrkesfag blir sett ned på av så mange. Mange sier «Du er ikke så god på skolen, du bør ta yrkesfag». Den holdningen med at «de dumme velger yrkesfag» er veldig kjip og stemmer ikke, mener Wilson Iglebæk.

Caroline Wilson Iglebæk (21) valgte restaurant og matfag etter ungdomsskolen. Det angrer hun ikke på i dag. Foto: Kjartan Bjelland

Gode jobbutsikter

Anne Klepsland Simonsen, rådgiver i NHO Agder. Foto: Mona Hauglid

1. mars skal 15-åringene i fylket velge videregående skole.

Anne Klepsland Simonsen, rådgiver i NHO Agder, sier til Fædrelandsvennen at svært mange velger studiespesialisering uten å ha god oversikt over mulighetene som åpner seg ved å velge yrkesfag.

– Bedrifter i Agder etterspør flere som har yrkesfaglig videregående opplæring. Seks av ti bedrifter sier de har et udekket behov, sier Klepsland Simonsen

Videre sier Klepsland Simonsen at rundt 50 prosent av ungdommer i Agder velger yrkesfag foran studieforberedende fag – en andel hun skulle ønske var større.

– Derfor er vi opptatt av å gi foreldre mer kunnskap om yrkesfag, for vi ser at foreldre er den viktigste rådgiveren for ungdommer, sier hun.