Det var flere år siden Susanne Akerø-Kleven først hørte navnet Noelia, da i kombinasjonen Lilli Noelia. Svigerinnen hennes hadde hatt en dame fra Tyskland på norskkurset sitt som hadde gitt det navnet til sin datter.

Susanne forelsket seg i navnet, og hadde det i hemmelighet på listen sin da hun var gravid med sin første datter. Hun nevnte det ikke, og jenta fikk navnet Filippa. Men da familien på nytt skulle finne et jentenavn, klarte de ikke å bli enige.

— Jeg foreslo ikke Noelia helt seriøst, for jeg trodde ikke han ville like det. Men det gjorde han – med én gang, forteller Susanne til Babyverden.

Ja, det er flere uvanlige navn nå. Men vi reagerer også mer på dem, for de virker veldig rare for oss. Navneforsker Ivar Utne

Jenta var ikke ventet før i april, men navnet ble spikret allerede i julen. Noelia kommer fra det franske ordet for jul – noël, og betyr juleglede eller Jesu fødsel.

LES OGSÅ:

Slitesterke navn du trygt kan velge

Tre og en halv måned og navnløs

Han skal hete vafforno?

— Det er en fin betydning, og passer godt siden vi er kristne. Og så var det jo ekstra fint siden vi bestemte oss for navnet i julen. Men det var ikke betydningen som var avgjørende da vi valgte navn. Storesøster Filippas navn betyr glad i hester, sier Susanne.

Var bevisst på jakt etter uvanlige navn

For Susanne og Trond var det viktig at navnene skilte seg ut. De har slått sammen etternavnene sine for å unngå å dele navn med andre, og mener det er viktig siden de begge er musikere. Da de skulle finne navn til barna, var det viktig å styre unna topp ti. De ønsket også å unngå at barna skulle ha samme navn som andre i barnehagen eller på skolen.

- Da vi valgte Filippa var det færre enn 50 som het det i Norge, og med Noelia var det kanskje rundt 12 som het det samme da vi valgte det, sier Susanne.

Nå er det 401 som heter Filippa og 27 som heter Noelia i Norge.

Vi velger mer fremmede uvanlige navn nå

Navneforsker Ivar Utne sier at vi nå velger en annen type uvanlige navn enn tidligere. Da var de uvanlige og nye navnene gjerne satt sammen av navn man kjente fra før, som for eksempel Kjellgunn eller Kårleif.

Men nå settes de uvanlige navnene sammen på en ny måte, og er mer fremmede i formen.

— Ja, det er flere uvanlige navn nå. Men vi reagerer også mer på dem, for de virker veldig rare for oss. De oppfattes som originale og en helt ny type navn, sier han.

I julen forsøkte foreldrene å forklare Noelia betydningen av navnet sitt. Selv hevder hun at det betyr penger. Foto: Privat

Utne mener også at foreldre i større grad er bevisste på valget av uvanlige navn – de jakter etter dem, og vil helst ha dem for seg selv.Noelia, og navnet Fotballfrue valgte til sin datter, Nelia, mener han er typiske for typen uvanlige navn som passer godt nå.

— Man er på jakt etter lyder som klinger fint, og da får man ofte konsonantene l, m og n og to vokaler inntil hverandre. Noelia har til og med to tette vokaler to ganger. Og endingen ia er også typisk for det vi ser nå. Det går mye i sånne typer navn, sier Utne.

Navn som klinger godt i 2014

I år skal jentenavnene gjerne slutte på e eller a, og gjerne sammen med flere vokaler, for eksempel ia, ina, ea, ona, ine eller ie. Guttenavnene skal gjerne slutte på n, ofte med en vokal eller to foran, eller us. I tillegg skal gjerne konsonantene l, m og/eller n være med – for begge kjønn.

Uvanlige jentenavn som Utne mener passer inn i denne trenden, er T ilje, Alicia, Finnia, Leana, Liana, Delina, Melina, Jolina/Joline, Alea, Bea, Anea, Elea, Ea og Helin. Han trekker også fram navn som slutter på ie, men som uttales bare som i, slik som Leonie, Ellie og Evie

For gutter foreslår han Arman, Kian, Arvin, Darin, Kaspian, Tian, Milian, Milan, Kajus, Nojus, Amadeus og Amandus.

Stort sett positive reaksjoner

Den nærmeste familien reagerte litt på Susanne og Tronds navnevalg, men ble fort vant til dem.

— De fleste syntes fort de er kjempefine. Noelia minner jo om flere navn på topp ti, klinger godt og er litt moderne. De fleste vi har møtt er umiddelbart positive, sier Susanne.

Hun forteller at mange ber Noelia, som snart fyller tre år, om å gjenta navnet sitt når hun presenterer seg. Men det tror mamma Susanne er fordi de aldri har hørt navnet før.

— Stavemessig er det jo lett, sier hun.

LES OGSÅ:

Navnetips til deg som vil være i forkant

Hent navneinspirasjon fra utlandet

Slik velger du riktig navn

Bibelnavn som passer godt nå

Utne forteller at nye bibelnavn dukker opp hele tiden. Han nevner noen som fortsatt er uvanlige, men kanskje kan komme framover: Joel, Emanuel, Gabriel og Rafael til guttene, og Naomi, Rut/Ruth, Ester/Esther og Miriam til jentene.

— Dette er navn som er annerledes enn de bibelske navnene som har vært brukt noen år nå, men de er på vei, sier han.

Navn inspirert av ferievanene våre?

Om det er sommerferiene som gjør oss litt varme om hjertet når disse navnene dukker opp, vet man ikke, men Utne sier at romanske navn også passer godt nå.

— Det er ikke bare oss i Norge som ser en trend her, vi ser det samme i våre naboland. Navn fra landene langs Middelhavet, sier han.

Til jentene nevner han Annabelle, Bella, Bianca, Daniella, Gabriella, Ines, Marion og Marielle. Aktuelle guttenavn er Noel, Mario, Marco, Luca, Emilio og Leonardo. Flere av navnene har ulike skrivemåter.

Oppfordrer til å finne på navn selv

Navneforsker Utne synes det er bra at foreldre leker med navn, og finner på nye.

— Det er fullt lovlig å finne på navn, og det er bare bra. Det er fint med variasjon. Ofte er det vanskelig å vite om folk har diktet dem opp selv, eller funnet i navnelister, blader eller filmer fra andre land. Det er for eksempel vanskelig å vite hvor navnet Novalie kommer fra. Det er på 100. plass i Sverige, og kunne også passe godt her nå, sier han.

Bortsett fra at det kan være vanskelig å finne betydningen av nye navn, tror ikke Utne at det gjør noe at barna får sitt helt unike navn.

- Så lenge navnet klinger fint, er det bare til å bytte ut en bokstav her og der eller lage et navn som ligner på noe kjent. Og stort sett er det ikke noen ulempe for ungene heller, sier han.

Han forteller at Hamsun i romanen «Sult» fant på et helt nytt navn – Ylajali.

— Det er et kjempefint navn som passer i dag – det er proppfullt av klang, sier han.

Dette skal til for at et nytt navn skal være lovlig

I navneloven heter det at barnets navn ikke skal være til vesentlig ulempe for barnet selv og ikke være likt et etternavn. Det er heller ikke lov til å bruke guttenavn på jenter, og omvendt . Som regel er det de to siste som setter kjepper i hjulene for nytenkende foreldre.

Men dette med navn brukt på motsatt kjønn finnes det ofte en vei omkring. For kan man bevise at navnet brukes av motsatt kjønn i andre land, kan det likevel være lov. For eksempel er Kari et guttenavn i Finland. Dessuten er noen navn brukt av begge kjønn fra gammelt av, og da er de fortsatt lov å bruke på begge kjønn.

Mer aksept for uvanlige navn nå

Tidligere ble uvanlige navn gjerne møtt med skepsis, og folk tenkte at navnene var sære. Den holdningen mener Utne er i ferd med å snu.

— Uvanlige navn godtas i større grad. Navnene oppfattes som originale, fine og artige. Det er positivt og bra å gi barnet sitt et uvanlig navn. Jeg håper og tror det går bra for ungene også. Og tviler på at de blir mobbet på grunn av navn nettopp fordi det er så stor aksept for slike navn nå, sier Utne.

Mammaen til Noelia sier at hun ikke har noe imot at andre velger navnet, men ville reagert om en nær venninne eller familiemedlem hadde tatt det. For de som velger sjeldne navn vil også helst unngå å dele det.

— Mange forteller ikke navnet før barnet er født, og noen ganger har jeg blitt bedt om å ikke nevne sjeldne navn jeg har fått høre fra folk som har kontaktet meg, sier Utne.

Men når navnene først er så sjeldne, så er heller ikke risikoen så stor for at mange henger seg på.

— Nelia tror jeg nok er for spesielt til at mange velger det. Husk på at folk flest velger vanligere og dermed tryggere navn en disse jeg har nevnt her , legger han til.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.