Over halvparten av husholdene strammer inn på forbruket. Det gjelder spesielt de med lavest økonomisk trygghet, som også mangler sparepenger og tar opp lån for å få endene til å møtes.

Én tredjedel av alle nordmenn har ingen eller lite sparepenger til uforutsette utgifter.

Det viser en undersøkelse fra Alektum Group.

En buffer er en sum penger man raskt kan få tilgang til hvis man får uforutsette utgifter, og er en grunnleggende del av en sunn og stabil privatøkonomi. Men en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag av inkassoselskapet Alektum Group viser at 32 prosent av nordmenn ikke har noen eller en veldig liten buffer.

– Å ha en buffer er utrolig viktig. Man vet aldri når bilen går i stykker eller en tann knekker. Det er også viktig hvis man skulle bli sykemeldt eller arbeidsledig. Plutselig står man der med regninger man ikke kan betale, og som inkassoselskap ser vi hvor lett det er å havne i en ond sirkel der en ubetalt gjeld plutselig vokser til flere, sier Moa Tyborn, kommunikasjons- og markedsdirektør i Alektum Group i en pressemelding.

Store konsekvenser

Selv om flertallet av nordmenn har en buffer, kan konsekvensene for den gruppen som ikke har noen sparepenger bli store både på samfunns- og individnivå. I dag er det ikke uvanlig å søke dyre smålån og mikrolån for å kunne betale den opprinnelige utgiften, men da risikerer man at kostnadene vokser raskt og fører til enda flere utgifter, skriver Alektum Group i pressemeldingen.

– En buffer er en av de beste forsikringene man kan ha for å unngå å havne i gjeldsproblemer. Den gjør at man slipper å låne til uforutsette utgifter.

Moa Tyborn mener at størrelsen på bufferen din bør tilpasses din individuelle situasjon.

– Har du barn? Bor du i hus? Er du singel? Det viktigste er å ha en buffer som kan redde deg fra økonomiske kriser når de oppstår. En god tommelfingerregel er å ha to til tre månedslønner satt til side, men det avhenger selvfølgelig av livssituasjonen din. Prøv å spare regelmessig, hver gang lønnen kommer inn på konto. Selv om du bare har råd til å sette av en liten sum hver måned, vil du være takknemlig for pengene den dagen du trenger dem, sier Moa Tyborn.

Vil fjerne skammen

Når ubetalte regninger hoper seg opp, oppleves det ofte så overveldende at mange ikke ser noen løsning selv.

– Det er viktig at vi får fjernet skammen knyttet til dårlig økonomi, uttalte Cecilie Tvetenstrand, spare- og forbrukerøkonom i Storebrand like etter forrige renteheving.

Høyeste siden 90-tallet

Da SSB kom med sine prognoser 8.september skrev de at inflasjonen er på vei ned og rentetoppen er nær. Samtidig er husholdningenes disponible realinntekt svekket og til neste år ser det ut til at rentebelastningen kommer opp på sitt høyeste nivå siden 90-tallet.