Det er flere juridiske forskjeller mellom å være samboere og å være gift. Forskjellene viser seg både under ekteskapet/samboerskapet og ved opphør enten ved brudd eller død.

For ektefeller har vi ekteskapsloven som har regler om det økonomiske forholdet under ekteskapet og ved ekteskapets opphør. For samboere har vi ingen generell lov som regulerer dette, og vi må derfor se hen til eventuelle samboeravtaler og ulovfestede regler. Det ble i vinter satt ned et utvalg som skal utrede behovet for regulering av de økonomiske forholdene mellom samboere.

Formuesordning

I henhold til ekteskapsloven får par som gifter seg, formuesordningen felleseie med mindre de inngår ektepakt som bestemmer særeie. Felleseie betyr at verdier som opparbeides under ekteskapet skal likedeles ved ekteskapets opphør. Dersom den ene ektefellen for eksempel kjøper en bil for penger vedkommende har tjent under ekteskapet, må verdien av bilen deles med den andre ektefellen ved et opphør.

Reglene om felleseie gjelder ikke for samboerskap. I utgangspunktet vil samboere eie alle verdier de selv har opparbeidet seg under samlivet uten å måtte dele med den andre ved opphør av samboerskapet. I eksempelet over ville samboeren som kjøpte bilen beholde den i sin helhet uten deling.

For ektefeller har vi ekteskapsloven som har regler om det økonomiske forholdet under ekteskapet og ved ekteskapets opphør. Foto: Shutterstock

En situasjon der betydningen av felleseie vises tydelig, er situasjonen der en er hjemme med felles barn, mens den andre er i jobb og har inntekt.

Reglene om felleseie for ektefeller likestiller i større grad omsorg for barn og inntekt idet den hjemmeværende vil ta del i formuesbyggingen som den andre ektefellen står for.

For samboere kan en slik situasjon skape større skjevheter mellom den samboeren som var hjemmeværende med barn og den som arbeidet. Den som har hatt inntekt, har i utgangspunktet rett på de opparbeidede verdiene uten deling, og den som har vært hjemmeværende, risikerer å stå uten noe. Dette gjelder til tross for at den hjemmeværende kan ha bidratt til å tilrettelegge for at den andre samboeren kunne ha inntekt.

Arv

Med mindre noe annet er skrevet i testament, arver ektefeller hverandre i kraft av å være gift. Utgangspunktet er at ektefeller til avdød som hadde barn, arver en fjerdedel, mens ektefeller til avdød uten barn arver halvparten. Merk at i tilfeller der avdødes dødsbo utgjør under fire ganger folketrygdens grunnbeløp (pt. kr 474.480), arver ektefellen alt.

Dersom ektefellens arverett skal begrenses, må dette gjøres i testament, og ektefellen som får begrenset sin rettighet, må kjenne til dette for at det skal være gyldig.

Som samboer er det imidlertid viktig å merke seg at man bør sørge for samboeravtale og testament dersom det er ønskelig å sikre partneren sin økonomisk.

Samboere uten felles barn har ikke arverett med mindre det er skrevet i et testament. Samboere med felles barn har arverett, men kun opp til fire ganger folketrygdens grunnbeløp. De som har vært samboere over fem år, kan fastsette i testament at samboeren har rett til arv opp til fire ganger folketrygdens grunnbeløp selv om de ikke har felles barn.

Uskifte

Ektefeller som har felles barn, kan alltid velge å sitte i uskiftet bo. Det betyr at gjenlevende ektefelle kan overta formue, eiendeler og gjeld, og barna må vente på sin del av arven til begge foreldrene er døde.

Ektefeller med særkullsbarn kan også velge uskifte, men da må særkullsbarna samtykke til dette.

Samboere med felles barn kan bare velge å overta felles hus, hytter og bil i uskifte. For å overta andre verdier som bankinnskudd eller fond i uskifte, må dette bestemmes i testament. For uskifte med særkullsbarn er det nødvendig med samtykke på samme måte som for ektefeller.

Hva lønner seg?

Det er ikke noe fasitsvar på hva som er den beste løsningen, og det er opp til hvert enkelt par å vurdere hva som passer de enkelte. Som samboer er det imidlertid viktig å merke seg at man bør sørge for samboeravtale og testament dersom det er ønskelig å sikre partneren sin økonomisk.