De dagdrømmer intenst om ham og fantaserer om hva de kan oppleve med ham. Følelsene løper løpsk og fyller plutselig all våkentid. Hun henger på ham en mengde drømmer og håp, som hun ikke vet om han kan leve opp til.

Hans positive trekk zoomes inn og det negative undertrykkes. Begjær og seksuell tiltrekning tolkes som forelskelse og seksuelle stunder som kjærlighet. Humøret er påvirket av kontakten med ham.

Hun tror hun opplever kjærlighet og samhørighet, når den er totalt fraværende. Denne høyst personlige opplevelsen av forelskelse, oppleves som gjensidig kjærlighet i luftslottet.

Alle aldre

Når vi gjør oss forhåpninger bygget på ønsker og ikke virkelighet, er sannsynligheten for skuffelse farlig nær ett hundre prosent. Om du tror at dette er en aktivitet for tenåringer, så tar du feil. Dette rammer kvinner i alle aldre og posisjoner.

I jakten på kjærligheten kan vi alle bli gode luftslott-arkitekter, og selv den mest fornuftige av oss kan gå i denne fellen. Vi har sett det på tv, hvordan oppegående kvinner har latt seg lure økonomisk av menn.

Anne Marie Pile er spaltist i Fædrelandsvennen. Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Luftslott

En hverdag i luftslottet kan se omtrent slik ut: Hver gang det kommer et pip fra mobilen kaster hun seg over den. Kommer det et lite signal fra fantasimannen, blir hun veldig glad, selv om det ikke er snakk om en ny date. Scener fra siste treff kjøres om igjen og om igjen, omtrent 24/7. Alt blir tolket, og venninner må lese og tolke sammen med henne. De bygger opp under illusjonen for ikke å såre, forøvrig er fornuften ute av drift, så det hadde neppe hjulpet å realitetsorientere.

Hva som skjer ellers i verden er av liten interesse. Man kobler seg av og gidder omtrent ikke høre etter hva som skjer i vennegjengen eller på jobb. HAN tar all livsenergi.

Utslitt

Det er dårlig butikk å bruke krefter på noen som ikke gjengjelder følelsene våre, eller investere i forhold vi egentlig ikke ønsker oss.

Når vi gjør det, lukker vi også døren for andre potensielle partnere, som vi kunne skapt gode og sunne relasjoner med. Dessuten blir man jo helt utslitt av dette.

Den romantiske kjærligheten

Men det er lett å gå seg vill når vi lever i en kultur hvor man enda snakker om den romantiske kjærligheten. På tross av at likestillingen er kommet langt, henger fortsatt fortellingen om den romantiske kjærligheten igjen. Denne forestillingen om den eneste ene slo gjennom i første halvdel av 1800-tallet.

Så det er ikke så lenge siden tilstanden vi kaller forelskelse ble koblet sammen med parforhold og ekteskap. Frøene ble plantet på slutten av 1700-tallet, hvor kunstnere og intellektuelle begynte å beskrive kjærlighet på en ny måte. I kunst og litteratur ble nå den berusende lidenskapen fremhevet og det gammeldagse fornuftsekteskapet ble fremstilt i et negativt perspektiv.

Det er lett å gå seg vill når vi lever i en kultur hvor man enda snakker om den romantiske kjærligheten.

Fortellingen om skjebnen

Ideen om at to ukjente kunne møtes og forelske seg uten hensyn til sivil status og stand, vant frem i borgerskapet, og dermed var fortellingen om skjebnen født og knyttet seg til den romantiske kjærligheten. Den romantiske kjærligheten er med andre ord et ungt fenomen om vi ser den i historisk perspektiv.

Vi idealiserer den romantiske kjærligheten, og de tradisjonelle kjønnsrollene lever i beste velgående. Hver og en av oss bærer på våre psykologisk uforløste temaer som vi gjerne forsøker å løse i nye relasjoner.

Så er det kroppen da, når hormonene danser salsa og lengselen er tilstedeværende.

Luftslott-byggere

Så er det kanskje ikke så rart, at noen blir gode luftslott-byggere, når det meste av filmer og musikk handler om kjærlighet. Det begynner tidlig, denne romantiseringen av kjærligheten med prinsesser og prinser. For hva handler Disney-filmene om? Er det ikke en idebank for fremtidige luftslott-designere?

Anne Marie Pile er oppfølger i Ambulerende oppfølgingteam Øst, Enhet for Livsmestring, i Kristiansand kommune