Barnevernet slår alarm om ny sextrend

Beruset ungdom helt ned i 13-årsalderen filmer sex på hjemmefester og legger det ut på sosiale medier.

Publisert: Publisert:

Barnevernstjenesten i Fredrikstad fikk før jul bekymringsmelding fra politiet etter at mer enn ti konkrete saker var blitt anmeldt, skriver Fredrikstad Blad.

Flere ungdommer, både gutter og jenter, skal være involvert i hver sak. Noen er så unge som 13 år.

— Ungdommene drikker seg fulle, og i noen tilfeller har de sex mens flere andre er til stede og ser på. Noen filmer, og det blir lagt ut på sosiale medier som Facebook og Instagram, sier Therese Eddie, leder av tjenestens ungdomsavdeling til avisen.

Raskt beruset med brennevin

Ifølge barnevernet foretrekkes ofte brennevin på disse private hjemmefestene, fordi man da blir raskt beruset.

- Når man er påvirket av alkohol, kan man ikke gi et reelt samtykke. Jeg har vanskelig for å tro at en edru jente på 14 år ville vært med på noe slikt frivillig, sier barnevernsleder Anne-Beth Brekke Tvedt.

Forholdene kan dessuten være straffbare fordi de involverte er under den seksuelle lavalder på 16 år. Balansen mellom voldtekt og frivillighet er hårfin. Barnevernet kaller hendelsene overgrep.

Har du tips til temaer vi skal skrive om, ta kontakt med redaksjonen her

Må sette grenser

Barnevernet tror omfanget et større enn de rapporterte ti sakene, og maner foreldre til å passe bedre på ungdommene sine.

— De må sørge for å vite hvor barna er og hente dem på fest. De bør også snakke med dem om konsekvensene alkohol kan få og hva som kan skje på hjemmealenefest. Foreldre må sette grenser, sier Brekke Tvedt og Eddie.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.