Etter sommeren og andre solferier har man gjerne en tendens til å sitte igjen med et lite lager halvfulle solkremflasker.

Men kan man trygt smøre seg inn med de gamle solkremrestene i år?

Det mener farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved UiT går greit. Hun påpeker likevel at det kan gå utover beskyttelsen.

— Har du en solkrem fra sommerferien i fjor, så er det ikke slik at den ikke kan brukes, men du skal være obs på at solfilteret kanskje ikke er like effektivt lenger, sier Flaten i en artikkel på Norges arktiske universitet sine nettsider.

Flere blir solbrent i Norge enn på Sydenreise:

Må oppbevares riktig

gørileideflaten.jpg Foto: Bjørn-Kåre Iversen/UiT

Artikkelen refererer blant annet til en test utført av det danske forbrukerrådet. Den viste at ett år gammel solkrem, som hadde vært åpnet seks måneder tidligere, faktisk beholdt faktoren og dermed er helt fin å bruke.Solkrem i uåpnet beholder kan faktisk holde i to-tre år, så lenge den oppbevares riktig.

— Hvis solkremen badet i sol på stranden i fjor og var med i kulden på påskefjellet i år, så er ikke holdbarheten god. Selv anbefaler jeg å oppbevare kremen på et mørkt sted, som ikke er for varmt, sier Flaten til UiT.

Hunpoengterer likevel at dersom du velger å bruke fjorårets solkrem, så må du belage deg på å smøre deg oftere. En eldre kremer ikke nødvendigvis like god som en fersk solkrem.

Satt under lupen:

Holdbarheten går uansett på to ting, sier Flaten. Kremen og solfilteret vil ikke nødvendigvis holde like lenge.

Se på holbarhetsdatoen på flasken, vurder om kremen lukter merkelig, har skilt seg eller er kornete. Men det er ikke mulig å se om solfilteret er ødelagt.

— Bruker ikke nok krem

Til tross for at vi de siste årene har blitt flinkere til å bruke solkrem med høy faktor, og derfor blir mindre solbrent, er Norge fremdeles blant landene i hudkreft-toppen.

I 2014 ble det oppdaget over 2000 nye tilfeller føflekkreft, den mest alvorlige hudkreft-typen, hos nordmenn.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, oppfordrer derfor til å smøre på tykke lag solkrem i sommer - også om den tilbringes hjemme i Norge.

- De fleste nordmenn bruker solkrem, men vanligvis langt mindre enn det som skal til for å få beskyttelsen som solfaktoren lover, sa Ryel til oss tidligere denne uken.

Selv om det selvfølgelig hjelper å trekke inn i skyggen midt på dagen, er du ikke nødvendigvis trygg dersom du bare går ut når solen henger lavere på himmelen.

— Midt på dagen er solen sterkest og inneholder mest UVB-stråler, som lett gjør oss solbrent. Men vi må passe oss i ettermiddagssolen også. UVA-strålingen, som også kan føre til hudkreft, varer til langt ut på ettermiddagen. Det at vi kan være mye lenger i ettermiddagssol før vi blir solbrent kan nok gjøre at mange glemmer å beskytte seg, sier Ryel.