Selv om Sydensolen er dobbelt så sterk som Sørlandssolen er det faktisk flere nordmenn som blir solbrent i Norge (37 prosent) enn på ferier til sydligere strøk (33 prosent).

Det viser Kreftforeningens årsferske undersøkelse av våre solvaner.

— Vi nordmenn er mer opptatt av solbeskyttelse når vi er på solferie enn her hjemme, sier Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel, som oppfordrer nordmenn til å vise solvett i sommer.

Husk at du nå må ha med pass på reise i Norden og Schengen:

SOLBRENT: Her er Thea. Foto: Privat

Ildrød og kløendeEn av dem som har undervurdert den norske sommersolen er Thea Flø Edvardsen.

Etter bare halvannen time i ettermiddagsolen ved Fredriksten Festning i Halden endte hun opp med ildrød, prikkende hud og en intens kløe.

— Vanligvis smører jeg meg med solkrem. Denne gangen droppet jeg det, siden det var overskyet da jeg dro ut, sier Edvardsen.

Først da hun kom hjem senere på kvelden oppdaget hun hvor rød hun var blitt, og tok et bilde av skillet.

— Dette ser ikke bra ut, sier Ryel i Kreftforeningen da hun får se bildet.

— Å bli så solbrent er for det første veldig ubehagelig, men det kan også være farlig.

Satt under lupen:

IKKE GODT NOK: - Skal vi få Norge ned fra hudkreft-toppen i verden, må vi bli flinkere til å beskytte oss, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Ann Kristin Engebakken

— Bruker ikke nok kremTil tross for at vi de siste årene har blitt flinkere til å bruke solkrem med høy faktor, og derfor blir mindre solbrent, er Norge fremdeles blant landene i hudkreft-toppen.

I 2014 ble det oppdaget over 2000 nye tilfeller føflekkreft, den mest alvorlige hudkreft-typen, hos nordmenn.

Ryel oppfordrer derfor til å smøre på tykke lag solkrem i sommer - også om den tilbringes hjemme i Norge.

— De fleste nordmenn bruker solkrem, men vanligvis langt mindre enn det som skal til for å få beskyttelsen som solfaktoren lover.

Selv om det selvfølgelig hjelper å trekke inn i skyggen midt på dagen, er du ikke nødvendigvis trygg dersom du bare går ut når solen henger lavere på himmelen.

— Midt på dagen er solen sterkest og inneholder mest UVB-stråler, som lett gjør oss solbrent. Men vi må passe oss i ettermiddagssolen også. UVA-strålingen, som også kan føre til hudkreft, varer til langt ut på ettermiddagen. Det at vi kan være mye lenger i ettermiddagssol før vi blir solbrent kan nok gjøre at mange glemmer å beskytte seg, sier Ryel.

Hvor mange av disse landene har du besøkt?

Lært deg solvett-reglene? Da kan du lese disse sakene: