— Jeg er veldig bekymret for sommeren. Vi ser at fødselstallene øker i sommermånedene, og vet fra tidligere år at det blir ekstra hektisk. I tillegg stenger flere mindre fødesteder, noe som øker presset på allerede travle avdelinger, sier Kirsten Jørgensen, leder av Den norske jordmorforening.

Hun forteller at mye fortsatt er uavklart mange steder. Men én ting er sikkert – ved de store fødestedene vil det bli trangt om plassen i sommer.

— Vi vet at det er for få fødeplasser, særlig i Oslo-området. Men også i Stavanger, Bergen og Trondheim kommer det til å bli fullt, sier Jørgensen.

Bygges ned i raskt tempo

Også lederen av Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, er bekymret.

Fødetilbudet for landets familier bygges ned i et raskt tempo. Det er jordmormangel ved de store fødestedene, og presset er størst på sommeren når det er flest fødsler. Helsetilsynet sjekker jevnlig bemanningssituasjonen ved fødesteder her til lands, og mange steder påpekes det at jordmordekningen er urovekkende dårlig, sier hun.

Samme varselkom i fjor, at det var jordmormangel i hele landet. Og det blir varslet at stadig flere gravide velger å kjøpe privat hjelp ved fødsel, som for eksempel såkalte doulaer.

Les mer om doula her: - Jeg brukte doula fordi jeg var livredd for å føde

Mangler sommervikarer

Også jordmødre har rett på ferie. Og det skal helst skje i de månedene hvor flest føder. Det betyr at det må vikarer til. Tidligere år har norske fødestuer vært fylt opp med danske og svenske jordmødre om sommeren, men det blir færre av dem.

SLITER MED Å FÅ SVENSKER OG DANSKER: Det er jordmormangel i Danmark og Sverige også nå, så fødeinstitusjonene vil ikke slippe sine jordmødre slik at de kan jobbe i Norge. - Tidligere fikk de fri for å jobbe i Norge, nå må de eventuelt jobbe i sin egen ferie, sier Jørgensen. Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen i Jordmorforbundet (til venstre) og leder av Den norske jordmorforening, Kirsten Jørgensen (til høyre) er bekymret for situasjonen. Foto: Jordmorforbundet og Den norske jordmorforening

— Det er jordmormangel i Danmark og Sverige også nå, så fødeinstitusjonene vil ikke slippe sine jordmødre slik at de kan jobbe her hos oss. Tidligere fikk de fri for å jobbe i Norge, nå må de eventuelt jobbe i sin egen ferie, sier Jørgensen.

Hun forteller også at de utenlandske jordmødrene ikke ønsker å jobbe der de trengs mest – ved de store, travle fødeavdelingene. De vil heller jobbe på mindre fødesteder med større ro og bedre tid. Det er også en trend blant jordmødre her til lands.

Hvem er på jobb når du skal føde i sommer? Det er det store spørsmålet i år. Jørgensen liker ikke svaret hun har fått så langt.

— Grunnbemanningen ved fødestedene er så dårlig at vi er helt avhengige av sommervikarer for å avvikle ferier. Vikarene gjør en god jobb, men de kjenner ikke fødestedene eller rutinene godt nok. Derfor må det også være noen faste som er på jobb i tillegg. Vi er generelt for lavt bemannet og veldig sårbare, hele året, men særlig i sommermånedene, sier Jørgensen.

Jordmødre sliter seg ut

Ifølge Jørgensen er det travelt hele året ved fødestedene, særlig de største. Og så topper det seg på sommeren. Hun forteller at hun oftere hører om jordmødre som er bekymret for hvor lenge de holder ut i yrket. Og i fjor sluttet åtte erfarne jordmødre ved Ullevål sykehus fordi de ikke orket arbeidspresset. Det synes Jørgensen er en skummel utvikling.

— Og det er ikke bare de erfarne jordmødrene som er bekymret for arbeidspresset. Også nyutdannede lurer på om de orker presset ved de store fødestedene, sier Jørgensen.

Planlegger felles skandinavisk opprop

Burde man unngå termin om sommeren? Jordmødre mener nei. Dessuten er det jo ikke alltid så enkelt å planlegge når et nytt liv skal skapes. Det er heller rammene rundt som må bedres.

I disse dager planlegger jordmorforeningene i Norge, Sverige og Danmark et felles opprop om situasjonen for fødekvinner.

— Vi er alle fortvilet når trenden er sentralisering, økt arbeidspress og dårligere omsorg for de fødende. Det vi ser her til lands med at flinke jordmødre ikke orker å jobbe der de trengs mest. De føler ikke at de får gjort det de ønsker for fødekvinnene. Det må tas på alvor, avslutter Jørgensen.

Statsråden vil ikke svare nå

Det har ikke lykkes Babyverden å få en kommentar fra statsråd Bent Høie (H) om hvorvidt fødetilbudet er godt nok ved norske fødesteder i sommer. Begrunnelsen fra Helse- og omsorgsdepartementet er at statsråden først skal uttale seg om saken i Stortinget først neste torsdag, og derfor ikke vil gi kommentar før det.

Det er Trine Skei Grande (Venstre) som i april ba helse- og omsorgsministeren redegjøre for planene for sommeren ved fødestedene:

«Fødselsomsorgen er en av mange tjenester innen vårt helsevesen som spiller en nøkkelrolle for folks trygghetsfølelse. Forskning viser at fødsels- og barselomsorg er av avgjørende betydning for barns utvikling og for utviklingen av relasjonen mellom foreldre og barn. I de store byene i dette landet er det mange fødende som dessverre ikke når frem til sykehuset når de skal føde, på grunn av plassmangel og avvisning, og det er mange fødende som verken behersker norsk eller som kjenner til norsk fødsels- og barselomsorg. Fulle sykehus og misforståelser på fødestuen bidrar ikke til å gi fødende den tryggheten og omsorgen de trenger.

Hvilken strategi har statsråden for at fødselsomsorgen i de store byene skal ha så høy kvalitet som mulig, og at fødsler som er planlagt på sykehus, faktisk skjer på sykehus?»

Spørsmålet finnes på Stortingets nettsider.

Svaret gir altså helse- og omsorgsminister Bent Høie i Stortinget torsdag 26. mai.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Her er flere artikler for deg som er gravid eller har spedbarn:

Her er navnene navneforskeren tror er på vei tilbake