Da lille Lars (1 måned) skulle på første kontroll etter fødselen ved Os Helsestasjon i Hordaland, fikk mamma Silje Akselberg Sætre seg en overraskelse; et pent lite par med hjemmelagde strikkesokker.

Med en liten sløyfe var det montert en lapp hvor det sto «Til lykke med den nye osingen!».

— Vi har hele vår familie her i området og fikk mange gaver, men at en som ikke kjenner oss engang gir oss en så fin gave, er en utrolig koselig gest. Mine strikkekunnskaper er ikke noe å snakke om, så å få noe slikt til lillemann, setter vi ekstra stor pris på, sier Sætre til Bt.no.

BRUKER GAVEN: Lille Lars (1 måned) bruker sokkene flittig. Foto: Privat

Det sto et navn i kortet, men det var ingen Sætre visste hvem var. Derfor la hun ut en takk på Facebook og håpet at den skulle nå giveren. — Når noen gjør noe spesielt for andre, fortjener de en takk, sier Sætre.

Strikker til alle babyer

Etter et par timer kom meldingen frem til riktig person. Det er nemlig osingen, Toril Myklebust Lie, som står bak sokkegaven.

Og det er ikke bare lille Lars som kan varme beina med hjemmestrikk. Det gjelder faktisk omtrent alle barn født i Os de siste seks årene, i alt over 1500 babyer.

— Det er nå bare en liten oppmerksomhet, sier Lie beskjedent.

Hun forteller at ideen startet for seks år siden da hun hørte om et lignende prosjekt i Kvinnherad. Der var det to eldre kvinner som produserte sokker til alle nyfødte i rosa og blått.

- Jeg er så glad i farger og mønstre at babyene her i Os får i alle slags farger. Jeg koser meg veldig når jeg lager dem, og man skal jo gjøre stas på nye osinger. Det er veldig kjekt med den befolkningsveksten vi har sett her de siste årene, sier hun.

Man skal jo gjøre stas på nye osinger. Toril Myklebust Lie

Sender sms når de går tom

STORPRODUKSJON: Får Toril Myklebust Lie sms om at det begynner å bli tomt med strikkesokker ved helsestasjonen, tar det ikke lang tid før hun leverer nye. - Det er blitt ganske mange gjennom årenes løp, sier hun. Foto: Privat

Flere nyfødte, betyr også høyere produksjon for Lie som til vanlig jobber som lærer ved Søfteland skole. I fjor ble det født hele 300 babyer i Os kommune mot 271 barn året før.— Jeg har fått litt hjelp av min mor og en venninne av henne, så de skal også ha en takk. Det koster ikke meg mye å gi bort en liten oppmerksomhet, men man får mye igjen ved å glede andre, sier hun.

Begynner helsestasjonen å gå tom for sokker, er avtalen at de sender en tekstmelding til Lie, så leverer hun nye.

Mødre på barseltreff: Nei, det trenger ikke koste så mye.

— Betyr mye

De ansatte ved helsestasjonen er svært takknemlige for Lies giverglede.

— Det er bare helt fantastisk. Foreldrene blir både overrasket og glade. Alle setter pris på det, men kanskje aller mest de som ikke får så mye annet. Noen får en flust med gaver. Andre får omtrent ingenting. Da kan et par med sokker bety en hel del, sier Dagmar Hilde, fagansvarlig ved Os helsestasjon.

IVRIG: Toril Myklebust Lie forteller at hun ikke kommer til å legge opp, i hvert fall ikke noe annet enn masker, med det første. - Jeg blir ikke lei og fortsetter så lenge jeg synes det er kjekt, sier hun. Gjennom årenes løp har det blitt over tusen par med strikkesokker. Foto: PRIVAT

Hun understreker at det ikke bare er sokkene som er flotte. Også kortene er hjemmelaget med en håndskrevet hilsen. Foreldrene får gaven ved første hjemmebesøk eller ved helsestasjonen.— Det er Toril som må bestemme hvor lenge hun orker å holde på med dette, men vi er i alle fall veldig takknemlige. Vi deler dem ut med stor glede, sier hun.

Mener spedbarn kan føle seg avvist.

Jordmødre erfarer at telefonen kommer fortere og fortere opp etter fødsel:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

'