— Kort fortalt er det viktigste å bruke en myk klut som ikke loer for å tørke av telefonen. Unngå alle former for væske. Og ikke bruk håndklær, papirtørklær og slike ting, sier Hallvard Opheim, kommunikasjonssjef i Eplehuset til Adressa.no.

Fått med deg denne?

Nei til væske

Mange av oss har med oss smarttelefonen overalt, på jobb, i fritida, når man lager mat, og mange tar den også med på do. Å få smuss og flekker på telefonen er uunngåelig.

Men hvordan rengjør man telefonen best mulig uten at man skader den?

En ting er sikkert: vinduspussesprayen bør du holde deg langt unna.

— Hva med antibac-servietter og lignende?

— Rådet fra Apple er at man skal unngå alle former for væske, så dette kan jeg ikke anbefale, sier Opheim.

— På skjermen på Apples produkter er det et fettavstøtende belegg, og det vil forsvinne hvis man skurer på mobiltelefonen. Belegget på skjermen skal også virke mot fingermerker. Mange legger på en skjermbeskytter og forlenger dermed levetiden på enheten, sier Opheim.

Kan koste deg dyrt om du ikke gjør det:

Binders kan gi kortslutning

Ladeinngangen på mobiltelefoner kan bli fylt med både rusk og lo fra vesker eller lommer. Enkelte bruker en binders for å pirke ut dette, men dette får Opheims stemme til å stige en smule.

— Nei, nei, det må man ikke gjøre! Å putte metall inn i telefoner er ikke lurt – da kan telefonen kortslutte, sier Opheim.

Han forteller at Eplehuset fra tid til annen får inn telefoner som ikke virker lenger fordi de er blokkert av for eksempel lo. Av og til ser de også telefoner som har kortsluttet på grunn av at eieren har brukt binders eller annet.

— Våre servicefolk bruker en myk plastpinne til å rense det ut med. Ser man at det ligger en stor lodott inni der, og vil prøve selv, handler det om å være ekstremt forsiktig og plukke den ut med et halvmykt produkt som ikke kan lede strøm, sier Opheim.

Tarmbakterier på skitne telefoner

En studie fra universitetet i Oregon som VG har omtalt, viser at 22 prosent av bakteriene vi har på hendene våre, også finnes på mobiltelefonen. De fleste er ulike typer stafylokokker, som normalt finnes på huden og slimhinnene våre. De fant også at menn har flere bakterier på telefonene enn kvinner.

Ifølge Expressen tar åtte av ti med seg mobiltelefonen på do, og 70 prosent av disse surfer på nett mens de er der. Expressen refererer til en undersøkelse av 30 vanlige mobiltelefoner som viser at de hadde usunne nivåer av bakterier, og flere hadde tarmbakterier på skjermen.

Hvor smittsom mobilen er, er det imidlertid delte meninger om. Virus som for eksempel influensavirus kan overleve i høyst et par timer på en mobiltelefon. Hendene våre er den verste smittekilden, og rådet om å vaske hendene godt er fortsatt det beste for å unngå å bli smittet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fikk du med deg disse?