Den Facebook-eide meldingsappen Whatsapp som nylig passerte én milliard brukere, har nå innført såkalt ende-til-ende-kryptering for å sikre at det brukernes innhold ikke havner i uvedkommende hender, være seg det er hackere, FBI eller Whatsapp selv.

En hyperaktuelle problemstilling i disse

, og i mars ble Facebooks visepresident i Latin-Amerika pågrepet for å ha nektet brasiliansk politi tilgang til brukerdata fra Whatsapp.

Aprilspøken gikk ikke som planlagt:

Kun for mottagers øyne

MELDING: Dette er medlingen brukerne får og som forklarer den nye krypteringen. Foto: THOMAS WHITE

I et innlegg på sin offisielle blogg, skriver Watsapp at ende-til-ende-krypteringen gjelder både samtaler, meldinger, bilder, videoer og alle filer som sendes. Det er kun den rettmessige mottaker eller mottakergruppen som kan dekryptere innholdet.— Hver dag ser vi historier om sensitive informasjon som blir stjålet eller andre får urettmessig tilgang til. Hvis ikke noe gjøres, vil mer av folks digitale kommunikasjon bli sårbar for angrep i årene som kommer.

— Ende-til-ende-krypteringen gjør kommunikasjon med Whatsapp trygg, litt som med ansikt-til-ansikt konversasjon. Ønske om å sikre folks private kommunikasjon er en av våre viktigste kjerneverdier, skriver blant annet Whatsapp.

Datatilsynet applauderer

— Vi applauderer naturlig nok det grepet Whatapp nå tar for å ivareta kundenes sikkerhet. Jo bedre sikkerhet, dess bedre, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra.

Han mener folk har blitt langt mer oppmerksomme på sikkerheten på digitale kommunikasjonsløsninger de siste par årene, og trekker frem både Snowden-avsløringene og den siste tidens disputt mellom Apple og amerikanske myndigheter.

— Det er ikke lenger bare datakriminelle og ID-tyver man ser er på jakt etter personopplysninger, men også andre lands myndigheter. Sikkerhet er derfor i ferd med å bli et stadig viktigere konkurranseparameter, sier Skåra.

Les også: