MINNESIDE: Nå kan du velge å la en venn administrere Facebook-profilen din når du går bort. MINNESIDE: Nå kan du velge å la en venn administrere Facebook-profilen din når du går bort. Foto: Faksimile Facebook

Nå kan du «testamentere» bort Facebook-profilen til en venn

Dette kan en utvalgt venn få tilgang til etter din død.

Nå lar Facebook deg velge en venn som kan administrere profilen din når du dør. De kaller det en minnekontoforvalter.

Foreløpig har tjenesten kun vært tilgjengelig i USA, ifølge tu.no. Britiske Telegraph skriver nå at minnetjenesten er åpen for britiske brukere. Når vi sjekker våre norske Facebook-kontoer har vi også tilgang.

Personen kan skrive et festet innlegg på profilen din, svare på nye venneforespørsler og oppdatere profilbildet og forsidebildet ditt, ifølge Facebook. Den gamle Facebook-profilen din blir merket med «Til minne om».

Kan ikke lese meldingene dine

Minnekontoforvalteren kan ikke logge seg inn på kontoen din, fjerne eller endre ting du har delt på profilen din, lese meldingene dine eller slette noen av vennene dine.

Du velger en minnekontoforvalter ved å gå til innstillinger, velge «sikkerhet» og deretter redigere «Minnekontoforvalter». På engelsk «Legacy contact».

SLETTE ELLER BEHOLDE: Kryss av på «Slette brukerkonto» hvis du ikke ønsker at profilen din lever videre uten deg. Foto: Faksimile Facebook

Personen du har valgt får beskjed via en generert melding, som du kan redigere: «Hei, Navn Navnesen. Facebook lar deg nå velge en minnekontoforvalter som kan administrere brukerkontoen deres hvis noe skjer med dem: https://www.facebook.com/help/1568013990080948 Siden du kjenner meg så godt og jeg stoler på deg, har jeg valgt deg. Si fra til meg hvis du ønsker å snakke om dette.»

Kan også velge sletting

Vil du at profilen din fjernes når du går bort, kan du velge «Slette brukerkonto».

Da slettes hele profilen din etter at Facebook har fått beskjed om at du er død.

Medieviter og forfatter, Ida Aalen, synes det er det beste med den nye innstillingen. Det gjorde hun selv idet hun ble oppmerksom på muligheten.

— Det er fint at de har utbedret systemet fra slik det var. Før måtte man sende inn dødsattest til Facebook, og det kunne ta månedsvis å få avsluttet en konto, sier hun.

Tidligere var alternativet å gi passordet til en venn eller et familiemedlem, men da ville den personen også få tilgang til avdødes private meldinger. Aalen synes det er bra at avdødes meldinger ikke er tilgjengelig for minnekontoforvalteren.

Har du sett krabben?

Tilgang til avdødes gamle poster

Aalen stiller likevel spørsmål om hvordan Facebook får beskjed om at en person er død, og er skeptisk til at minnekontoforvalteren kan godta venneforespørsler. Da vil nye personer få tilgang til alt den avdøde har postet.

— En minnekontoforvalter er et bedre alternativ enn å gi passordet til noen, men hvis man ikke liker tanken på en minnekonto, er et godt råd å huke av på at kontoen skal bli slettet, sier hun.

Les også: