DIGITAL LYD: Innen FM-nettet tas av lufta neste år skal alle større tunneler ha DAB-dekning. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix DIGITAL LYD: Innen FM-nettet tas av lufta neste år skal alle større tunneler ha DAB-dekning. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Over til DAB i tunnel

Neste år slukkes FM-båndet, og arbeidet med å installere DAB-anlegg i tunneler pågår for fullt.

Nylig ble det inngått en kontrakt på DAB-installasjon i 49 tunneler i Region sør. Det er selskapet Paneda fra Selje i Sogn og Fjordane som har fått oppdraget.

– Vi har siden oppstarten av Paneda i 2001 brukt betydelige ressurser på forskning og utvikling. Det er derfor svært gledelig å se at vi lykkes og disse investeringene betaler seg tilbake, sier teknisk direktør Oddvar Flølo i Paneda-gruppen, i en melding.

I forbindelse med overgangen til DAB er Statens vegvesen i gang med å oppgradere alle kringkastingsanlegg i tunneler slik at de skal kunne sende DAB-signaler.

Kommunikasjon i tunnel er en del av

Det gjelder alle tunneler som er lengre enn 500 meter og med en årsdøgnstrafikk på minst 5000 biler.

Bakgrunn:

Mange tunneler

Det nye systemet vil fungere omtrent som dagens nødmeldinger på FM-båndet, men der FM— meldingene kun slår inn på NRK P1, vil DAB-meldingene kunne bryte inn på alle radiokanaler.

De 49 tunnelene i Region sør skal ha 23 DAB radiosentraler som dekker flere tunneler samtidig. Paneda skal ha ansvar for sentralene de neste fire årene med opsjon på ytterligere seks år.

: Men er det noe vi trenger? – Med den nye kontrakten dekker Paneda 100 tunneler i Norge med sitt egenutviklede kringkastingssystem, og er den største aktøren i det norske markedet, skriver selskapet i meldingen.

Selskapet har tidligere vunnet kontrakter for installering av radiokringkasting i noen av Norges mest trafikkerte tunneler, blant annet oppgraderingen av 27 tunneler i Oslo-området. Paneda sier de nå har dekket storparten av tunnelene fra Sverige-grensen, rundt Oslofjorden og sørover til Rogaland.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Men det skal ikke være så enkelt med DAB, les mer om temaet her:

Og noe helt annet:

Vis fakta ↓
Fakta om DAB