Å eie bolig er fantastisk og skummelt på én gang. Før du kommer så langt, skal du få noen råd på veien.

Det er helt naturlig å føle seg usikker på prosessen, du har aldri gjort det før. Nettopp derfor er det lurt å forberede seg godt før du går i gang med din første eiendomshandel.

Egenkapitalen

Finansiering er den største utfordringen for de fleste førstegangskjøpere, blant annet fordi bankene stiller krav om 15 prosent egenkapital. Egenkapitalen kan være egne oppsparte penger, forskudd på arv, eller at du får hjelp av foreldre eller andre som medlåntagere.

Sparer du 1500 kroner i måneden, har du rundt 200.000 kroner etter ti år (rente på 2,5 prosent). Det kan virke uoverkommelig å vente så lenge, men begynner du tidlig – og øker sparingen når du har mulighet – når du målet raskere.

Alle mellom 18 og 33 år kan spare i BSU; dette er fremdeles den beste spareformen for unge som vil kjøpe bolig.

Snakk med flere banker

OK, du har kommet så langt at du har ordnet egenkapital, neste steg er å finne ut hvor mye du kan kjøpe bolig for. Før du begynner boligjakt og budgivning bør du søke banken om et finansieringsbevis. Snakk alltid med flere banker så du kan velge den med best betingelser.

Med finansieringsbevis på plass vet du hvor mye du kan låne, deretter må du bestemme hvor mye av dette du vil bruke på boligkjøpet. Ta høyde for at du kanskje vil pusse opp litt og kjøpe noen møbler. Selve flyttingen kan også medføre kostnader. Som førstegangskjøper vil man ofte bo sentralt, men dette kan bli dyrt. Prøv å danne deg et mest mulig realistisk bilde av ditt eget mulighetsrom i boligmarkedet så tidlig som mulig i prosessen.

Hanne Geelmuyden er fast spaltist i Abito. Hun jobber til daglig som eiendomsmegler og fagsjef i Sørmegleren AS. Foto: Sørmegleren

Is i magen

Det er gøy å gå på visninger, og det er lurt å delta på flere. Gå nøye gjennom informasjonsmateriellet fra megler, og spør hvis du er usikker på noe. Det er kjempeviktig at du forstår det som står i salgsoppgaven og ikke minst i tilstands-/boligsalgsrapporten.

Ikke la følelsene ta overhånd så du går glipp av relevante opplysninger om eiendommen, for det er lett å bli blendet av boligens utseende. Bruk særlig tid på ting som koster mye å reparere. Eksempelvis bad, el-anlegg, kjøkken, vinduer, tak og rør. Bruk nesen; lukter noe muggent, finn ut hvorfor. Ørene er også nyttige; er det støy som kan bli irriterende på sikt?

Sett deg inn i boligens eierform. Er det fellesgjeld og felleskostnader? Hva skjer med disse fremover? Står bygget foran store renoveringer som kan endre kostnadsbildet?

Budet fanger

Ha et bevisst forhold til budrunden, hold deg til planen og hold hodet kaldt.

Når du er klar til å by, husk at alle bud er bindende, så du kan ikke by på flere eiendommer samtidig. Gir selger deg tilslag og aksepterer budet ditt, har du kjøpt boligen. Aksepten av budet er kjøpstidspunktet, ikke undertegnet kjøpekontrakt.

Tips for budrunden:

1. Ha finansieringsbeviset klart.

2. Bestem deg for et maksimalt beløp.

3. Les salgsoppgaven nøye før du byr.

4. Vent gjerne med å by til du har sett hva andre interessenter gjør.

5. Det første budet må være skriftlig, og akseptfristen kan tidligst være klokken 12.00 dagen etter siste annonserte visning.

6. Ikke røp maksimalbeløpet ditt til megler eller selger, hold kortene tett til brystet.

7. Vær tilgjengelig under hele budrunden – både for megler og den du eventuelt skal bo sammen med.

Borettslag og forkjøpsrett

Kjøper du bolig i et borettslag er det en periode etter at selger har akseptert budet ditt hvor medlemmene i boligbyggelaget har forkjøpsrett etter ansiennitetsprinsippet. Jo lenger man har vært medlem i boligbyggelaget, desto lavere er medlemsnummeret. Medlemmet med lavest nummer kan kjøpe boligen til prisen selger har akseptert, selv om det var ditt bud som fikk tilslaget.

Medlemsnummer kan arves. Er du interessert i en borettslagsbolig, sjekk om noen i familien kan overføre et lavere nummer til deg. Dette var veldig kort fortalt om forkjøpsrettprinsippet. Hos Sørlandet Boligbyggelag (sbbl.no) finner du mer informasjon.

Det er uutholdelig spennende å delta i budrunder, og det er ikke alltid at handelen går i boks etter første budrunde. Ikke gi opp, nye boliger legges ut i markedet hver eneste dag. Masse lykke til i jakten på drømmeboligen og hjertelig velkommen inn i boligmarkedet!