– En helhetlig og gjennomtenkt fargepalett er tidløs, i den forstand at du kan leve lenge med den, forteller Nina Klæboe Mørkve, fargesjef hos Jotun.

– Jeg synes det er viktig å påpeke at en helhetlig fargepalett ikke trenger å bety at alt er grått, hvitt eller beige tvers igjennom. Det kan tvert imot like gjerne være mange kulørte farger, så lenge de er avstemte og spiller hverandre gode, forteller fargesjefen.

Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk fargesjef i Jotun. Foto: Jotun

Fellesnevnere

Mørkve forteller at alt fra kulørtonelike farger, nyanselike farger, nabofarger, komplementærfarger, eller bare en samling estetiske vakre farger man liker godt, kan funke i en bolig.

 Når det er sagt, så er det viktig at fargene fungerer godt sammen, spesielt når man plukker farger helt fritt, uten fargeregler å støtte seg på. Da bør fargene ha noen fellesnevnere, og kanskje noen spennende aksenter eller kontraster, forteller hun.

Man kan komme langt med fem-seks farger totalt i en bolig, men Mørkve forklarer at man må se an størrelse og behov.

– Det kan være fint å ha noen små gjentakelser i fargetoner gjennom en hel bolig, det kan binde rom sammen på en god måte. Det kan være så enkle grep som at et rom er blått og rommet ved siden av grått, også, i det grå rommet, plukker du opp blåfargen igjen, og maler det på et møbel eller detalj, forteller hun.

Interiørdesigner og Abito-spaltist, Camilla Bakken Foto: Kristin Ellefsen

Sverger til fargesirkelen

Interiørdesigner og Abito-spaltist, Camilla Bakken, forklarer at fargepaletten bidrar til å skape en helhet i hjemmet, samtidig som den hindrer bomkjøp.

– Paletten blir som spilleregler i interiøret ditt. Hvis du forholder deg til dem, så har du gjort ting mye lettere for deg selv, forteller hun Bakken.

– Jeg pleier å ta utgangspunkt i fargesirkelen med primærfargene, og deretter tegne en form inn i sirkelen, forteller hun.

Hvilken form man tegner er ikke så nøye, men den skal være kantet. Selv sverger Bakken til en sekskant.

– Da hindrer man at nabofargene møtes, og man vil få farger som komplimenterer hverandre, forteller hun.

Ta utgangspunkt i klesskapet

Hvilken farge skal jeg starte med, spør du deg kanskje. Ifølge Bakken har mange allerede en plan når de setter i gang med oppussing, men trenger man litt drahjelp kan man se til eget klesskap.

– Klesskapet og interiøret fungerer på samme måte: Ta utgangspunkt i én stil og lag en rød tråd for garderoben. Det samme gjelder fargene i boligen. Så kan man heller være litt ekstra vågal når man føler for det; om det så er de røffe øredobbene, eller en fargerik vase i interiøret, forteller hun.

Ifølge interiørdesigneren hindrer dette at man blir lei av interiøret.

– Det vil være lettere å bytte ut øredobbene enn buksene dine, og du har muligheten til å freshe ting opp når du føler for det. Slik blir det mer bærekraftig, sier hun.

Bakken forklarer at man kan styre unna trendfarger på veggene, og heller la dem få uttrykke seg i for eksempel putene.

– Hvis du holder deg til en fargepalett og har samme farger i flere rom kan du flytte på interiøret når du ønsker forandring, forteller hun.

Kontraster kan stjele fokus

I tillegg til fargene i paletten, kan man bruke kontraster som svart og hvitt.

– Svart og hvitt blir som to stjerner som konkurrerer om oppmerksomheten din. Derfor bør én få dominere. Det samme gjelder svarte og hvite gjenstander; én av gjenstandene må være større og dominere, sier hun.

Selv om man med god samvittighet kan benytte seg av kontraster i fargepaletten, bør man være obs på at de stjeler oppmerksomheten.

– Vi trekker fort mot kontrastene. Et hvitt tak ødelegger ofte for en flott veggfarge. Mange tenker ikke på dette. Hvis man maler tak og vegg i samme farge vil det føles lunere, og interiøret vil få den fortjente oppmerksomheten, forklarer Bakken.

Det samme gjelder lister rundt vinduene:

– Vil man ikke se på utsikten, istedenfor listene?

Rød tråd

Bakken understreker at man fortsatt kan ha det gøy med interiøret, selv om man begrenser antall farger på veggene.

– Det betyr ikke at man ikke skal ha det gøy, men det kan bli både slitsomt og dyrt om det er vegger og tak som må «skiftes ut» når du vil endre uttrykk, forteller hun.

Har man en rød tråd og lik fargepalett i flere rom, kan man plutselig få en «helt ny stue» ved å flytte pynteputene fra senga til sofaen.

Bakken mener man kan følge trender, men for å unngå store bommer har hun et tips:

– Ha en liten notatbok der du legger inn fargene du har hjemme. Du tror ofte du har noe som passer når du ser en gjenstand i butikken, men så er realiteten en annen når du kommer hjem. Jeg oppfordrer til å bruke de ti minuttene ekstra det tar og lime inn prøvene, så vil du gjøre mange lure valg, sier hun.

Harmonisk og lys fargepalett Foto: Privat

Viktig å trives

Trond Horverak, butikksjef hos Corona Fargerike i Sørlandsparken, forteller at også de benytter seg av fargesirkelen i sitt arbeid.

– Dette gjør vi gjerne for å finne komplementærfarger som kan bidra til å skape en fin balanse og kontrast i hjemmet eller til møbler, Horverak.

Han forteller at de har mange forskjellige kundegrupper med ulike ønsker.

– Noen er veldig klare på hvilke farger de ønsker mens andre benytter seg av vår kompetanse til å fargesette hjemmet. Det som er viktig når man velger sine farger er å velge noe man selv kan trives i, samtidig som det skal skape et lunt og harmonisk hjem, forteller Horverak.

Dette kjøkkenet er ifølge Bakken et eksempel på hvordan bruk av for mye farger på vegg og i tak ødelegger for detaljene og interiøret. Bildet er av hennes bolig da hun kjøpte den. Foto: Privat
Her er samme kjøkken etter at det er pusset opp og fargepaletten er blitt roligere. Foto: Privat