Vår spaltist Camilla Bakken kommer med tips til hvordan du kan velge riktige farger til ditt hjem Vår spaltist Camilla Bakken kommer med tips til hvordan du kan velge riktige farger til ditt hjem Foto: privat

Hvordan velge riktige farger til hjemmet ditt?

Farger påvirker oss på mange måter. Derfor er det viktig å velge «riktige» farger å innrede med. 

Spaltist Camilla Bakken fra Kristiansand jobber blant annet som interiørdesigner og interiør-kreator. Hun brenner for interiør og DIY, og setter stadig i gang med nye prosjekter.

Å velge farger og interiør til hjemmet kan være en vanskelig og tidkrevende prosess.
Det tradisjonelle fargehjulet er en nyttig måte å organisere sentrale farger og kan hjelpe deg til å sette sammen farger til ethvert rom eller prosjekt. Foto: NTB scanpix

Å velge farger og interiør til hjemmet kan være en vanskelig og tidkrevende prosess. Spesielt når det er en jungel av valg der ute. Er du en av dem som synes at det kan være vanskelig å bestemme seg, eller i det hele tatt begynne på en slik prosess, da har jeg noen tips.

Mitt første tips er å finne fram fargehjulet som kanskje mange husker fra skolen. Ikke la deg skremme av de sterke fargene, dette er kun en indikasjon om hvilke farger du skal bruke. Alle fargene kan korrigeres ved å tilføre sort og hvitt. 

Start med å velge din favorittfarge. 

Altså en farge du liker skikkelig godt. Glem trendfargen! Er du usikker på hvilken farge som er din favoritt, kan du ta en titt innom klesskapet. Vår personlige stil har en tendens til å reflekteres i klærne vi bruker. 

Bruk din favorittfarge som base i fargepaletten du skal lage. 

Glem trendfargen! Er du usikker på hvilken farge som er din favoritt, kan du ta en titt innom klesskapet. Vår personlige stil har en tendens til å reflekteres i klærne vi bruker.  Foto: privat
Et moodboard kan hjelpe deg med å se om fargene du har valgt harmonerer. Bruk din favorittfarge som base i fargepaletten du skal lage.  Foto: privat

Nå kan du finne ut hvilket uttrykk du ønsker å skape.

Ønsker du et harmonisk og rolig fargevalg, eller vil du ha mer liv og spenning?

Hvis du går for et rolig og harmonisk fargevalg, kan du legger opp fargepaletten slik:

Rolig harmoni: 

Ta utgangspunkt i favorittfargen du har valgt. 

  • Velg en mellomtone av favorittfargen til veggen.
  • En lysere farge til dører, vinduer og lister 
  • En farge som er mørkere enn favorittfargen til større interiør
Foto: privat

Spenning og dynamikk

Ønsker du å tilføre mer liv til fargepaletten over, kan du ta fram fargehjulet igjen.

Gå til motsatt side på fargesirkelen for å finne en farge. Du kan også lage en trekant, firkant eller sekskant i sirkelen. På denne måten er du sikker på at du finner en farge som passer til favorittfargen din (fargen du først valgte)  

For å finne en farge som passer til favorittfargen din, kan du enten velge farge på motsatt side av fargesirkelen, eller du kan gå over til trekanten, firkanten eller sekskanten.

Bytt ut fargen som skal brukes til større interiør. Bruk eksempelet over. Det kan være lurt å velge en nyanse som er lik veggfargen.  

Lyse toner

Hvis du bare ønsker å bruke lyse og nøytrale toner, kan du enkelt skape ekstra spenning i rommet ved å mikse varme og kalde farger.

Varme farger inneholder gult og rødt, eller en av disse. For å finne en farge som passer, beveger vi oss igjen over på mottatt side av fargesirkelen.

Gråblått/grågrønt er kalde farger som passer perfekt til lyse, varme toner. 

Vær bevisst

Noen av de største feilene jeg ser som interiørdesigner, er at interiør og farger blir valgt uten en klar fargeplan. 

Et eksempel på dette er sofaen. Dette er et stort møbel som fort tar mye fokus i rommet. Jeg bruker en grå sofa som eksempel, da dette er et trygt valg for de fleste. Når en mørkegrå sofa blir plassert inntil en hvit vegg, har de absolutt ingen ting til felles.  

Det er også viktig å passe på at møblene ikke drukner i rommet. Derfor kan det være lurt å velge sofa i en litt sterke farge enn veggfargen, slik at sofaen framstår som en harmonisk kontrast. Har du en fargeplan å gå etter, blir valgene enklere, og du får en god flyt i rommet.