— Jeg er glad i den norske naturen, og så synes jeg det er godt at ikke fjellene er så høye, smiler Daniela Filipp og titter ut av hyttevinduene mot Sirdalsfjellene.

- De er høye i Norge også, men ikke som i Østerrike. Fjellene føles tryggere her, fortsetter hun.

Kjøreturen fra Kristiansand til Sirdal i Vest-Agder tar omtrent like lang tid som til Hovden i Aust-Agder. Likevel er dette stort sett rogalendingenes ferieparadis. Om sommeren, når veien mellom Brokke og Suleskar er åpen, er man i Setesdal på et blunk.

Til vanlig bor Daniela (42), ektemannen Arild Gjerde (52) og fire år gamle André i Stavanger.

Men så fort de får sjansen, setter de seg i bilen og drar på hytta.

SOSIALT: Spisebordet er midtpunktet og plassert mellom sofaen og kjøkkeninnredningen. Det binder sammen rommet på en hyggelig måte. Foto: Børre Eskedahl

— Det er skikkelig idyllisk og trygt, og André kan leke alene på utsiden av hytta. Rett på den andre siden av fjellet er det også en liten butikk det er hyggelig å gå til.

Går i ett med svaberget rundt – sjeldent stilig hytte:

Sirdal hele året

TEGNET SELV: Daniela jobber som interiørarkitekt. Kunnskapen og interessen hennes kom godt med i hyttebyggingen, og hun har tegnet mesteparten selv. Foto: Børre Eskedahl

Mange forbinder hytte i Sirdal med vinter, og snøen blir gjerne liggende til langt utpå våren.Men også om sommeren og høsten er det flott å gå på turer i fjellene, og Daniela Filipp og familien gleder seg til å feriere her året rundt.

Enn så lenge har de ikke fått anledning til det, for hytta sto ferdig for mindre enn et år siden.

— Vi rakk akkurat å feire jul her. Da kom både mine og Arilds foreldre, og siden de ikke bor i samme land, var det ekstra hyggelig å kunne samle alle til å feire jul sammen på hytta vår, sier ettbarnsmoren.

Tegnet hytta selv

Daniela Filipp er utdannet interiørarkitekt og jobber som det i Stavanger. Dermed har hun hatt stålkontroll fra første strek ble satt på papiret.

Kunnskapen og interessen hennes kom godt med i hyttebyggingen, og hun har tegnet mesteparten selv.

— Til vanlig jobber jeg med kontorer, så hytte var nytt for meg. Men jeg er fornøyd med resultatet, hytta er blitt slik vi håpet. Romløsningen er det jeg kanskje er mest fornøyd med, og så er det veldig praktisk at vi kan gå direkte fra garasjen og inn i hytta.

HYGGE: Hytta er blitt akkurat slik familien håpte på. Romløsningen er det Daniela er mest fornøyd med. Foto: Børre Eskedahl

Hytta er på 135 kvadratmeter og innredet i soner.I den ene delen er det soverom og bad, mens den andre delen består av et stort allrom med både sofakrok, spiseplass og kjøkken.

GJEMMES BORT: For å skjule TV-en mest mulig har Daniela snekret et skap som kan lukkes igjen når den ikke brukes. Foto: Børre Eskedahl

Spisebordet er midtpunktet og plassert mellom sofaen og kjøkkeninnredningen.Det binder sammen rommet på en hyggelig måte, samtidig som inndelingen mellom stue og kjøkken er tydelig. Ulike gulvtyper i de forskjellige sonene bidrar også til naturlig inndeling uten vegger.

Gjenbruksmaterialer

Under stuevinduene har Daniela Filipp plassert en lang benk som hun har snekret av overskuddsmaterialer etter hyttebyggingen.

Her kan hun sitte på myk saueskinnspels og nyte utsikten og roen.

TRE: Også på badet har Daniela Filipp valgt å ha panel. Her er veggene behandlet med hardvoksolje. Foto: Børre Eskedahl

— Jeg ba de som bygde hytta om å la kappet ligge. Det er unødvendig å kjøpe nye materialer når man kan bruke det som finnes, mener hun.Gjenbruk, egeninnsats og funksjonelle løsninger har vært viktig for Daniela.

For henne er hyttekosen lun og tradisjonell, og en kontrast til det moderne og lyse huset de bor i til vanlig. Og så trigges hun av å skape noe med egne hender.

Det hun ikke har gjort før, lærer hun seg underveis.

— Vi planla heller ikke alt på forhånd. Det er noe med å bo seg inn litt og finne ut av behovene etter hvert.

— TV er stygt

TV-en er et godt eksempel på det.

— TV er og blir stygt, men samtidig vil vi jo ha den. Det mest funksjonelle var å plassere den midt på veggen, så man kan se TV både fra sofakroken og spisebordet. For å skjule den mest mulig, snekret jeg et skap som vi kan lukke igjen når vi ikke bruker den.

SOVEROMMET: For Daniela og familien er hyttekosen lun og tradisjonell, og en kontrast til det moderne og lyse huset de bor i til vanlig. Foto: Børre Eskedahl

Selv om Daniela liker å finne kreative løsninger på ting, ville hun ikke ha noen fancy hytte. Og egentlig kunne den gjerne vært enda mindre.— Ja, vi tenkte på det. Men så er det jo kjekt å ha plass når familien min kommer fra Salzburg og Sør-Frankrike. Nå har vi åtte sengeplasser, men når hemsen blir ferdig, får vi plass til tolv personer, forteller hun.

Om ikke alle sengene kommer til å fylles hver eneste helg, kommer i alle fall ekteparet og lille André til å være her så mye som mulig.

— Ja, jeg merker at jeg gleder meg til hver eneste helg vi kan dra opp hit. Det er en ro og fred som er helt nydelig, avslutter Daniela Filipp.