Lag din egen blomsterpinne av mose. Det er enkelt, miljøvennlig og billig, og planten vil trives godt. Lag din egen blomsterpinne av mose. Det er enkelt, miljøvennlig og billig, og planten vil trives godt. Foto: Privat

Lag din egen blomsterpinne

Trenden med grønne planter ser ikke ut til å avta, heller tvert imot. Men hva med å gjøre stilen enda mer personlig med en hjemmelaget mosepinne?

– Jeg er i flytsonen og glemmer tid og sted når jeg holder på med grønne planter, og så er det jo ekstra moro å lage noe selv, sier Astrid Brodersen fra Kristiansand.

Hun er aktiv på Instagram og deler interessen med andre på kontoen sin @plante_minmill, og det var også på Instagram hun fikk ideen om å lage sin egen blomsterpinne.

– Jeg leste at det var lurt å bruke ekte mose fordi røttene på plantene ville suge seg fast, men jeg fant ikke noe på nett jeg kunne kjøpe ferdig.

Dermed endte den kreative sørlendingen opp med sitt eget blomsterpinneverksted hjemme, men hun startet med en tur hos byggevareforretningen.

– Der kjøpte jeg en rundpinne som brukes til kosteskaft, og så saget jeg den i to slik at en kost holder til to blomsterpinner.

Mosen kjøpte hun på nett.

– Jeg tok ikke sjansen på å plukke i skogen, for jeg ville ikke risikere småkryp i stua. Men mosen jeg kjøpte var tørr, så jeg la den i en bolle med vann før jeg begynte å jobbe med den.

Slik gjør du:

Dette trenger du: Rundstokk, sag, saks, fiskesnøre i tekstil eller tynn ståltråd, mose

  1. Sag rundstokken i to
  2. Begynn i den ene enden og dekk den med mose, surr tråden rundt og bind godt fast. Hvis du kjøper tørr mose i blomsterbutikken eller på nett, bør du bløtlegge den i vann før du starter.
  3. Fortsett å dekke hele stokken med mose mens du samtidig surrer stramt med tekstilsnøret. Bind fast når du har dekket hele stokken
  4. Ta gjerne planten ut av potten og plasser stokken inntil planten, før du setter det hele ned i en større potte og dekker med god jord.
1. Legg stykker av mose tett i tett rundt pinnen mens du samtidig binder og strammer tråden. Husk å dekke alt godt. Stram til underveis. Foto: privat
2. Du trenger en rundstokk, mose og noe å binde med. Fiskesnøre i tekstil er solid og enklere å jobbe med enn vanlig fiskesnøre eller ståltråd. Foto: privat
3. Du kan gjerne plante om planten når du først er i gang, eller du kan stikke blomsterpinnen ned i jorda. Det er uansett lurt å feste stammen og pinnen sammen med tau, så det står stødig. Foto: privat
4. Lag din egen blomsterpinne av mose. Det er enkelt, miljøvennlig og billig, og planten vil trives godt. Foto: privat

En god idé

Kari Brekke er gartner hos Mestergrønn-kjeden og forteller at hun blir glad når hun hører om Astrids hjemmelagede blomsterpinne.

– Jeg synes det er flott at folk lager ting selv, og dette høres virkelig ut som en god idé. En må bare huske på å dusje planten så ikke mosen tørker ut.

Brekke anbefaler å kjøpe mose i butikken.

– Vi selger mose fra egne moseplantasjer, og rent etisk så er det bedre enn å plukke mose i skogen. Mosen vokser nemlig veldig langsomt, og derfor skal man ikke høste for mye av den i naturen.