— Rent hygienisk har det nok ikke så mye å si, men jeg ville kanskje vært redd for om det kunne skilles ut noen metaller fra varmtvannsberederen eller rørsystmet, sier Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet, til abito.no.

Men hun kjenner ikke til at noen har blitt syke av å drikke varmt vann fra springen eller bruke det i matlagingen.

- Nei, men det betyr jo ikke at ingen har blitt det. Så for sikkerhets skyld vil jeg anbefale å bruke friskt vann fra springen, sier Stavsholt Bujordet.

Selv gjør hun alltid det, selv om tiden er knapp.

— Hvis jeg har dårlig tid, koker jeg opp vannet i vannkokeren før jeg heller det i gryta, sier hun.

— Hvis du har en gammel varmtvannsbereder, kan det nok utskilles uheldige stoffer. Men når sant skal sies, tør jeg ikke uttale meg skråsikkert om dette, sier byingeniør i Kristiansand Kommune, Terje Lilletvedt.

- Men hva gjør du selv, bruker du varmtvann rett fra springen i matlaging?

— Jeg har kanskje gjort det, men nå har vi induksjonskomfyr, så det går uansett raskt å koke opp vannet. Men for å være på den trygge siden, vil jeg anbefale å bruke friskt, kaldt vann til mat, fortsetter Lilletvedt.

scanpix4-980x653.jpg Foto: SCANPIX

Får du også fartstriper?

Ved Norsk institutt for vannforskning vil de ikke uttale seg om eventuell helserisiko forbundet med å bruke varmt vann rett fra krana. Men forsker Christian Vogelsang sier at kobber, som eventuelt skilles ut, er i svært små mengder.

— Det er snakk om maks et par milligram tungmetaller per liter vann som skilles ut, og da får du, relativt sett, i deg en svært lav konsentrasjon av kobber i forhold til det totale inntaket ditt, sier Vogelsang.

Saken er skrevet av abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsing på nett.

Flere nyttige saker: