Sikkert er det at boligstyling engasjerer mange – vi går på trend-messer, sjekker stylingtips i sosiale medier, hører på podkaster og endrer hjemmene våre i tråd med hva den siste trendsetteren forteller oss.

Uavhengig om du engasjerer en profesjonell stylist eller gjør det meste på egen hånd, vil du utvilsomt få igjen for å gjøre grep som fremhever boligens kvaliteter.

Det kan være å fjerne en del gjenstander og møbler for å få rommene til å se større og ryddigere ut. Det kan også være aktuelt å flytte på ting som passer bedre andre steder, i kombinasjon med innkjøp av mindre interiørartikler og pyntegjenstander som «piffer opp» innredningen.

Gjennomtenkt styling gir resultater

Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre med hensyn til oppussing, innkjøp og generelle endringer ute og inne.

En profesjonell stylist ser muligheter der andre ser begrensinger, og setter sammen farger og interiør på en smakfull måte som får fram boligens potensial. Mange blir overrasket over hvor stor forskjell det kan være på en bolig før og etter boligstyling.

Noen enkle grep kan få boligen til å fremstå i et mer fordelaktig lys, noe som i sin tur gjør det enklere å ta gode bilder – som jo er særdeles viktig for å vekke interesse blant potensielle kjøpere.

Hanne Geelmuyden er fast spaltist i Abito. Hun jobber til daglig som eiendomsmegler og stabssjef/avdelingssjef Kristiansand i Sørmegleren AS. Foto: Sørmegleren

Varierte tjenester

De fleste eiendomsmeglere kan anbefale en stylist. Noen har en times veiledning med en interiørkonsulent som gir tips og råd, før man så gjør jobben selv. Andre foretrekker å få et firma eller en konsulent til å gjøre hele jobben.

Å få veiledning av stylist er det rimeligste alternativet, og innebærer først og fremst en samtale med en konsulent som gir deg tips og råd. Deretter utfører du stylingen på egenhånd.

Veiledningen foregår på den måten at interiørkonsulenten kommer hjem til deg og går gjennom boligen med deg. I etterkant får du en rapport med forslag til endringer, og kan selv velge hvor mange av rådene og tipsene du benytter deg av før fotografen kommer for å ta bilder av boligen.

Noen nyttige tips

Selv om en boligstylist vil gi deg mange gode råd og innspill, er det noen tiltak som alltid vil lønne seg. Noen av tipsene under kan de fleste av oss gjøre selv, mens andre fort vil involvere fagfolk.

Husk at små tiltak kan gjøre mye for helhetsinntrykket av boligen din. For i bunn og grunn handler det om å få flest mulig på visning, slik at du kan få den prisen du ønsker deg.

Bad: Mal slitte fronter, rens/bytt fugemasse, kjøp nytt speil hvis det trengs.

Kjøkken: Bytt slitte fronter (eller mal dem hvis de kan vare en stund til), fiks eller bytt benkeplater, bytt slitte kjøkkenknotter og skru fast skapdører som henger skjevt.

Stue: Et malingsstrøk er sjeldent feil, men bruk nøytrale farger og gi huller en omgang med sparkelspaden først. Vurder om gulvet bør pusses, om gamle tepper bør byttes/renses, og fiks alle lister.

Dører: Stram løse håndtak og smør hengslene med litt olje hvis de knirker. Et malingsstrøk kan også gi et fint løft, og uansett bør dørene skrubbes hvis de er skitne.

Vinduer: Å kjøpe nye vinduer lønner seg sjeldent, men fiks de som er punkterte eller ødelagte.

Utendørs: Trenger huset maling utvendig, bør du vurdere dette, såfremt det ikke forventes at neste eier vil bytte kledning med det første. Hus- og terrassevask er alltid fornuftig. Klipp plenen, luk og plant noe fint i blomsterbedene, trim thujahekken og kjøp en ny dørmatte.

Lykke til med salget!