I denne spalten vil jeg gi deg noen tips til enkel oppussing og saker som er lurt å gå igjennom før et boligsalg.

Få dokumentasjonen på plass

Har du pusset opp boligen tidligere, gjort oppgraderinger på det elektriske eller lignende, er det viktig at du har dokumentasjonen klar før takstmannen kommer. Mange håndverkere benytter seg av Boligmappen til å laste opp dokumentasjon, og Boligmappen er fint for deg som selger å ha kontroll på.

Ser du at det er enkle elektriske ting som bør utbedres, er tiden inne for å gjøre dette. Eksempelvis kan det være en løs ledning eller bytte av spott.

Et annet tips er å sjekke varighet på brannslukningsapparat. Når takstmannen kommer, skal det være brannslukningsapparat med gyldig dato i boligen. Dette er ofte noe vi glemmer å sjekke, men som kan spare deg for en tilstandsgrad 3 i tilstandsrapporten.

Et strøk maling kan utgjøre en forskjell

Har du flassende maling eller mye skjolder på vegger, gir dette et dårlig førsteinntrykk for en mulig kjøper.

Når du forbereder boligen, ta en gjennomgang med megleren din og se igjennom om det er enkelte flater som lønner seg å male. Et nymalt hjem som virker lyst og fresht vil gi en positiv og god opplevelse på visning. Selv om maling ikke nødvendigvis er den største jobben for en kjøper, er det mange som ønsker å flytte rett inn uten å måtte male. Jo flere ting en kjøper har å sette fingeren på, jo flere argumenter kan kjøperen bruke til å legge inn et lavere bud på boligen.

Eiendomsmegler Azra Hadzic fra Kristiansand jobber til daglig i Krogsveen Sørlandet med salg og kjøp av fast eiendom. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Krogsveen

Har du pusset opp boligen med nye flater, men ikke byttet gulv?

Mange som har parkett eller tregulv har muligheten til å slipe dette. Se på alternativene og kostnaden ved å legge nytt gulv kontra å slipe det.

Velger du å slipe gulvet, kan du blant annet velge å olje, lakke eller beise. Dette kan gi gulvet et helt nytt og moderne uttrykk, og ofte fjerne gulskjæret som finnes i eldre gulv. Har du malte gulv kan det lønne seg å vaske samt å male på nytt.

Bad og kjøkken

Når du forbereder boligen er det viktig å ta en ordentlig og grundig vask på bad og kjøkken.

Når du vasker badet må du sjekke at det ikke er misfarging i fuger i dusjsonen. Har du dusjkabinett er et godt tips å bytte ut dusjlistene dersom disse har blitt gule etter bruk. Dette er en mindre kostnad, men noe som utgjør en større forskjell på bilder og førsteinntrykket.

På kjøkkenet er det viktig å fjerne fettflekker fra stekeovn, koketopp og hvis du har integrert mikrobølgeovn. Før bilder kan du gjerne fjerne gjenstander som børstekost, svamp, håndsåpe, tørkerull og små ting som du bruker i hverdagen, men som opptar benkeplass og som kan skape rot på kjøkkenet.

Ett prosjekt om gangen

Forberedelser til boligsalg kan oppleves overveldende, men det trenger ikke å være det. Ha en sparringspartner og rådgiver tidlig i prosessen slik at du kan få hjelp til å se hva som bør legges vekt og fokus på, samt hvilke ting som kanskje ikke vil utgjøre en forskjell. Begynn med ett område av boligen om gangen, og ta det i et behagelig tempo.

Lykke til med forberedelsene!