Kjøper du en sekundærbolig er det noen ting som er viktig å være klar over. I denne spalten skal jeg gi deg en liten innføring i sekundærbolig og noen generelle tips til hva du bør se etter når du kjøper en sekundærbolig hovedsakelig til utleieformål.

Fradrag for kostnader og vedlikehold

For deg som ikke vet hva sekundærbolig er, så er dette en bolig som du ikke bruker til primærbolig eller helårsbolig.

Det vil si at du ikke bor i boligen til daglig, og eksempler på dette kan være utleiebolig, pendlerbolig eller helårsbolig som blir benyttet til hytte. Leier du ut boligen vil du være skattepliktig når leieinntekten overstiger kroner 20.000 i kalenderåret. Skattesatsen er på 22 prosent, og du skatter av netto overskudd.

Det finnes likevel noen regler som gjør at du kan få redusert den skattepliktige summen.

Ved enhver bolig finnes det vedlikehold, og har du en sekundærbolig du leier ut kan du få fradrag for kostnader du har i forbindelse med blant annet vedlikehold og faste kostnader. Du kan få fradrag for faste kostnader som eksempelvis, kommunale avgifter, eiendomsskatt, felleskostnader, annonsering for å skaffe leietakere, slitasje på møbler og innbo, forsikring og gebyr til depositumkonto.

Eiendomsmegler Azra Hadzic fra Kristiansand jobber til daglig i Krogsveen Sørlandet med salg og kjøp av fast eiendom. Hun har tidligere jobbet i Krogsveen Oslo. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Krogsveen

Når du gjennomfører vedlikehold på boligen, kan du fradragsføre dette. Med vedlikehold menes å sette boligen tilbake i den opprinnelige stand den var i. Eksempelvis er bytting av varmtvannsbereder til tilsvarende, utskiftning av røropplegg og utskiftning av blant annet gulv, vegger og vinduer til samme standard som tidligere.

Det er viktig å skille mellom vedlikehold og påkostninger da påkostninger ikke kan fradragsføres. Enkelt fortalt vil vedlikeholdskostnader si kostnader som er nødvendige for boligen for å opprettholde standarden som den har vært i. Med påkostning menes det oppgraderinger som gjør at boligen går fra å ha en normal stand til å få en høyere stand.

Hva skal man velge?

Når du kjøper en sekundærbolig til utleie, er det greit å være klar over et par ting. Har du tenkt å leie ut boligen og har en annen primærbolig, så vil jeg anbefale å se på eierformen selveier.

Ved selveier er det lite begrensninger når det kommer til utleie, men kjøper du selveierleilighet kan det være en fordel å sjekke sameiets vedtekter da det kan være begrensning på hvem som kan eie. Enkelte sameier tillater ikke selskaper å eie.

Når du leier ut er det viktig at alle soverom som leies ut er godkjent og det er derfor en fordel å sjekke salgsoppgaven for å se at rommene stemmer overens med det de er godkjent som. I de fleste salgsoppgaver vil dette stå under punktet «ferdigattest».

Videre er det lurt å se på leilighetens stand. Etter endt utleie er det ikke uvanlig at leiligheten har bruksmerker og slitasje. Det er derfor viktig å se på leilighetens standard, beliggenhet og målgruppe for utleie for å vite hva og hvor mye du skal investere.