«Med bistand fra Regjeringsadvokaten, har vi i dag begjært Foreningen for barnepalliasjon konkurs. Begjæring er sendt Oslo tingrett.»

Det opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding torsdag.

Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet står oppført som saksøker.

«Bakgrunnen for saken er at foreningen tidligere har fått statlige tilskudd under tilskuddsordningen for lindrende enheter. Som følge av at dette er årlige tilskudd over statsbudsjettet, må tilskuddsmottaker søke om overføring av midler som er ubrukt i budsjettåret, til nytt budsjettår. Foreningen søkte om overføring av tilskuddsmidler fra 2022 som ikke var brukt, men fikk bare delvis innvilget søknaden. Vedtaket innebar at foreningen hadde plikt til å tilbakebetale et restbeløp på 6 544 564 kroner, med tillegg av forsinkelsesrenter. Dette utgjør tilskudd som foreningen tidligere har fått fra staten, men som ikke er brukt til formålet med tilskuddet», står det videre i pressemeldingen.

I konkursbegjæringen som er sendt til Oslo Tingrett fra Regjeringsadvokaten står det at foreningens andre store kreditor – Kristiansand kommunes selskap BOP4 AS – også har inngitt konkursbegjæring.

Deres krav dreier seg om forfalt husleie, og det bes i konkursbegjæringen om at tingretten behandler begge begjæringene i samme rettsmøte.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med styreleder Knut R. Johannessen i foreningen, som har bedt om å få spørsmål på epost.

Han har foreløpig ikke besvart spørsmålene.

Misligholdt krav fra staten

Foreningen for barnepalliasjon ble stiftet i 2009 og er en landsdekkende organisasjon, som jobber for å øke kunnskapen og bedre den lindrende omsorgen for alvorlig syke og døende barn og deres familier i Norge.

Foreningen fikk i sin tid over 90 millioner kroner i statlig støtte til etableringen av et senter for døende barn. Det skulle etableres under navnet Andreas Hus på Eg i Kristiansand. Senteret skulle etter planen åpne for pasienter fra januar 2023.

Helsedirektoratet startet i 2022 en gransking for å kontrollere at pengene hadde blitt brukt etter formålet.

I januar i fjor kom rapporten som konkluderte med flere kritikkverdige forhold. Det ble stilt spørsmål ved bruken av drøyt 20 millioner kroner av foreningens tilskuddsmidler.

Det ble da vedtatt at 4,2 millioner skulle kreves tilbake, og de ble betalt av det forrige styret.

Helsedirektoratet har senere krevd tilbakebetaling ytterligere 6,5 millioner kroner, som var ubrukte midler som ikke ble godkjent overført til neste år.

Tilbakebetalingen ble misligholdt av foreningen i januar.

6,5 millioner

Det største kravet er det imidlertid Helsedirektoratet som har sendt. Foreningen skylder 6,5 millioner kroner i ubrukte tilskuddsmidler, og namsfogden mottok i slutten av februar kravet fra direktoratet om tvangsinndrivelse.

Dette kom etter at fakturaen hadde stått ubetalt etter to purringer og en siste betalingsfrist på to uker, har direktoratet opplyst.