AUST-AGDER: En lokalpolitiker er i Aust-Agder tingrett dømt til 120 dagers betinget fengsel for å ha bortført sin egen datter sammen med to andre menn.

De to medhjelperne er dømt til 60 og 30 dagers betinget fengsel, og sammen må de tre betale kvinnen 40.000 kroner i oppreisning. Alle tre har besluttet å anke dommen.

– Det er fullstendig horribelt å legge 40.000 kroner i hendene på en tung rusmisbruker. Å vite at de pengene kan bety en overdose, er nok til å anke, sier mannen til Fædrelandsvennen.

I juli i fjor bortførte politikeren sammen med to yngre menn datteren, som helt siden elleveårsalderen har vært avhengig av narkotika. Kvinnen er tung rusmisbruker, og har flere innleggelser og også tvangsinnleggelser bak seg for å få bukt med narkotikamisbruket. I retten har faren forklart at han bortførte datteren i desperasjon for å redde henne fra narkotikamisbruket.

– Jeg var veldig bekymret for henne. Denne dagen fikk jeg høre at hun hadde fått tak i noe syntetisk heroin. Da ble jeg skikkelig redd, sa politikeren i sin forklaring i retten forrige uke.

En lokalstyrepolitiker og to andre menn er dømt for frihetsberøvelse i Aust-Agder tingrett. Politikeren sier at han bortførte datteren for å redde henne fra et rusmiljø. Foto: Scanpix

Bygde glattcelle

Mennene tok datteren med til en celle lik politiets glattceller. Hun ble påført håndjern og lenke på føttene, og hadde ingen mulighet til å komme seg ut på egen hånd. Politiet ble varslet om bortføringen samme kveld av de andre hun delte bolig med, og ble oppdaget av en politipatrulje under en luftetur neste formiddag.

Retten slår fast at faren var hovedmannen bak bortføringen, og at det hele var planlagt et par dager i forkant. Det var han som kontaktet de andre og ba om hjelp, og skaffet også utstyret som han brukte til å bygge cellen med.

Mannen har sammen med sin kone omsorg for datterens barn, og retten mener at det er formildende at han var dypt fortvilet over livet datteren levde. Selv om datteren opplevde bortføringen som svært traumatisk, var ikke det hensikten bak bortføringen. Han erkjente også de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, da han ble pågrepet samme dag. Han har hele tiden påberopt seg nødrett, noe retten avviser.

– Hinsides all fornuft

Aktor la forrige uke ned påstand om sju måneders fengsel for den tiltale politikeren, og fremla flere dommer som sammenliknbare. Retten mener at disse dommene, som blant annet innebærer fysisk mishandling og drapstrusler, ikke har vært sammenliknbare med bortføringen av politikerens datter.

Tingretten har lagt vekt på de formildende omstendighetene, og dømmer faren til 120 dagers betinget fengsel. Det innebærer at politikeren slipper å sone. Han har likevel valgt å anke dommen.

– At dommeren bare gikk for fire måneders betinget fengsel, viser at aktors påstand var helt hinsides all fornuft. Jeg har likevel anket dommen fordi jeg fortsatt mener at det vi gjorde går under paragraf 17 om nødrett i straffeloven. Jeg mener fortsatt at det sto på livet den kvelden, og står for det jeg gjorde. Jeg handlet i fortvilelse etter at alt annet var forsøkt, sier politikeren om dommen.

Psykiske plager

Samtidig viser retten til at datteren aldri samtykket til bortføringen, og at hun ba dem ringe politiet. Hun var påført strips og hette med hørselsvern, og har forklart at hun opplevde bortføringen som skremmende og krenkende. Hun har forklart at hun fortsatt har psykiske plager etter bortføringen. Kvinnens bistandsadvokat Arve André Larsen er fornøyd med dommen.

– Vi er fornøyd med at hennes forklaring har blitt vektlagt, og at retten har tatt hensyn til hvilken betydning det har hatt for henne å oppleve noe såpass skremmende, sier Larsen.

Han mener at erstatningsbeløpet understreker alvorlighetsgraden i saken.

– At hun er rusmisbruker er helt irrelevant for oppreisningen. Dette er en oppreisning for den tort og svie hun er blitt utsatt for, og vi kan ikke spekulere i hva hun vil bruke pengene til, sier Larsen.