ARENDAL: — Vi har kontaktet politi og helsevesen mange ganger, men ingenting har hjulpet. Jeg tenkte at hvis hun skal overleve må jeg gjøre det selv, fortalte den tiltalte lokalpolitikeren i Aust-Agder tingrett mandag.

En sommerkveld i fjor tok mannen med seg to yngre menn for å hente sin rusavhengige datter i en bolig i Aust-Agder. Dagen før hadde mannen bygget en celle i et næringslokale han disponerer. Cella, som ikke var mulig å åpne fra innsiden, var utstyrt med en enkel seng og en lampe. Ved siden av døra var det laget en inspeksjonsluke.

Bistandsadvokat Arve André Larsen og politiadvokat Unni Guldberg i Aust-Agder tingrett mandag. Foto: Erlend Olsbu

— Planen var å holde henne der om nettene, i maks fire døgn. Om dagen skulle vi ta henne med ut på turer. Vi skulle forsøke å overtale henne og bruke denne plassen som utgangspunkt for avrusing. Men det ble ikke helt som jeg hadde tenkt, fortalte faren.Faren og de to andre tiltalte nektet straffskyld i retten.

— Jeg var veldig bekymret for henne. Denne dagen fikk jeg høre at hun hadde fått tak i noe syntetisk heroin. Da ble jeg skikkelig redd, fortalte politikeren i retten.

Hadde på seg finlandshette

Han fortalte at planen var å få med seg datteren frivillig til avrusing, men at situasjonen endret seg mens han og de to andre lette etter datteren.

— Jeg så henne sammen med en person som var veldig aggressiv. Han var bevæpnet med en morgenstjerne, en sånn stang med en kule i enden. Det var ikke meningen at ting skulle bli voldelig, så jeg løp ned for å avskjære ham. Jeg følte et ansvar for de to som var med meg. Jeg ble redd og sinna, fortalte faren.

Faren, som hadde på seg en finlandshette, fikk tak i datteren og tok henne med seg til en bil. Her fikk datteren en hette over hodet og hørselvern over ørene.

— Hun tok på seg dette frivillig. Jeg fortalte henne at vi skulle til en militærleir på Evje, ettersom jeg har hørt at det er lettere å bli rusfri dersom det er langt til et sted hvor det er mulig å skaffe stoff, fortalte faren.

Satte i gang leteaksjon

Datteren hadde en litt annen opplevelse av hendelsen, som hun oppfattet som svært skremmende.

— Det beinet folk ut av skogen. Jeg løp av gårde, og klarte nesten å komme unna. Hadde jeg klart det, hadde ikke dette blitt så stygt. Det som skjedde har skadet meg veldig, sa kvinnen i 20-årene, som ønsker at de tre mennene skal bli straffet.

Ifølge den tiltalte politikeren har datteren flere ganger spurt ham om hjelp til å bli rusfri.

— Jeg har gjort alt jeg har kunnet for å hjelpe henne, kanskje for mye, sa faren.

En av personene som befant seg i huset varslet politiet, som satte i gang en større leteaksjon. På dette tidspunktet visste ikke politiet hvem som hadde tatt med seg kvinnen.

Advokat Henrik Nikolai Bliksrud er oppnevnt som forsvarer for politikeren som er tiltalt for frihetsberøvelse. Foto: Erlend Olsbu

— Kvinnen ble tatt med til et næringslokale. Her var det bygget en celle av samme type som politiets glattcelle. Det var en enkelt seng og det var umulig å komme ut. Hun ble tatt med inn der og bundet på hender og føtter. Der ble hun holdt til neste morgen, sa Guldberg da hun gjorde rede for tiltalen i retten.

Ble oppdaget av politiet

Faren fortalte at det ikke var planen at datteren skulle bli i cella over lengre tid.

— Vi satte på henne håndjern og en kjetting rundt magen, men tok det av etter ti minutter. Bakgrunnen for dette var at hun blir veldig utagerende når hun får abstinenser, sa faren.

Han hevdet at tvangstiltakene i bilen ble brukt for å hindre datteren fra å skade seg selv eller andre.

Dagen etter tok faren med seg datteren ut av cella og gikk en tur sammen med henne i nærområdet. Etter kort tid kom en politipatrulje forbi.

— Jeg var litt rørt over at politiet tok det på alvor og var ute og lette etter meg. Jeg ville bare komme meg vekk, sa datteren i sin forklaring.

Hun fortalte at hun raskt skjønte hvem som bortførte henne, selv om faren var maskert.

— Jeg kjente ham igjen på hendene. I bilen fortalte han at jeg skulle til en nedlagt militærleir og at det kom til å bli kjempefint, sa kvinnen i retten.

Fryktet at hun kom til å dø

Datteren fortalte at hun fryktet for sitt eget liv da hun ble plassert i bilen med hette over hodet.

— Jeg tenkte at han skulle drepe meg. Jeg fryktet at jeg skulle dø, sa kvinnen.

Kvinnen hadde ingen forståelse for farens påstand om han kun forsøkte å hjelpe henne.

— Hvorfor trengte han alle de skremselstingene da, sa kvinnen i retten.

Faren erkjente at det han gjorde virket voldsomt, men fastholdt at han følte han ikke hadde noe valg.

— Det er grusomt å se at det du er mest glad i holder på å gå til grunne. Jeg kunne ikke sett meg selv i speilet hvis jeg ikke hadde gjort noe, sa faren.

Rettssaken avsluttes tirsdag.