KRISTIANSAND: Søndag ble den eldre mannen begjært varetektsfengslet i 14 dager av svensk politi.

Det var torsdag denne uka at det ble funnet kroppsdeler fra en eldre kvinne i en fryseboks hjemme hos mannen i Värmland i Sverige.

Mannen har en rekke forhold fra Sørlandet på rullebladet.

Dømt for voldtekt

På 90-tallet ble mannen dømt til seks års fengsel med fem års sikring for to voldtekter og ett voldtektsforsøk. To av forholdene skjedde i Kristiansand.

I forbindelse med rettssaken slo psykiatrisk sakkyndige fast at mannen, som da var i slutten av 20-årene, hadde «varig svekkede og mangelfullt utviklede sjelsevner», og at det var fare for at han ville begå nye straffbare handlinger.

I tida før hadde han blitt tatt for seks tilfeller av blotting og ble tidligere dømt for vinningsforbrytelser og lovbrudd i trafikken.

Senere ble han på nytt tatt for blotting. Og på 2000-tallet ble mannen dømt for to tilfeller av blotting i ei bygd i Agder. Han var ruset på piller og alkohol da det ene forholdet skjedde.

I retten forklarte den da 40 år gamle mannen at han hadde hatt en svært vanskelig oppvekst.

Var bekjente

I Sverige er nabolaget rystet av funnet. Ifølge NTB skal likdelene ha blitt oppbevart i fryseboksen i flere år.

Den siktede mannen og kvinnen var bekjente, ifølge NTB. Svenske Aftonbladet skriver at de to skal ha flyttet til Sverige for flere år siden.

Henviser til svensk politi

Christina Hallin er pressekontakt ved Bergslagen politidistrikt. Hun kunne søndag ettermiddag ikke si noe om tilknytningen til Sørlandet. Heller ikke Lise Sagebakken ved Agder politidistrikt kunne bekrefte eller avkrefte dette.

– Det er på det nåværende tidspunkt svensk politi som må uttale seg i saken, sier Sagebakken til Fædrelandsvennen søndag formiddag.

Mannens forsvarer Stefan Liliebäck sier til VG at han ikke kjenner til mannens straffehistorikk og ønsker ikke å kommentere det.

Tidligere søndag sa Liliebäck at hans klient har vært i avhør og svart på de spørsmålene han har fått, men Liliebäck kunne ikke gå i detaljer rundt avhøret.

– Ikke tilstrekkelig bevis for drap

– Det finnes ikke tilstrekkelig bevis for at han har drept kvinnen, sier han i et møte med pressen etter fengslingsmøtet.

Den siktede mannen ankom retten med et håndkle over hodet.

– Han tok beskjeden bra, og jeg tror ikke han er særlig overrasket, sier forsvareren.

Påtalemyndighetens representant Linda Karlsson sier de foreløpig ikke har nok bevis for å fengsle mannen for drap, men de mistenker fortsatt dette. Retten har derfor ikke tatt stilling til drapssiktelsen.

Mannen er dermed kun varetektsfengslet for likskjending, som påtalemyndigheten mener fant sted i september 2018. Karlsson vil ikke gå nærmere i detalj om saken, eller hvorfor kvinnen har havnet i fryseren.

– Vi har ikke en fullstendig identifisering av kvinnen, men foreløpig antar vi at det er kvinnen som tidligere har bodd på adressen. Påtalemyndigheten har ikke satt noen dato for når hun skal ha blitt drept, sier hun.

Karlsson vil ikke kommentere avhørene, men sier at de vil fortsette etterforskningen. Kvinnen er også sendt til rettsmedisinske undersøkelser.