Norge og verden

– Større skattekutt med økt oljepengebruk

Finansministeren bekrefter at deler av skattelettelsene som foreslås i neste års statsbudsjett finansieres med økt oljepengebruk.

Følg statsbudsjettet direkte

Statsbudsjettet legges fram i dag kl. 10. Her kan du se hvilke lekkasjer som har kommet så langt og her kan du lese Aftenposten bruksanvisning for å vite litt mer om hvordan statsbudsjettet faktisk fungerer.

Jensen vil gi ni av ti lavere skatt

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gi skattelette til 90 prosent av skattebetalerne. Samtidig kan de som tjener millioner bli skattet hardere.

Norske forfattere hyller Mankell

Norske forfatterkolleger er i sorg over den svenske samfunnsrefseren og krimforfatteren Henning Mankells bortgang. Flere betegner ham som en viktig døråpner for skandinavisk krim utenfor Norden.

Rekordmange melder seg ut av kirken

2015 blir rekordår for antall utmeldinger fra Den norske kirke. Allerede har over 11.000 personer meldt seg ut, skriver Vårt Land.

Strandet hval fører til stillestående trafikk og parkeringsproblemer

Den strandede hvalen på Hellestø fører til rekordbesøk på Hellestøstranden i Rogaland.

Leger Uten Grenser forlater Kunduz

Leger Uten Grenser har trukket de fleste ansatte ut av den afghanske provinshovedstaden Kunduz etter at 19 mennesker ble drept da hjelpeorganisasjonens sykehus ble bombet.

o Oljebrann i Agder slukket

Rugsland (NTB): Brannen i fem oljetanker på Rugsland i Birkenes kommune i Aust-Agder er slukket, melder brannvesenet.

o Stoltenberg: Russland tester moderne våpen

Brussel (NTB): Russland tester noe av sine mest moderne våpen i Syria, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg.

o Vanvikan-foreldre fikk erstatning

Vanvikan (NTB): Foreldrene til den 15 måneder gamle gutten som døde i Vanvikan i november 2013, har nå fått erstatning for påkjenningen saken påførte dem, melder Fosna-Folket.

o Knivstakk helten som avverget togangrep i Frankrike

Sacramento (NTB-AFP): Spencer Stone, en av de amerikanske soldatene som avverget togangrepet i Frankrike i august, er blitt utsatt for et knivangrep.

o Tina-siktet tatt med til åstedet

Stavanger (NTB): Den 36 år gamle mannen som er siktet i Tina-saken etter å ha snakket om drapet på et lydopptak, skal torsdag ha blitt tatt med til åstedet.

o Asylstrøm tema for høstens Nydalen-treff

Oslo (NTB): De fire borgerlige partitoppene møtes på nytt i Nydalen neste uke. Flyktningkrisen og det økende antallet asylsøkere til Norge er blant temaene.

o Ransaking av Volkswagens hovedkontor

Berlin (NTB-AFP-Reuters): Tysk politi har ransaket Volkswagens hovedkontor i Wolfsburg, ifølge den tyske påtalemyndigheten.

o Susanne Kaluza kåret til årets medietalent

Oslo (NTB): Redaktør Susanne Kaluza (34) i Egmont Publishing er av Medienettverket kåret til årets talent.

o Knivangrep skaper frykt i Israel - mange skadd i protester

Jerusalem (NTB-AFP-DPA): Nye knivangrep i Jerusalem og Tel Aviv skaper stor frykt i den israelske befolkningen. Torsdag ble sju personer såret i slike angrep. En av angriperne ble skutt og drept.

o Norsk forsker får viktig rolle i FNs klimapanel

Dubrovnik (NTB): Jan Fuglestvedt ved CICERO senter for klimaforskning er valgt inn i ledelsen i FNs klimapanel (IPCC).

o Jon Fosse «lettet» over at han ikke fikk nobelprisen

Oslo (NTB): Flere pekte på Jon Fosse som en het kandidat til årets nobelpris i litteratur. Selv sier han at han er lettet over at han ikke fikk den.

o Tina-saken: Ekskjæresten får bistandsadvokat

Stavanger (NTB): Advokaten som var forsvarer for Tina Jørgensens kjæreste, er oppnevnt som bistandsadvokat for samme mann.

o Politikere brukte tåregass i nasjonalforsamlingen i Kosovo

Pristina (NTB-AFP): Som en protest mot en EU-meglet avtale med Serbia slapp opposisjonspolitikere ut tåregass i nasjonalforsamlingen i Kosovo

o Leger Uten Grenser skal gjennomgå Afghanistan-oppdrag

Kabul (NTB-Reuters): Leger Uten Grenser (MSF) skal foreta en gjennomgang av sin virksomhet i Afghanistan etter forrige helgs amerikanske angrep mot et sykehus i Kunduz, der 22 pasienter og ansatte ble drept.

o Historikere tror atomvåpenkritikere får fredspris

Oslo (NTB): Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) får Nobels fredspris for 2015 sammen med aktivistene Sumitero Taniguchi og Setsuko Thurlow, tipper nobelhistorikere.

o Russisk økonomi krymper nesten 4 prosent

Moskva (NTB-Reuters): Russlands økonomi ligger an til å skrumpe inn med 3,9 prosent i fjerde kvartal i år, sammenlignet med fjorårets siste kvartal.

o Visning av nytt gigantmottak for flyktninger

Karlshus (NTB): Det nærmer seg åpning av det nye ankomstsenteret for flyktninger i Råde i Østfold. Fredag er det pressevisning.

o ICC vil granske Russland-Georgia-krigen

Haag (NTB-Reuters-Ritzau): Aktor for Den internasjonale straffedomstolen ICC vil åpne en etterforskning av konflikten mellom Russland og Georgia i 2008.

o Venstre strammer inn på oljefesten

Oslo (NTB): Venstre vil bruke færre oljepenger neste år enn det regjeringen foreslår.

o Storbritannia sender soldater til de baltiske landene

Brussel (NTB-DPA): For å trygge NATOs tilstedeværelse skal Storbritannia utplassere soldater i de baltiske landene. - Det er et svar på ytterligere russisk provokasjon og aggresjon, sier den britiske forsvarsministeren Michael Fallon.

o Forlegger jubler over litteraturprisen

Oslo (NTB): Hos Kagge forlag, som har gitt ut to av Svetlana Aleksijevitsjs bøker på norsk, sto jubelen i taket da Svenska Akademien kunngjorde vinneren av årets nobelpris i litteratur.

o Nye undersøkelser av barselavdeling ved Sørlandet sykehus

Kristiansand (NTB): Fylkeslegen i Vest-Agder har startet nytt tilsyn på barselavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, etter at en gransking avdekket flere bekymringsverdige forhold ved avdelingen.

o 40.000 liter olje sluppet ut på Statfjord-feltet

Bergen (NTB): 40.000 liter råolje ble sluppet ut i sjøen på Statfjord-feltet torsdag morgen.

Mest lest