Er du en av dem som har sluttet å spise poteter? Da er du ikke alene. Forbruket av friske matpoteter er mer enn halvert siden 1970-årene, viser en rapport fra Helsedirektoratet.

— Poteten har fått en negativ klang hos mange. Det begynte med Fedon Lindberg og all den negative oppmerksomheten rundt karbohydrater. Så har det ballet på seg, sier Eldrid Lein Molteberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Forsker Eldrid Lein Molteberg anbefaler å prøve ulike potetretter, men det sunneste er gjerne koking, steking i ovn med litt olje, eller potetsalat med oljedressing. Potetsalat nevnes fordi kald potet har lavere blodsukkereffekt enn varm potet, ifølge forskning. Vil man være ekstra sunn, kan man spise potetene med skallet på. Det sitter nemlig en del næringsstoffer rett innenfor skallet. Foto: Mai Onsrud

— Kalorifattig og full av næringHun mener poteter er langt sunnere enn de fleste tror.

— Poteten er både kalorifattig, full av nyttige næringsstoffer og veldig anvendelig som råvare. Dessuten viser forskning at poteten er en av matvarene du blir mest mett av, sier Molteberg.

Ofte anbefales det å erstatte poteter med ris og pasta. Det mener Molteberg er uklokt.

— Det er mye mer av de viktige næringsstoffene i poteten enn i ris og pasta. Det er også mye mindre kalorier enn i ris og pasta, og du blir mer mett, sier Molteberg.

Fedon Lindberg mener det finnes langt bedre alternativer enn poteten. Foto: Ingar Storfjell

Lindberg: — Gir blodsukkerstigningLege, forfatter og kostholdsekspert Fedon Lindberg, står inne for det han har sagt om poteten. Han mener poteten er en stivelsesrik matvare som fører til rask og betydelig blodsukkerstigning, og at det derfor finnes langt bedre alternativer.

— Jeg har ikke sagt at potet er usunn uansett mengde, og heller ikke sammenlignet den med pasta og ris, men med belgfrukter og grønnsaker. Gram for gram gir kokt potet tre ganger mer blodsukkerstigning enn kokte bønner, og fem ganger mer enn kokte linser. Grønnsaker som vokser over jorden gir så å si ingen blodsukkerstigning og er langt mer energifattig enn både potet, ris og pasta, sier Lindberg.

Han mener det ikke bare er de med diabetes som bør unngå matvarer som gir høy blodsukkerstigning, men alle.

— Økt blodsukkerstigning etter måltider er en risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom. Kosthold med økt glykemisk belastning er forbundet med økt risiko for fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom og noen vanlige kreftformer.

- Flere næringsstoffer

- Molteberg mener poteten er kalorifattig, full av næringsstoffer, veldig anvendelig som råvare og en av de matvarene du blir mest mett av. Hva mener du?

— Bare fordi noe er kalorifattig, betyr ikke at det er sunt. Dessuten er det mange andre grønnsaker og rotgrønnsaker som bidrar med vesentlig flere næringsstoffer enn potet. Belgfrukter er også et eksempel av mat som gir både større metthet og flere næringsstoffer enn potet, sier Lindberg.

Han sier det er rett at potet har høy metthetsindeks, men mener denne mettheten gjelder rett etter man har spist.

— Problemet er at blodsukkerstigningen inntak av potet og annen høyglykemisk mat medfører, vil i neste omgang gi blodsukkerfall som stimulerer matlyst og økt matinntak. Dermed er ikke den mer kortvarige metthetsfølelsen etter inntak av potet av så stor viktighet. Da er proteinrik mat og lavglykemiske grønnsaker og belgfrukter bedre, sier Lindberg.

Feil å fjerne fra Fem om dagen

I 2010 valgte Helsedirektoratet å ta ut poteten som en del av Fem om dagen-anbefalingene. Feil, mener Molteberg.

— Det er et dårlig signal til folk flest, og uheldig og urettferdig for poteten. Det kan også lett misoppfattes som at poteten ikke er sunn lenger, men det var ikke det som var begrunnelsen deres for å ta vekk poteten. Begrunnelsen deres var at man ikke kunne dokumentere sykdomsforebyggende effekter av poteten, sier Molteberg.

Hun mener at heller ikke disse argumentene holder vann, og viser til en metaanalyse fra 2013. Der konkluderer forskerne blant annet med at potetspising er positivt for hjertehelsen, fordi det senker blodtrykket, bedrer lipidene (fellesbetegnelse for de egentlige fettstoffer, red.anm.) og reduserer inflammasjon.

- Langt sunnere matvarer

Simon Ballance, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, er enig med Molteberg i at poteten ikke burde blitt tatt ut av fem om dagen-anbefalingene.

— Det gir vanlige mennesker inntrykk av at den er usunn. Alle trenger karbohydrater for å fungere, og poteten er en perfekt kilde til dette. Samtidig får du mange andre gunstige næringsstoffer, som kalium, vitamin C, kostfibre og folat, sier Ballance.

Han har forsket mye på hvordan poteter påvirker blodsukkeret vårt, og mener at glykemisk indeks kan være misvisende. Dette utdyper han i denne artikkelen.

Fedon Lindberg er helt uenig i at poteten bør inn igjen i fem om dagen-anbefalingene.

— Jeg har aldri sagt at man skal slutte helt med poteter eller noen annen matvare, men at det finnes langt sunnere matvarer som bør prioriteres. Kokt potet er bedre enn friterte poteter, men hovedproblemet med norsk kosthold er ikke at man spiser for lite poteter, men altfor få stivelsesfattige grønnsaker, for mye sukker og for lite fisk.

Linda Granlund. Foto: Rebecca Ravneberg

— Poteten nådde ikke oppHelsedirektoratet forklarer potetens exit fra Fem om dagen slik:

— Fem om dagen brukes som en betegnelse for hvor mye frukt og grønnsaker du bør spise hver dag. For å komme innenfor her, så må strenge krav oppfylles. Da ser vi på hvor mye dokumentasjon det finnes på positive helseeffekter, og om de forebygger livsstilssykdommer. Her nådde ikke poteten helt opp, selv om poteten har en rekke positive egenskaper, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Hun påpeker at dette ikke betyr at poteten er usunn.

— Vi anbefaler at poteter skal være en del av kostholdet. Dette er fordi poteter har et høyt innhold av kostfiber og inneholder mye vitaminer og mineraler. Vi anbefaler poteter fremfor vanlig ris og pasta, sier Granlund.

- Molteberg mener at det er kommet ny forskning etter 2010 som gir grunnlag for å ta poteten inn igjen i anbefalingene?

— Vi anbefaler å spise poteter, da det er sunt, men en metaanalyse er ikke nok til å ta poteten inn igjen i anbefalingene. Men vi følger med, og kommer det overbevisende dokumentasjon i forhold til potetens helseeffekt, da vil vi endre rådene våre, sier Granlund.

- Dere er ikke redd for at dere sender ut et signal om at poteten er usunn ved å ta den ut av anbefalingene?

— Det er flere ting som ikke omfattes av Fem om dagen, som vi absolutt anbefaler folk å spise. Eksempler på dette er bønner, linser og belgfrukter, sier hun, og påpeker at de gir ut spesifikke kostholdsråd i tillegg til Fem om dagen.