Mer penger, flere kamper, strengere krav: Store endringer i neste sesongs Champions League

Vipers vil gjøre alt de kan for å slå hardt tilbake i neste sesongs Champions League. Da vil turneringen framstå i ny drakt.

Publisert: Publisert:

Champions League skal være gjevt og kampene skal være intense, slik som under Vipers semifinale mot Györ i fjor. Det europeiske håndballforbundet tar grep foran kommende sesongs turnering. Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad liker at det blir flere kamper. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • Åge Harald Drangsholt

Lørdag spilte Vipers sesongens siste Champions League-kamp. 22–28-tapet for Bucuresti var klubbens sjette strake tap i turneringen, og drømmen om å kopiere fjorårets eventyr forsvant allerede da de tapte for Rostov-Don forrige helg.

Derfor hadde Vipers flyttet fokus mot det norske sluttspillet allerede før Bucuresti-kampen, og brukte kampen i Romania til å forberede seg på turneringen som starter midt i april.

Sørlendingene må vinne sluttspillet for å få en ny sesong i turneringen som kommer til å framstå i ny drakt fra høsten av.

Bare to puljer

Det er ikke alt som ennå er klart, men det man vet er at man reduserer fra fire til to puljer, men dobler fra fire til åtte lag i hver pulje – slik at det fortsatt er 16 lag i det gjeveste selskapet i Europa.

– Den største endringen er at det blir minimum 14 kamper på hvert lag som kvalifiserer seg for Champions League mot bare seks denne sesongen. Jeg synes det er bra. Det gir større forutsigbarhet økonomisk og turneringen blir mer rettferdig for da er det de beste lagene som går videre, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.

Medaljens bakside er at kampprogrammet blir enda tøffere for Vipers, som må spille ni Champions League-kamper før jul – mot bare seks i dag. Dette kommer i tillegg til serie- og cupkamper.

Les også

Får mye skryt: Nå kan hun bli Vipers’ neste landslagsspiller

Utenomsportslige kriterier

Det som foreløpig er litt uklart hvem som blir med, bortsett fra de beste lagene i de største ligaene. Utover det er det også utenomsportslige hensyn som kan legges til grunn, som arrangement, medieoppslutning, sponsorer, publikum og arena.

– Jeg vet ikke hvor mange wildcard som blir delt ut, men det gir rom for politikk som kan være problematisk. Det blir spennende å se hva EHF (Det europeiske håndballforbundet) legger opp til, sier Gjekstad.

Det som også er klart er at en ny tiårig TV-avtale har større verdi enn den forrige. Men den gjelder for begge kjønn, og fordelingen dem imellom er ennå ikke kjent.

Les også

Fredrikstad-treneren: – Vipers er veldig god reklame for norsk håndball

Per Geir Løvstad representerer Vipers i «Women forum club handball». Foto: Torstein Øen

– TV-avtalen er verdt fire milliarder kroner over ti år. Det er et stort sprang for håndballen selv om det vi driver med fortsatt er småpenger sammenlignet med fotballen, sier Per Geir Løvstad, tidligere styreleder i Vipers som nå sitter i «Women forum club handball», som er en interesseorganisasjon for klubbene.

– Det vi vet er at det er mer penger å fordele, men hvor mye som faller på hvert kjønn aner vi ikke. Det tallet får vi ikke presentert før etter sesongen, sier daglig leder Terje Marcussen som like fullt tror at herrene stikker av med det største kakestykket.

Aquarama holder ikke mål

Det som dog er klart er at EHF stiller langt strengere krav til Champions League-arenaene. På litt sikt blir ikke Aquarama slik den framstår i dag godkjent med sine snaut 2000 sitteplasser.

– Kravet blir minimum 3000 for damer og minimum 4000 for herrer. Ønsket til EHF er å lage et produkt for framtida. Vi får nok et par år med dispensasjon, men det er feil å tro at vi bare kan fortsette å spille Champions League-kamper i Aquarama i, sier Marcussen.

Aquarama er for liten til å ta imot 3000 tilskuere, slik Det europeisk håndballforbundet krever for framtidige kamper i Champions League. Foto: Tor Erik Schrøder

Fædrelandsvennen har allerede skrevet om Vipers ønsker om å bygge om Aquarama slik at den innfrir framtidige Champions League-krav til EHF. Status der er at administrasjonen skal i møte med kommunen om temaet om noen uker.

Det som dog er helt sikkert er at Vipers er revansjesugne etter seks strake Champions League-tap.

– Lysten er stor til å slå tilbake. Men først må vi kvalifisere oss. Det blir det aller viktigste nå framover, understreker trener Ole Gustav Gjekstad.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Vipers Kristiansand
  2. Håndball
  3. Ole Gustav Gjekstad
  4. Terje Marcussen