Det var flest tomme seter på Ullevaal mandag kveld da Vålerenga serieåpnet hjemme mot Viking. I tillegg til at det ble 0-2-tap var tilskueroppslutningen like skuffende.

7573 solgte billetter var under det man hadde forventet, og i forhold til sesongåpningen i fjor er tallet nesten halvert. I seriestarten hjemme mot Strømsgodset i fjor var det et tilskuertall på 14.821. * Sett denne? Høgmo vil ha mer vinterfotball

– Vi er ikke så opptatt av å bortforklare; vårt fokus er hva vi kan tilby folk for å komme og se oss. Først og fremst håper vi at vi kan levere gode opplevelser slik at vi trekker mer folk enn i går, sier VIFs daglige leder Morten Nydal.

Manglende Viking-appell

Han peker imidlertid på flere mulige forklaringer.

– I fjor møtte vi Strømsgodset, et lag vi trekker mange tilskuere mot. Vår generalsponsor DnB hadde også et opplegg som gjorde at de trakk en del ekstra tilskuere til den kampen, sier Nydal.

– Hjemmekamp mot Viking har ikke samme appell. Nå var det dessuten mandagskamp, og mandager kan være utfordrende for folk flest. Så er det jo også slik at folk i Oslo nettopp har kunnet oppleve stor idrett i Holmenkollen i forbindelse med VM i skiskyting. Men som sagt; vi er ikke opptatt av å bortforklare tilskuertallet. Vårt fokus er hva vi kan tilby utover i sesongen, og det starter mot Rosenborg 2. april, sier den daglige lederen.

RBK trakk opp snittet

En årsak som de fleste klubbene vil trekke frem er den rekordtidlige seriestarten i midten av mars. I fjor var serieåpningen nesten en måned senere, 6. april.

Totalt sett var det 47.362 tilskuere på de åtte eliteseriekampene i helgen. Det gir et snitt på 5920 per kamp. På åpningsrunden i fjor var totalen 62.503, som gir et snitt på 7813 tilskuere per kamp (SE FAKTA).

Sammenligningen blir imidlertid urettferdig ettersom Rosenborg startet med hjemmekamp i fjor og trakk nesten 20.000 tilskuere til Lerkendal mot Aalesund.

Dersom vi sammenligner de to klubbene som startet med hjemmekamp både i 2015 og 2016 får vi et bedre grunnlag for å si noe om interessen. Vålerengas tilskuertall er som nevnt halvert, og Molde opplever også en nedgang fra i fjor.

Nådde ikke målene

Da vi snakket med klubbene før seriestarten hadde de fleste forventninger til et visst publikumstall (les saken HER). Her er hva de forventet og hva det endte med:

  • Aalesund : Forventet 6500 tilskuere mot Stabæk. Det ble solgt 5941. * Odd : Håpet på mellom 9000 og 10.000 mot Rosenborg. 9144 solgte billetter er en fin start.

  • Bodø/Glimt : Ville ikke gi eksakte tall på forhånd. Det kom 2398 mot Sogndal.

  • Molde : Håpet på 9000 tilskuere mot Tromsø. Fasit: 7754. * Sarpsborg : Håpet på minst 4000 tilskuere. Målet ikke nådd med 3535. * Start : Forventet oppimot 5000 mot Lillestrøm, antall solgte billetter endte på 3623. * Strømsgodset : Håpet på 8400 tilskuere mot Brann, tallet ble 7394. * Vålerenga : Målet var å runde 10.000, men det endte på 7573 mot Viking.