KRISTIANSAND: — Jeg har ikke hatt noe behov for å si at jeg har gitt meg som spiller.

Jesper Mathisen ser ut av vinduet. Tåka ligger tett utenfor vinduet som egentlig har ganske god utsikt fra toppen av Gimlekollen. I dag minner det mer om en høstdag enn at vi er inne i årets siste dager.

Håper på bedre knær

Jesper Mathisen sammen med faren Svein i 2002. Foto: Torstein Øen

Fædrelandsvennen er på besøk hos Mathisen for å diskutere et kommende år som kan bli veldig innholdsrikt. Men det blir nok utenfor banen.

Der 2015 ble en kraftig nedtur for et Start i økonomisk krise og sportslig fiasko, har Jesper Mathisen hatt mer enn nok å henge fingrene i, selv om knærne ikke lenger ser ut til å kunne forsvare en aktiv fotballkarriere.

— Jeg våkner hver morgen og håper at knærne har blitt bedre, og hver morgen blir jeg like skuffet. Det er nok et avsluttet kapittel, men skulle kneet bli bra kaster jeg alt annet på sjøen.

Året 2015 var året da Jesper Mathisen ikke bare var den rappkjefta Start-spilleren som slengte meldinger i intervjuer. Plutselig satt han i alles søkelys som ekspert for TV 2s eliteseriesendinger. Det tok ikke lang tid før man skjønte at unge Mathisen (29 i mars) hadde et talent utenfor banen også.

- Hadde jeg ikke hatt Trine måtte jeg ansatt hushjelp og kokk, sier Jesper Mathisen. Foto: Kjartan Bjelland

— Heldigvis er moren flinkHva 2016 bringer er vanskelig å si. TV 2 vil fortsatt satse på kristiansanderen ut det siste året de sitter med rettighetene til norsk fotball. Samtidig vil Mathisen være involvert i Start på en eller annen måte, uten at han helt vet konkret hva det vil være.

Samtidig skal nok mannen som lever og ånder Start få fylt opp kalenderen utover det nye året. I slutten av februar har samboer Trine Mjåland termin.

— Jeg vet ikke hva jeg går til, men gleder meg. Jeg har ikke hørt om noen som angrer. Det blir en helt ny verden. Heldigvis er moren flink. Det store spørsmålet her er farsrollen, sier Mathisen og lener seg bak i skinnsofaen.

Han beskriver seg selv som superegoist på enkelte områder. Kaller seg selv udugelig på kjøkkenet, og mener at hvis han ikke hadde hatt friidrettsutøveren Mjåland i livet sitt måtte han ansatt både kokk og vaskehjelp.

Jesper Mathisen hjemme på kjøkkenet på Gimlekollen i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen.

Ikke for det: Her om dagen brukte han støvsugeren for første gang på åtte år. Riktig nok satte han den bare utenfor soveromsdøra til samboeren etter en krangel for å irritere. Lot støvsugeren stå og gå til samboeren kom ut og slo den av.

— Vet ikke om jeg får det samme forholdet som jeg hadde til pappa

— Her i huset er det et «one woman show», og det får jeg jo kjørt meg litt for. Men i hjemmet er jeg totalt hjelpesløs.

Det er mulig at flere enn 50 prosent av husstanden må ta tak når den lille melder sin ankomst.

Jesper Mathisen holder sine første fotballsko. I februar blir han far til en liten gutt. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har alltid drømt om å få en gutt etter at pappa døde. Jeg vet ikke om jeg noen gang får det samme forholdet til noen som jeg hadde, men kanskje får jeg det med min sønn. Forholdet mitt med pappa ga meg så mye, og jeg savner det så mye, så at jeg nå får lov til å prøve å opprette det samme med noen andre, det gleder jeg meg til.

Fra arkivet: Jesper Mathisen talte i farens begravelse

27. januar er det fem år siden Start-legenden, journalisten og den høyt elskede faren Svein Mathisen gikk bort. Svein og Jesper hadde et unikt forhold, og det er tydelig på den vordende faren foran oss at det betyr noe for ham å snakke om sin egen pappa.

28-åringen med de dårlige knærne har lært seg å leve uten faren. Men barnebarnet fikk Svein aldri møte.

- For meg var han alt

— Det er det vonde oppi det her. Etter at den største gleden hadde lagt seg da Trine sa hun var gravid, tenkte jeg: "Dette får ikke pappa oppleve". Men vi får bruke det forholdet jeg og han hadde til å gjøre dette like bra. Jeg har utrolig mange gode minner med pappa. Gi meg heller han i 24 år enn en annen i 80, sier Jesper Mathisen.

Med tiden blir savnet enklere å bære. Men noen sår vil alltid blø. Jula, store tilstelninger, farens bursdag. Slike dager er ekstra vanskelige. Men TV 2-eksperten tar trøst i at faren har satt spor. 1500 kom i begravelsen i domkirka i Kristiansand for snart fem år siden.

— At tiden leger alle sår er det dummeste jeg hører. For meg var han alt. Jeg kjøpte ikke en kaffetrakter eller pc uten å snakke med pappa, sier han.

I 2015 gikk også Svein Mathisens foreldre bort. Også det et slag for familien Mathisen.

— Det har vært mye nedturer på den fronten, og familien har krympa. Nå tror jeg mamma er glad for at trenden er snudd og at vi begynner å plusse på igjen. Hun er veldig stolt, og ble glad når vi fortalte henne det, sier Mathisen, og forteller at hans søster gråt i tre timer da hun hørte nyheten. Av glede.

«Hvorfor sa jeg det?»

Søk i sosiale medier på navnet til Jesper Mathisen, og du finner ganske enkelt ros for jobben han gjør i tv-ruta. I havet av intetsigende ekspert måtte det en sørlending til for å få fart i sakene.

Jesper Mathisen har glidd godt inn i ekspertpanelet sammen med Ole Martin Årst, Freddy Dos Santos og programleder Helene Husvik. Foto: Tv 2

Han hadde null erfaring med tv annet enn intervjuer og det årlige arbeidet med Starts julekalender. Han hoppet i det, sier han ikke fant det vanskelig i det hele tatt. Etter sending ligger det 200 meldinger i innboksen og venter på han. Det er ikke bare positivt å få, men Jesper Mathisen elsker oppmerksomhet. Det innrømmer han glatt.— Jeg er nok en av de som er mest på kanten i mine uttalelser. Mest svart/hvitt. Ikke alltid fordi det er det jeg mener personlig, men for å få litt blest og skape overskrifter. Så er det noen gang man tråkker over streken.

- Som når?

— Da vi slo Jerv sa jeg at hvis vi hadde tapt hadde jeg gått i garasjen og funnet fram tauet. Det er jo idioti av meg og si det, for folk har mista sine på den måten. Men jeg er så full av adrenalin og skal beskrive hvor mye dette betyr. Så tenker jeg et sekund etterpå at "hvorfor sa jeg det?". Men man må bare glemme det.

Han har ikke noen problemer med å snakke negativt om Start på tv, men ble svett i luggen da han fikk direkte spørsmål på om Mons Ivar Mjelde burde gå. Det er eneste gang Mathisen har følt seg utilpass på tv. Noen vil hevde det er problematisk, men hverken TV 2, Mathisen eller Start synes det, hevder eksperten.

Mange baller i lufta

— Spesielt Mini og Davy (Wathne) hamrer løs. Helene (Husvik, programleder) er mye snillere. Hun hører på vaktsjefen.

Skader har ødelagt mye av karrieren til Jesper Mathisen. Men når han er frisk har han et fryktet venstrebein. Her fra en kamp i 2012.

— Det gjør ikke Davy? - Davy er sin egen vaktsjef.

Han har alltid vært frittalende og oppsøkende. Han mener mange dagens fotballspillere tar for lett på tiden etter fotballen. Selv har han tre år på Universitetet i Agder, og 2/3 av en utdannelse i eiendomsmegling. Han må ha mange baller i lufta. Han kunne ikke vært en av de fotballspillerne som kun gjorde nettopp det, spesielt ikke når han bare går skadet.

— Da hadde jeg helt sikkert blitt alkoholiker, narkoman eller begynt å spille på oddsen igjen, sier han fleipende.

Rundt om i huset henger bilder han har vunnet i bestemannspris på fotballbanen. Han kunne sagt mye og snakket lenge om Starts 2015. Enige er vi dog om at sesongen - der laget i hans hjerte reddet sesongen med et nødskrik - ikke var bra nok. Håpet er at 2016 blir en opptur.

Jesper Mathisen hjemme i huset sitt i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Privat blir det uansett en opptur. Snart skal han, som lenge ikke visste hvordan han skulle klare seg uten sin egen far, vise vei for sin egen pode. Som vel ender som fotballspiller, han også.— Genene er hvertfall på plass.

Mathisen lener seg tilbake.

— Men vi kommer til å starte tidlig med skadeforebyggende trening.