foto
Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Det er som alltid etter siste serierunde. Tårer for dem som rykker ned, jubel og fest for dem som tar medalje. Om et par dager er alt som det skal være, både i eliteserien og 1. divisjon.Men var det litt ekstra synd på Mjøndalen denne gangen?

Nei, ikke basert på en sportslig vurdering. Mjøndalen har spilt skral fotball, vist manglende modenhet i avgjørendekamper og fortjente sitt nedrykk med kun 21 poeng.

Ikke mulig!

Likevel da! Mjøndalen er klubben som har trosset alle naturlover. Et bygdelag i eliteserien, det skulle ikke være mulig lenger nå som norsk fotball har vært profesjonell i flere tiår.

Men mulig ble det. 10 minutter før slutt i den 30. kampen lå klubben mirakuløst på kvalifiseringsplass. Så sprakk det som så ofte har gjort i sluttminuttene.

Hva mister vi når Mjøndalen går ned? Et lag som aldri gir seg, uansett utgangspunkt. Ærlige spillere som gir alt. En trener som er ærlig, ydmyk og full av anerkjennelse også til motstanderne. Bare det.

Også i nedrykkets stund i går ga Vegard Hansen intervjuer som var til å bli både klok og rørt av. Det er holdningene vi vil savne, ikke spillet, for det var like dårlig som hos Sandefjord og Start.

Som mange andre skiftet jeg stadig TV-kanal under den sisteserierunden, fra Stavanger til Kristiansand. Der Mjøndalen kjempet som sultne rovdyr for å klare seg, viste ikke Start-spillerne tegn til å yte noe ekstra.

Jeg var nøytral på forhånd, jeg holdt intenst med Mjøndalen mot slutten.

Så får vi tro at Start, hvis de klarer kvalifiseringen, manner seg opp til noe som er byen og arenaen verdig neste gang vi får se dem.

Stabæk er laget

Rosenborg er uten diskusjon det beste norske laget i sesongen 2015. Tabellen kan ikke diskuteres, og RBK har levert det vi kunne vente av dem. Men det kan være artig å snakke om hvilke lag som har overrasket eller skuffet i forhold til forutsetninger og forhåndstips.

Hvis dette er kriteriet, er Stabæk årets lag. Med lite penger, nesten ikke tilskuere (fotballinteressen er dessverre minimal i Bærum) og en stusslig stadion har Bob Bradley trent laget til bronsemedalje.

Som prestasjon kan det måle seg med klubbens gull i 2008. Den gangen var det både penger og spillere nok.

Lillestrøm og Bodø/Glimt er to andre klubber som kan kose seg litt med årets tabell, begge tippet i den gjengen som skulle få slite for å unngå nedrykk. De har svart med hurtig og morsomt angrepsspill og har vært på trygg grunn det meste av høsten.

Den store skuffelsen er Molde (sjetteplass). Gulltipset som mange ga moldenserne, virket litt dumt etter hvert som de havnet i køen på tabellen. Likevel svever laget på en sky inn i neste sesong etter Europa-suksess, ny trener og fortsatte løfter om penger fra Gjelsten og Røkke.

To eller tre?

Da får vi gjøre det samme neste vår, nemlig vurdere om Rosenborg eller Molde skal få tipset. Eller kanskje Strømsgodset, som etter en dårlig start har vist seg å være best av alle i de 20 siste serierundene.

Vålerenga da? Jo, sjuendeplass kler ikke hovedstadens lag, men det er såpass lenge siden Vålerenga truet de beste at det er vanskelig å bli overrasket.

Dessuten klarte klubben det som er viktigst for patriotene, å komme foran Lillestrøm.

Men kommer Vålerenga til sans og samling igjen, da blir eliteserien enda morsommere.