Viking 1-0 Start

Stavanger (aftenbladet): Med en herlig ramme rundt oppgjøret tok Viking i mot et tynt Start-lag 16. mai. Etter noe rolige åpningsminutter tok Viking tak i kampen mot Start i sin 4-5-1-formasjon. Med seier ville Viking krype opp på 4. plass på tabellen.

Veton Berisha løsnet det første skuddet mot Håkon Opdal etter seks minutter, men ballen strøk utenfor keeperens høyre stolpe.

André Danielsen og Viking klatret til 4. plass på tabellen etter at de slo Start 1-0 foran 14.128 tilskuere. Avgjørelsen kom i det 88. minutt da Zymer Bytyqi fyrte av fra 22 meter. Foto: NTB Scanpix

De Lanlay måtte utNi minutter var gått da Yann-Erik de Lanlay mottok ballen, men bare sparket den ut over sidelinjen og la seg ned. Spilleren som scoret i de to siste kampene pekte på lysken da Vikings medisinske apparat ankom. De Lanlay måtte bytte med Zymer Bytyqi, som tok plass til høyre, noen sekunder senere. Samuel Adegbenro byttet til venstrekanten.

Like etter var Start frampå etter innlegg fra Ole Martin Rindarøy, men avslutningen ble blokkert.

16 minutter var spilt da Kristoffer Haugen slo et frispark inn foran mål. Samuel Adegbenro headet en meter utenfor. Starts Michael Christensen fikk for øvrig gult kort for taklingen som førte til frisparket.

Start yppet seg i den kommende perioden. Både Kristoffer Ajer og Robert Sandnes hadde skuddforsøk mot Iven Austbø i Vikings mål.

I stolpen

Forventningene til Viking var høye etter de gode resultatene i det siste, men laget slet med å få spillet til å sitte. Start var ofte etablert med ni-ti utespillere bak ballen. Den floken var ikke Viking kreative nok til å løse.

Veton Berisha var frampå drøyt halvveis i omgangen, men Håkon Opdal fikk fistet skuddet over. Corneren er det ingen som husker.

Det som hjemmepublikummet vil huske fra de første 45 minuttene, var den store sjansen Viking presset fram etter et skudd fra Makhtar Thioune. Etter mye klabb og babb inne i feltet smeller ballen plutselig en Start-spiller ballen i stolpen og ut.

Start var langt fra ufarlige. De spilte seg fram til Vikings 16-meter flere ganger, fikk ofte stå rimelig upresset og fyre av, men presisjonen var ikke all verden.

I det hele tatt var de første 45 minuttene en nedtur hvor Viking-spillerne aldri maktet å sette skikkelig trykk på Start eller vise fram den samme aggressiviteten som den siste måneden.

2. omgang

Ingen av lagene gjorde endringer i pausen. Omgangen startet med at Anthony Soares, Kristoffer Haugen og Iven Austbø i tur og orden ga bort ballen til Start med håpløse pasninger – uten å bli straffet.

Viking kontret direkte. Suleiman Abdullahi fyrte av fra skrått hold. Opdal fikk slått ballen over. Like etter burde Viking tatt ledelsen. Thioune slo et frispark inn foran mål. Der fikk Soares gå helt fritt opp og heade mot mål, men ballen gikk langt over.

Viking festet et grep på de gulkledde i denne perioden. Thioune slår noen tversoverpasninger til å få hjertet i halsen av, men han har også evnen til å slå utsøkte baller gjennom ledd.

Etter 57 minutter tråklet Viking seg igjennom Starts forsvar. Med litt flaks på veien havnet ballen hos Karol Mets, men avslutningen ble reddet.

Berisha-bom

I fjor vant Start det tilsvarende oppgjøret 1-0 i Stavanger etter scoring av Mattias Vilhjalmsson i 2. omgang. Kampbildet nå var likt som den gang, Viking trykket på. Start lå tett bakover og satset på overganger.

Start-trener Mons Ivar Mjelde satte inn Solomon Owello etter 67 minutter, ut gikk Andreas Hollingen. Kjell Jonevret svarte med Magne Hoseth for Adegbenro like etter.

Det var Start som kom til den største sjansen etter byttene. Robert Sandnes fikk et innlegg inne i Vikings 16-meter. Han flikket ballen mot mål med hælen, men traff omtrent midt på Iven Austbø.

Kvarteret før slutt hadde Veton Berisha muligheten til å gjøre det samme som bror Valon gjorde for Salzburg tidligere på dagen. Men alene med keeper klarte ikke lillebror Berisha å overliste Håkon Opdal fra litt skrått hold.

Kristoffer Ajer hadde muligheten til å bli matchvinner for Start like etter, men skuddet hans gikk over.

Bytyqi-suser til 1-0

Jon Dadi Bödvarsson erstattet Suleiman Abdullahi på topp for Viking de siste 10 minuttene, fikk en del lange oppspill mot seg, men det hjalp ikke særlig. Det ble for statisk og lite bevegelse blant spillerne.

Derfor kom det som himmelsendt da Zymer Bytyqi kranglet til seg ballen 25 meter fra Starts mål to minutter før full tid – gikk litt til høyre – og fyrte av en suser Håkon Opdal ikke var i nærheten av å redde. 1-0 til Viking. Dermed eksploderte Viking stadion i glede.

Start kastet fram folk i jakten på en utlikning mot slutten.

Med 14.128 solgte billetter hadde Viking en eventyrlig mulighet til å reklamere for seg selv på en utmerket måte. Selv om spillet ikke alltid var det beste, sto laget igjen med tre nye poeng på bok og en avslutning en opptakt til 17. mai verdig.

Dermed vant Viking også sin første 16. mai-kamp siden de slo Lyn 4-2 i 2007.