— Jeg tror både vi og kommunen har en felles målsetting om bærekraftig økonomi i Start, sier Starts administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal.

I et brev til kommunen, datert 5.august, ber Start kommunen om fritak av husleie ut året på grunn av klubbens økonomiske situasjon. Kristiansanderne betaler rundt fire millioner kroner i husleie til Kristiansand Kommune. Et fritak fra å betale leie i 2016 utgjør rundt 4 millioner kroner. I tillegg ber Start om å kun betale 25% av leien neste år -et fritak på rundt 3 millioner kroner. Får de gjennomslag i kommunen vil klubben slippe sju millioner kroner i utgifter fram til utgangen av 2017.

Start-ledere: Styreleder Geir Tønnesland og administrerende direktør Even Brandsdal på Starts hjemmebane tidligere i sommer. Start betaler litt over fire millioner kroner i året for å leie arenaen. Foto: Steffen Stenersen.

Kristiansand Kommune eier Sparebanken Sør Arena, men Start står for drift og vedlikehold. De totale driftsutgiftene klubben har på arenaen er rundt ni millioner kroner årlig.

Tre punkter i søknaden

Styreleder i Start, Geir Tønnesland, står som avsender av brevet til kommunen. Klubben ber om raskt svar på følgende forespørsler:

1. IK Start ber om fritak av husleie for 2016. IK Start vil selv bære alle driftskostnadene.

2. IK Start ber videre om å betale 25 % av avtalt husleie for 2017. IK Start vil selv bære alle driftskostnadene.

3. IK Start ber om mulighet til å forhandle frem en ny og fremtidsrettet leieavtale som regulerer både husleie og vedlikehold av arenaen.

Alt tyder på at den formelle forespørselen må behandles politisk.

— Vi har hatt et positivt møte med kommunen der det har blitt signalisert, sier Geir Tønnesland, styreleder i Start.

Mister inntektene ved konkurs

Klubben skriver at tiltaket vil være et ledd i det å drive «forsvarlig på egenhånd». De skriver også at kommunen står i fare for å miste fremtidige leieinntekter fra Start om klubben i verste fall slås konkurs:

«Konsekvensene ved konkurs vil være at kommunen mister et betydelig millionbeløp til kommunekassa årlig gjennom skatter og avgifter. I tillegg vil kommunen i et kortsiktig bilde miste Start som leietaker og overta alle de økonomiske forpliktelsene som ligger i drift og vedlikehold av arenaen».