HØNEFOSS-START 0-1

HØNEFOSS: Start var det mest effektive laget i rundens viktige nedrykksduell på Hønefoss. En suser fra Heikkinen fem minutter etter pause ga sørlendingene en luke på 5 poeng ned til Hønefoss under streken. Hjemmelaget ser nå for alvor nedrykksspøkelset i hvitøyet.

Det var mobilisert kraftig på Hønefoss før denne skjebnekampen mot tabellnaboen fra sør, og stemningen på tribunene var det ingenting å klage på fra avspark.

Men ute på banen klarte ikke helt spillerne å følge opp innledningsvis, og det kunne se ut som om begge lag var preget av stundens alvor. Tempoet var direkte labert.

Startet best

Det eneste å melde om det første kvarteret, var gjestenes Rolf Daniel Vikstøl som sendte avgårde et hardt og flatt skudd fra 18 meter, men ballen gikk en halv meter til side for mål.

Asante prøvde seg så et halvvolley treff fra hjørnet av sekstenmeteren, men det så ikke ut som om han helt trodde på det selv heller, og resultatet ble stusselig.

Blåtrøyene lå svært kompakte uten ball, og Hønefoss slet voldsomt med å spille seg forbi det første pressleddet.

Hønefoss farligere

Men midtveis i omgangen begynte hjemmelaget å slå lange oppspill mot Mendy og Riski, og da ble det straks småfarlig.

Først skyter Riski i stolpen fra kort hold, etter frispilling fra Mendy. Angrepet etter er det Riski som spiller 45 grader ut i feltet til Mendy som blir taklet i det han skal sette ballen i mål. Ureglementert mente alle som heiet på de hvite, og situasjonen var nok av den diskutable sorten, men dommer Tom Harald Hagen var slett ikke enig.

Start ville ikke ha mer av disse bakromsballene, så den bakre firer trakk seg enda litt lenger tilbake. Det førte til at vertene etablerte et stadig større press høyt oppe i banen.

Aleksander Solli luftet kanonen på et frispark fra knappe 30 meter, og Håkon Opdal var nok glad for at den ballen strøk så vidt over tverrliggeren.

Cornermål

Like etter så Mats Kaland at Opdal sto plassert på halvdistanse, og forsøkte en småfrekk lobb. Starts sisteskanse strakk seg det han var kar for, og rakk akkurat ballen med fingertuppene.

Ingen tvil om at ringerikslaget var nærmest scoring nå.

Sørlendingene klarte i perioder å flytte laget høyere i banen, men kreativiteten på siste banens siste tredjedel langt fra imponerende.

Mons Ivar Mjelde uttalte før kampen at det viktigste var å ikke tape. Hans nye stjerneskudd, finske Markus Heikkinen, var dog veldig sugen på tre poeng. 5 minutter etter hvilen spretter ballen ut til finnen etter klabb og babb inne i feltet. Fra 15 meter knaller han inn 1-0 til Start, litt mot spillets gang.

Nykommeren, som kom fra østerrisk fotball, scoret dermed sitt andre mål for sørlendingene etter å ha blitt hentet i overgangsvinduets siste fase.

Store sjanser

Men HBK lot seg ikke vippe av pinnen, og fortsatte det offensive presset. Få minutter senere så alle ballen i mål bak Håkon Opdal. Hjemmelagets egen finne, Riku Riski, befant seg plutselig i drømmeposisjon med ballen i beina 7-8 meter foran mål. Men Opdal gjorde en av årets bedre redninger, og med sine blekksprutarmer sørget han på egen hånd for at gjestene beholdt ledelsen.

Mikkel Vendelbo og Tor Øivind Hovda var de neste på lista som bare nesten lyktes med å overliste Opdal. Fra 17 meter skjøt Vendelbo knallhardt via en Start-spiller og til corner, mens Hovdas suser strøk tverrliggeren. Og Solli var også frempå med et av sine farlige frispark.

Men som så ofte før denne sesongen, sto ikke uttellingen i stil til antallet sjanser for Hønefoss.

Det siste kvarteret gikk lufta ut av vertene, og sørlendingene hadde nå en viss kontroll på begivenhetene.

Innbytter Castro fikk en gyllen mulighet til å doble ledelsen 8 minutter før slutt, men det pressede skuddet i stor fart gikk rett på Steve Clark.

Start vant dermed for første gang borte mot Hønefoss, og tok et befriende steg bort fra nedrykksstriden. HBKs planer om å beholde plassen fikk derimot et kraftig skudd for baugen.