— Vi har jobbet med dette over tid og gleder oss til å være med å drive toppidrettsgymnas sammen med Akademiet. Flere av toppklubbene i Norge har gode erfaringer med tilsvarende tilbud. Når vi etablerer et toppidrettsgymnas på Sparebanken Sør Arena, så er dette enda et tydelig tegn på at vi mener alvor med at Start skal være en utviklingsklubb, sier Even Øgrey Brandsdal i en pressemelding sendt ut fredag morgen.

KKG: - Vi gir det beste tilbudet

Start har i mange år samarbeidet med Kristiansand Katedralskole Gimle om skole og idrettssatsing. Både de og Norges Toppidrettsgymnas har ønsket et samarbeid med Start, men fra neste høst flytter den private aktøren Akademiet inn på Sparebanken Sør Arena. For KKG betyr det konkurranse om idrettselevene.

— Dette er en rolle KKG har hatt i mange år. Få andre har levert flere spillere til toppklubb fra samme skole enn det KKG har gjort. Personlig tror jeg ikke det er her Start har størst utviklingspotensial. En privat skole koster penger, KKG er gratis, og gir etter min mening en bedre skolepakke en det en liten privat aktør kan makte, sier Vegar Witzøe, som er er avdelingsleder for idrett på KKG.

Start hadde flere valg

Han er klar på at KKG kommer til å ha det beste tilbudet.

— Vi skal uavhengig av hvem Start har en samarbeidsavtale med, fortsette å være den beste aktøren, enten de spiller i Start, eller en av de andre klubbene i regionen.

Brandsal forteller at Start har vært i dialog med flere aktører om samarbeid mellom skole og toppidrett.

— Vi har hatt en del å velge i. Derfor har vi brukt lang tid på denne prosessen, sier Brandsdal, som bekrefter at Starts frihet til å bruke eget personell har vært et viktig element.

Start-treneren har hatt rolle på skolen

— Vi kan påvirke i stor grad selv hvordan det sportslige opplegget blir, sier Brandsdal.

Det er satt av 90 plasser til et fotballakademi. Start vil ha sportslig ansvar for skolens toppgruppe. Toppgruppen vil bli trent av Starts trenere og være en integrert del av klubbens toppsatsing. Trenerne bli de samme i skole og klubb.

Start-trener Steinar Pedersen har tidligere vært tilknyttet skolen. Jervs assistenttrener Andreas Jenssen, tidligere Start-kaptein Atle Roar Håland og tidligere Start-spiller Johannes Hardarsson er nå trenere ved skolen.

— Dette har vært et strategisk mål for skolen lenge. Vi har lang erfaring med å utvikle flinke elever på skolen og vi ser frem til å utvikle unge fotballtalenter sammen med Start, sier Johan Holte, daglig leder og sportssjef i Akademiet Kristiansand i pressemeldingen.

— Vi ønsker å lokalisere fotballelevene på Sparebanken Sør Arena. Vi er kommet så langt at vi ser på konkrete arealer på stadion, sier Holte til Fædrelandsvennen.

Koster 20.000 årlig

Akademiet har i dag 24 fotballelever. Målet er å ha 90 ved oppstart høsten 2017. — Vi tror at dette er et attraktivt tilbud. Det er positivt for oss at vi har fått til et samarbeid med Start, sier Holte til Fædrelandsvennen.

Han understreker at målet er å gi et tilbud til fotballspillere fra begge Agder-fylkene.

— Vi ønsker å ha elever fra hele Agder. Vi har allerede elever fra Aust-Agder som går på skole hos oss.

— Hvor mye koster et skoleår?

— 20.000 kroner i året betaler våre toppidrettselever i dag. Det er utgangspunktet også for neste år, svarer Holte.

— Kommer Start til å tjene penger på dette?

— Vi kommer til å leie trenerressurser av dem og de vil ha et faglig ansvar, men elevene er innrullert hos oss. Det er ikke økonomi som gjør at de har valgt et samarbeid med oss, men et felles ønske om å legge til rette for at elever kan bli best mulig.