BÆRUM (fvn.no): — Start skal være en toppklubb, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

37-åringen vet hvordan det er å kjempe i bunnen. Han har vært der selv, både som spiller og sportssjef. På spørsmål på hva som skal til for at Start skal løfte seg som klubb, sier Olsen følgende;

— Det handler om å trykke på de rette knappene, og samle kreftene rundt et felles mål.

Han er klar på at alt ligger til rette for en toppklubb på Sørlandet.

— Start har hele byen i ryggen, og spiller på et fantastisk stadion. Det ligger så mye god kraft i Start-systemet, og man må forene alle kreftene som er der. Jeg tror kanskje det er lettere å endre ting i Stabæk, fordi det er en så ung klubb. Start har en større historie, og da kreves det mer, sier Olsen.

Suksesshistorie

Søndag møtes Stabæk og Start på Nadderud. Det er topp mot bunn. Laget fra Bærum jakter sølvet i eliteserien. Start kjemper en desperat kamp for å holde seg i eliteserien.

— Det er fullt mulig å bygge opp en klubb igjen, selv om man sliter sportslig og ikke har mye penger. Dersom man jobber klokt, kan man hevde seg i toppen, sier Olsen.

Søgne-mannen bør vite hva han snakker om. I 2011 måtte Stabæk flytte fra gode inntekter og sportslig suksess i Telenor Arena, hjem til nedslitte Nadderud. Sponsorinntektene falt fra 35,9 til 9,3 millioner kroner på ett år, og klubben måtte kvitte seg med en haug av spillere.

— Det vi har vært igjennom, er det ikke mange andre som hadde klart. Vi hadde en utrolig flott arena, høye inntekter, og var helt oppe i det ypperste selskapet, både økonomisk og sportslig. Det Start har vært igjennom, blir som en laber bris til sammenligning, sier Olsen.

Da Stabæk skulle starte 2012-sesongen, hadde klubben bare fem spillere under kontrakt.

— Tankene da var på hvordan vi kunne redde klubben, uten å gå konkurs, sier Olsen.

— Et vanvittig samhold

En del av planen ble å hente spillere som hadde lyst å spille for Stabæk - uten å tjene altfor mye penger. Utfallet ble et ungt og nederlagsdømt lag, som tok 17 poeng på 30 kamper og rykket ned fra eliteserien.

— Da vi først rykket ned, var det en del spillere som vanligvis ikke ville ha spilt på det nivået, som fikk god erfaring. Da var ikke gitt at vi skulle rykke opp igjen. Det handlet om å begrense fallet, slik at vi ikke falt ut av seriesystemet, sier Olsen.

Mads Stokkelien var blant spillerne som ble med ned.

— Jeg tror Stabæk – med det laget vi hadde i 2013 – hadde ekstremt godt av et år i 1. divisjon. Jeg tror snittalderen på laget var det laveste som har vært i toppfotballen i Norge. Den var vel på rundt 19–20 år på det laget som fikk lov til å utvikle seg i 1. divisjon, som var en passende arena det året der, sier Stokkelien, og fortsetter.

— Økonomisk er det ikke gunstig å rykke ned, selvfølgelig, men akkurat for den spillergruppa som var der da, var det utelukkende positivt, sier Stokkelien.

Det var også mange lokale som fikk muligheten i 2013, understreker Hånes-gutten.

— Det kom en samling i bunn. Det var en vanvittig støtte rundt klubben. Jeg husker at det var et veldig spesielt år. Til tross for rettssak, økonomiske problemer, og alt det negative rundt klubben, så var det et vanvittig samhold. Det var få igjen i administrasjonen og i spillergruppa, men alle dro i samme retning. Det var en fin opplevelse å være med på faktisk, sier han.

Stokkelien ble toppscorer

Olsen sier at de klarte å samle spillere og nøkkelpersoner rundt lag, og at de bygde opp en veldig god kultur.

— Noen ting er gratis. Vi trente hardt og mye, sier Olsen.

2013-sesongen i 1. divisjon begynte imidlertid dårlig for Stabæk, og laget sto med kun fire poeng før møtet med Follo på bortebane i 5. serierunde. Da kom vendepunktet.

— Det snudde på Ski Stadion, hvor vi klarte å vinne 3-2 etter å ha ligget under 0-2. Der fikk vi effekten av kulturen og kraften. Etter det dro vi jevnt og trutt hjem trepoengere, sier Olsen.

Mads Stokkelien scoret blant annet 17 ganger den sesongen, og var en sterk bidragsyter til at laget rykket opp til eliteserien igjen.

Gode spillerkjøp

Resten er som de sier, historie. Stabæk hentet inn Bob Bradley som trener, de traff på spillerkjøpene, og nå er laget tilbake i toppen av norsk fotball.

— Det er ekstremt imponerende det de har fått til med begrensede midler, og det viser at det er mulig, uansett hvor håpløs situasjonen ser ut til å være, sier Stokkelien, og fortsetter.

— De i administrasjonen har gjort en fantastisk jobb med å snu skipet som var på vei ned, og så har Inge André Olsen vært flink til å hente billige og gode spillere, som har slått ut for fullt. Det må også Bradley ha mye av æren for. Han er en ekstremt dyktig trener, sier Stokkelien, som hadde amerikaneren i halvannen måned før han dro til proffspill i New York Cosmos.

— På den korte tiden, så jeg at han kom til å heve laget, sier Stokkelien.

— Bradley skal ha mye av æren, men en god trener klarer ikke å lage gull ut av gråstein, sier Olsen, som hyllet teamet rundt den profilerte treneren.

— Det er folk rundt Bradley som er klubbens personer, og de jobber 24 timer i døgnet for ham, slik at klubben skal ta det neste steget. Mye handler om mennesker, og vi er veldig bevisste på hva vi skal ha inn, sier Olsen, som har blitt hyllet for Stabæks jobb i overgangsmarkedet denne sesongen.

- Må tenke annerledes

Spillere som Cole Crossman, Kamal Issah, Yassine El Ghanassy, Adama Diomandé og tidligere Start-spiller Ernest Asante har virkelig blomstret, og er gode eksempler på den gode spillerlogistikken i klubben.

— Vi må tenke annerledes enn de vi konkurrerer med, og vi kan ikke tilby de samme pengene som andre klubber kan. Derfor må vi tilby noe annet, og være dritgode på ting andre ikke er gode på. Vi er utrolig gode til å ta vare på alle, sier Olsen.

De spillerne som kommer til Stabæk vet også at de får muligheten til å reise videre, når de er gode nok og modne for det.

— Det er en styrke. Spillere som kommer hit, vet at historiene våre er bra. I tillegg har vi klart å finne spillere som trenger en ny start, og vi hjelper de litt i gang igjen, sier Olsen.

Hyller kapteinen

- Er Adama Diomande ditt beste kjøp?

— Han leverte fantastisk bra på kort tid, og sånn kan man ikke drømme om, sier Olsen.

Diomande kom til Stabæk fra Dinamo Minsk for rundt tre millioner kroner i fjor vinter. I sommer ble han solgt til engelske Hull for i overkant av 20 millioner kroner.

Det er imidlertid en annen spiller Olsen trekker fram som kanskje den viktigste de siste par årene; kaptein Morten Skjønsberg.

— Han er den spilleren som får minst kredit for det han gjør. Media ser ikke hvor mye han betyr utenfor banen. Han er høyt verdsatt, og er limet for klubben. Morten har vært den viktigste signeringen de to siste årene. Han har videreført Stabæk-kulturen, sier Olsen.

- Handler om å bli best

- Hva med deg? Kunne du tenke deg å flytte hjem og bidra i Start?

— Hva fremtiden vil bringe, vet man ikke. Hvis folk henvender seg og vil snakke, så lytter du.

- Kunne du gjort en god jobb i Start?

— Jeg ville aldri gjort noe, om jeg ikke trodde jeg kunne gjøre en god jobb. Jeg er ikke en person som sitter med beina på bordet og drikker kaffe. For meg handler det om å bli best. Man må kunne utgjøre noen forskjeller, og det nytter ikke å bare være en del av en mengde.