Vindbjart — Start 4-0

Vindbjart var best i alt, og vant fullt fortjent 4-0 i cupkampen i Vennesla onsdag kveld. Denne kampen går ned i historiebøkene som en av de største bombene i NM-historien.

— Pappa snur seg ikke i grava i kveld. Han er på vei opp, skriver Start-profil Jesper Mathisen på Twitter etter kampen. Svein Mathisen var en av Start og norsk fotballs største profiler.

Allerede i første omgang kunne publikum ane hva som var i vente. Det sto 0-0 til pause, selv om vertene burde ha ledet med tanke på spill og sjanser.

Etter hvilen var det ingen tvil om hvem som hadde mest lyst på avansement til 3. runde. Omgangen var bare noen minutter gammel før Vindbjart tok ledelsen. Målscorer var Øyvind Gausdal, som satte et straffespark sikkert i mål etter at Gudmundur Kristjansson hadde lagt Jon Ole Reinhardsen i bakken.

Dårligst på 28 år

Fire minutter senere doblet Christian Follerås ledelsen til hjemmelaget. Daniel Aase slo et herlig frispark rett på hodet til midtstopperen, som skallet ballen knallhardt i mål.

Gausdal kriget inn sitt andre for kvelden etter 63 minutter, etter et herlig framspill av Preben Skeie.

Vindbjart overrasket stort mot Start. Foto: Sondre Steen Holvik

Åtte minutter før slutt kom kampens siste mål. Thomas Zernichow kom alene med Ingvar Jónsson, og satte ballen til høyre for den islandske landslagskeeperen.Start hadde ikke røket ut i 2. runde i cupen siden 1987 før onsdagens fadese i Vennesla. Den gang tapte laget 0-1 mot Pors.

Start åpnet best

Start var faktisk best helt i begynnelsen av oppgjøret, og utnyttet nestens Vindbjarts klareringsforbud før minuttet var spilt. Christian Follerås ville ikke banke ballen ut selv om han var under press, og Matthias Vilhjalmsson stjal ballen. Islendingen avsluttet fra skrått hold, men skuddet ble blokkert av Jon Ole Reinhardsen.

Da sju minutter var spilt ble det farlig foran Vindbjart-buret igjen. Espen Hoff fikk ballen i god posisjon inne i vertenes 16-meter. Skuddet fra kantspilleren gikk like utenfor.

Tre minutter senere kom det første forsøket for hjemmelaget. Preben Skeie ble lagt i bakken midt inne på Starts halvdel. Daniel Aase tok frisparket, men satte forsøket sitt like over det venstre krysset til Ingvar Jónsson.

Vertene best

Det var starten på en ok periode for laget fra Vennesla. Da klokka passerte 17 minutter slo Aase et godt innlegg fra sin venstreside. I midten ventet Øyvind Gausdal, men storscoreren klarte ikke å sette headingen sin på mål i god posisjon.

Victor Vindfjell testet skuddfoten 11 minutter senere. Kantspilleren dro seg inn i banen, og banket løs med høyrefoten fra 18 meters hold. Skuddet var hardt, men gikk meteren over målet til Jónsson.

Så fikk Gausdal to kjappe muligheter. Den første gikk rett i klypene på Starts keeper. Den andre satte han utenfor fra skrått hold.

Enorm sjanse

Start, som hadde mistet overtaket i kampen etter sin gode innledning, kom tilbake mot slutten av omgangen. Espen Hoff kom nærmest etter 38 minutter, men skuddet til Larvik-gutten fra åte meters hold gikk langt over mål.

Gausdal prøvde seg igjen et par minutter senere. Ballen ble slått inn fra høyre, og spissen kastet seg fram for å avslutte. Starts midtstopper Alex De John var helt i ryggen på flekkefjæringen, og blokkerte til corner.

Etter 42 minutter trodde alle på Moseidmoen at Vindbjart hadde gått opp i ledelsen. Aase lekte seg med Jon Hodnemyr på kanten, og la inn foran mål. Ballen gikk via en Start-spiller, og rett i beina på Vindfjell, som befant seg alene foran Jónsson. Den tidligere Pors-spilleren avsluttet, men Starts keeper var lynraskt nede og reddet gjestene.

To raske scoringer

Mjelde tok grep før den andre omgangen. Han tok ut Ole Martin Rindarøy, som hadde levert en svak omgang. Inn kom Kristoffer Ajer.

Det tok kun et par minutter før vertene ble tildelt et straffespark. Kristjansson kom i duell med Reinhardsen innenfor 16-meteren. Starts islandske kaptein var i overkant hard i duellen, og dommeren blåst straffe til Vindbjart. Øyvind Gausdal var sikkerheten selv, og satte ballen knallhardt høyt i mål til øredøvende jubel fra hjemmesupporterne.

Etter 52 minutter kom mål nummer to. Sandnes la Vindfjell i bakken midt inne på Starts halvdel. Daniel Aase la et herlig frispark inn i feltet, og der gikk midtstopper Christian Follerås opp. Den tidligere Start-spilleren var råsterk, og headet inn 2-0 til Vindbjart.

Gausdals andre

Vindbjart fortsatte å leke seg. Laget vant tilbake ballen midt på banen. Den havnet etter hvert i beina på Preben Skeie. Han avanserte mot Start 16-meter, og vippet ballen til Gausdal. Han dempet ballen på brystet, og skled inn sitt andre mål for kvelden. Herlig spill fra vertene.

Gjestene var rystet, og spesielt Daniel Aase visst å utnytte tafatte og tamme Start-spillere. Driblefanten herjet, og lekte seg på gressmatta på Moseidmoen. Start-spillerne prøvde å ta ballen fra den tidligere Start-spilleren, men måtte bare finne seg i å være statister.

Da 82 minutter var spilt, var ydmykelsen komplett. Innbytter Thomas Zernichow ble spilt fri, og kom alene med Starts keeper. Hellemyr-gutten var iskald, og satte ballen enkelt til side for Starts islandske landslagskeeper.

Kampfakta

Vindbjart – Start 4-0 (0-0)

2. runde i NM, 2000 tilskuere på Moseidmoen.

Mål: 1-0 Øyvind Gausdal (str. 48), 2-0 Christian Follerås (52), 3-0 Gausdal (63), 4-0 Thomas Zernichow (82),

Gult kort: Preben Skeie, Vindbjart. Robert Sandnes, Start.

Dommer: Rohit Saggi, Ski og ballklubben Skiold.

Vindbjart (4-3-3): Benjamin Boujar — Alexander Jones, Jon Ole Reinhardsen, Christian Follerås, Martin Høyland - Tony Vo (Thomas Zernichow, fra 46.), Preben Skeie, Kim Kvaalen - Victor Vindfjell (Joachim Eriksen, fra 72.), Øyvind Gausdal (Rasmus Repstad, fra 83.), Daniel Aase.

Start (4-4-1-1): Ingvar Jónsson - Jon Hondemyr, Alex De John, John Olav Norheim, Ole Martin Rindarøy (Kristoffer Ajer, fra 46.)- Espen Hoff, Solomon Owello, Gudmundur Kristjansson, Robert Sandnes (Andreas Hollingen, fra 59.)- Emil Dahle (Lars-Jørgen Salvesen, fra 67.)- Matthias Vilhjalmsson.