ROSENBORG — START 3-2

LERKENDAL (adressa.no): Pål André Helland har vært Rosenborgs faste straffeeksekutør i vinter, og var sikker som banken i hele oppkjøringen.

Men i sesongåpningen mot Aalesund bommet Helland fra ellevemeteren, og siden har han gått skadet. Dagen før den kampen mot Strømsgodset sto Alexander Søderlund igjen på treningsfeltet og øvde på straffer.

— Jeg bommet ikke på en straffe i fjor. Jeg har egentlig kontroll, men det er greit å bare gå gjennom det litt, sa han til adressa.no da.

- Det er du som tar dem når Helland er ute?

— Ja. Jeg tar de når Pål er inne også, så det er greit, sa Søderlund.

Helland sto klar

Og etter at han selv ble feid ned i feltet av en Start-forsvarer torsdag kveld – på stillingen 1-1 – viste at han mente alvor.

For selv om Pål André Helland, som endelig var tilbake etter skaden, så ut til å gjøre seg klar til å få ballen, beholdt Søderlund den i egne hender. Og ga den ikke fra seg.

BOM: Alexander Søderlund setter straffesparket rett på keeper Ingvar Jonsson. Foto: Kristian Helgesen

Søderlund tok straffen selv, og satte den rett på keeper Ingvar Jonsson.Det kunne ført til et negativt søkelys på Søderlund etter kampen, men det klarte han å sno seg unna da han dro frem en knallsterk heading like etterpå. Mike Jensen kom seg til dødlinjen, la ballen inn i feltet, og Søderlund stanget ballen i noten og laget sin andre for dagen.

Og da Liam Henderson la på til 3-1 fem minutter før slutt, var det hele avgjort.

Kalddusj for RBK

Knappe fire minutter var spilt da kalddusjen kom. Holmar Eyjolfsson sto for en skrekkelig klarering fra venstrebackposisjon, og sendte ballen rett i føttene på Starts Emil Dahle midt på RBKs halvdel. Han sendte ballen på tvers til Espen Børufsen, som fyrte av fra om lag 20 meter. Markkryperen smatt inn ved stolperoten til venstre for André Hansen.

SJOKK: Espen Børufsen (til venstre) sendte Start foran mot RBK. Foto: Kristian Helgesen

Rosenborg, som har skapt muligheter på løpende bånd de første fire serierundene, fikk det tøft med nettopp dét mot sørlendingene i åpningen. Men halvveis ut i den første omgangen brølte hele Lerkendal på straffe da Alexander Søderlund gikk i bakken i en duell i feltet. TV-bildene viste at det var knuffing, uten at det kan sies å være en hårreisende avgjørelse av dommer Svein-Erik Edvartsen å la duellen passere.Og selv om hjemmelaget ikke spilte seg til noen opplagte muligheter den første halvtimen, var det likevel tendenser i spillet. Spillet foregikk for det meste rundt Starts sekstenmeter, og Mike Jensen var ikke så langt unna da han dunket til fra distanse etter 38 minutter. Start-målvakt Ingvar Jonsson var imidlertid kjapt nede, og fikk slått ballen unna.

Like etter var Tobias Mikkelsen på ferde, men skuddet fra drøyt ti meter gikk en meter til side for mål.

Helland inn ved pause

Det ble imidlertid ingen RBK-scoringer før pause, og det var ingen stor overraskelse at friskmeldte Pål André Helland kom inn for Riku Riski da andre omgang ble sparket i gang. Mikkelsen ble plassert over på venstrekanten, og det kunne betalt seg allerede tidlig. Fredrik Midtsjø fant dansken med en strøken pasning, men Mikkelsen hadde kontroll på Mike Jensens flotte løp inn i boksen – og dermed rant det ut i sanden.

Men så – elleve minutter ut i den andre omgangen – kom utligningen. Rosenborg overtok ballen like utenfor egen sekstenmeter, og Mike Jensen fikk ballen godt inne på egen halvdel. Han dro i gang et løp av Leo-kaliber, og avanserte helt til Starts sekstenmeter.

RBK-UTLIGNING: Ballen sniker seg inn forbi Start-keeper Ingvar Jonsson. Foto: Kristian Helgesen

Der la han på tvers til Alexander Søderlund, som fyrte på direkten. Eliteseriens toppscorer var litt heldig, men ballen smøg seg under Start-keeperen og i mål.

Rødt kort

Kun minutter senere økte mulighetene for Rosenborg-seier drastisk. Pål André Helland hadde allerede gitt Start-back Robert Sandnes skikkelig trøbbel, og sørget for at Sandnes pådro seg gult kort kun minutter ut i omgangen. Derfor var det heller ingen bønn fra dommer Edvartsen da backen feide Helland overende etter en drøy time. Det ble gult kort nummer to, og Start måtte klare seg med ti mann resten av kampen.

Knappe tjue minutter før slutt kom den nevnte straffesituasjonen. Alexander Søderlund ble felt i skuddøyeblikket, og fikk et soleklart straffespark.

Han tok som nevnt straffen selv – på meget svakt vis. Men like etter gjorde han opp for seg. Mike Jensen tok seg ned til dødlinjen, og la inn foran mål. Der ruvet Søderlund høyest, og stanget ballen i vinkelen til 2-1.

MÅLSNIK: Liam Henderson scoret i nok en kamp for RBK. Foto: Kristian Helgesen

Da det sto fem minutter igjen å spille spikret hjemmelaget seieren. Igjen var det Jensen som var arkitekten. Nok en gang kom han ned til dødlinjen, og la ballen ut i feltet til innbytter Liam Henderson. Skotten viste seg igjen som en solid avslutter, og la på til 3-1.På overtid reduserte Kristoffer Ajer til 3-2, men det var også det siste som skjedde i kampen. Dermed ble det tre nye poeng til Rosenborg.