I kvalikkampen hjemme mot Jerv hadde Start et nesten utsolgt stadion. Det har kun skjedd 20 ganger på 40 år gjør Even Øgrey Brandsdal oppmerksom på. Foto: Kjartan Bjelland

Neste sesong skal publikum sitte på nedre del av Sør Arena i håp om at en mer intim tilskuerskare skal skape bedre stemningen på kampene.— Det er basert på tilbakemeldinger fra folk. Vi ønsker å samle tilskuerne på nedre del. Vi har gjort dette på cupkamper tidligere og dugnadsfesten i sommer. Da har vi merket at det er mer trykk på stadion. Det kjenner både publikum og spillerne, sier Roy Emanuelsen, arrangementssjef i Start.

Bare VIP-tribunen vil være åpen på øvre del. Sesongkortholdere som har hatt plass på motsatt side blir flyttet over dit.

Tilskuerkapasiteten neste sesong vil være på 8100 tilskuere. Årets publikumssnitt for Start var 6155 tilskuere, ifølge Norges Fotballforbund. Kun i det viktige oppgjøret mot Mjøndalen og kvalikkampen mot Jerv var det over 8100 publikummere på Sør Arena.

Sør Arena er for stor

Administrerende direktør i IK Start, Even Øgrey Brandsdal, mener at Sør Arena er for stor for Start i øyeblikket.

— Det er ikke ofte vi klarer å fylle opp arenaen. Vi er godt fornøyd med antall mennesker vi har på kamper, men i flere tilfeller kan det se litt glissent ut for det er ikke tvil om at vår arena er for stor. Vi har hatt en kamp det har vært fullt siden 2007 og siden midt på 70-tallet har det kun vært 20 kamper med over 10000 tilskuere. Det betyr at det vil kun være få tilfeller hvor den nye kapasitet er for liten, men det vil være et luksusproblem, mener Brandsdal, som tror det blir positivt med endringen.

— Det skaper en veldig god atmosfære og stemning på arenaen.

Blandede tilbakemeldinger

— Vi har fått tilbakemeldinger på godt og vondt. Noen folk har forståelse for det, mens andre folk har sittet på en plass som de gjerne vil ha ennå. Vi har vel ingen eksempler på at noen gir uttrykk for det klart motsatte etter at de har sett sin nye plassering. Men heller at noen har vært negative når de har fått beskjed om at de må flytte seg. Jeg tror alle er enige om at vi ønsker mer stemning på arenaen. Det går seg nok til. Dette blir bra, sier Emanuelsen.

- Er dere redd det er for lite ambisiøst med kun 8100 plasser?

— Nei, ikke når du ser på snittet på rundt 6000 tilskuere, som er et høyt tall i eliteseriesammenheng og i Starts historie. Men når folk er på stadion blir fokus på at arenaen er så stor, og folk ser de tomme setene. 6000 er egentlig ganske høye tall. Tror det kan være bra å få samlet folk og legge til rette for at det blir bedre stemning, svarer Emanuelsen.

- Mer enn nok

- Hva hvis flere enn 8100 personer vil på Sør Arena?

— Fotball består av drømmer, og hvis det blir slik at Start kommer i en situasjon med større popularitet vil vi selvfølgelig revurdere dette, men i 2016 er kapasiteten på 8100, sier Emanuelsen og får støtte fra Brandsdal.

— Stolene vil være der, men slik det er nå i dag har vi mer enn god nok plass med en tilskuerkapasitet på 8100, sier direktøren.

Tigerberget flyttes

Jorunn Stomnås, nestleder i Tigerberget, må se supportergjengen bli flyttet fra kortsiden til siste del av langsiden under VIP-tribunen. Først ble Tigerberget spurt om å samles i svingen ved siden av, men det ble ikke godtatt.

— Det er mye delte meninger. Det viktigste er at vi får samlet oss. Det har sett glissent ut, så jeg synes det er veldig fornuftig å gjøre dette, sier Stomnås.

Der Tigerberget har sittet til nå skal det bli familietribune.

— Det er klart at det er en bedre plassering der vi sto, men det feltet vi har fått er bedre enn svingen som var utgangspunktet først. Det er mange plasser som er bedre, men det viktigste for oss er at det blir mer trykk på kampene, sier Stomnås.