Så mye som fire eliteserielag er ute etter sjokknederlag i NMs andre runde onsdag kveld:

  • Start gikk på en kjempesmell med 0-4 mot Vindbjart fra 2. divisjon.

  • Haugesund slapp også inn fire mål og tapte 1-4 mot Fyllingsdalen.

  • Vålerenga sto til stryk mot Gjøvik/Lyn (0-1-tap).

  • Tromsø tapte mot Senja (1-2).

Siden Tippeligaens opprinnelse for 25 år siden har aldri så mange topplag røket ut i 2. runde (se faktaoversikt til høyre). Tallet kan bli enda høyere ettersom Sarpsborg, Molde og Viking først skal i aksjon torsdag kveld.

Mindre forskjell

Fotballekspert Lars Tjærnås mener at det ikke er tilfeldig at så mange eliteserielag ryker ut allerede i 2. runde.

– Det er ikke tilfeldig at så mange lag ryker ut av cupen. Lag i 2. divisjon trener nesten like mye og like godt som lag i eliteserien, sier Tjærnås.

– Dessuten er det enklere å forsvare seg mot antatt bedre lag som går ut for å styre kampene. Og du har de mentale sidene: Lag som har alt å vinne mot lag som har alt å tape, fortsetter han.

Et faresignal

foto
100% Sports fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Ørn E Borgen

Tjærnås mener antall cupsjokk er et faresignal for norsk fotball.– For norsk fotball målt internasjonalt er det et problem med et flatt hierarki med kort avstand mellom de beste og nummer 40. Vi trenger noen som stikker ifra, sier Tjærnås.

Mens Start, Haugesund, Vålerenga og Tromsø er ute, er det andre som kan puste lettet ut i dag. Mjøndalen måtte igjennom straffesparkkonkurranse for å slå Ørn Horten, det samme måtte Brann ha for å slå Vard Haugesund. Brann så ut til å ryke ut, men berget ekstraomganger etter mål på overtid. Det var Branns eneste store sjanse i kampen.