VÅLERENGA — START 1-3

Start hadde ikke vunnet en seriekamp siden 16. mai, mens Vålerenga hadde ikke tapt en kamp i eliteserien siden 25.mai. Etter 90 minutter på Ullevaal-matta satt man nok en gang igjen med at alt kan skje i den norske eliteserien.

Starts costaricanske duo Alejandro Castro og Bismark Acosta scoret hvert sitt mål mens Sondre Tronstad punkterte kampen med sin 3-0-scoring ti minutter før slutt. Jan Lecjaks redusertefor hjemmelaget helt på tampen.

Seieren førte til at Start ikke lenger innehar jumboplassen, ettersom sørlendingene passerte både Hønefoss og Sarpsborg etter dagens runde.

— Det lekker inn mål på oss. Vi står ikke imot noe som helst, og sånn har det vært i hele år, sier en oppgitt Kjetil Rekdal til aftenposten.no.

Sjanserik innledning

Gjestene fra Kristiansand gikk respektløst til verks på Ullevaal i dagens kamp mot Vålerenga. Allerede etter fire minutter var Alejandro Castro nær ved å gi sørlendingene en drømmestart på oppgjøret, men en god håndballredning fra Gudmund Taksdal Kongshavn i Vålerenga-målet hindret ballen fra å gå i mål.

Vålerenga fikk etter hvert summet seg og Mohammed Fellah, Nicolai Høgh og Daniel Fredheim Holm hadde alle gode muligheter til å sende vertene i ledelsen. Dessverre for hjemmelaget var Castro i støtet og headingen som gikk like over midtveis i den første omgangen bar bud om at noe var på gang.

— Vi mangler en del spillere i dag, men det er morsomt at de som får sjansen som Bismark (Acosta), Christian (Tveit) og Alejandro (Castro) tar vare på den. De leverte i dag, og dermed blir det vanskeligere for meg å ta ut laget til neste kamp, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde.

Castro ga Start ledelsen

Starts costaricanske angriperskulle få uttelling like etter. Etter et frispark da det var spilt 26 minutter havnet ballen hos Christian Tveit inne i sekstenmeteren. Med ett fantastisk brassespark fant Tveit hodet til Castro, som via tverrliggeren satt inn 1-0 til gjestene på Ullevaal Stadion.

— Det her var viktig for alle. Både for oss og hele Kristiansand er det avgjørende at vi vinner, slik at vi kan beholde plassen i eliteserien, sier en lettet Castro.

Vålerenga som ikke har tapt siden laget møtte Rosenborg 25. mai var tannløse fremover, og det offensive spillet satt ikke slik det har gjort tidligere i sommer. Bakover virket laget tamme i duellene på dødball i mot, noe Start visste å utnytte.

Rett før pause landet frisparket fra Jesper Mathisen inne i femmeteren. Et merkelig passivt Vålerenga-forsvar ble stående og se på en annen av Starts costaricanere Bismark Acosta gjøre sitt første seriemål for gjestene fra Sørlandet.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal svarte med å bytte ut Diego Calvo tre minutter før pause. Dessverre for Vålerenga og Rekdal var det lite tegn til bedring i den andre omgangen. Riktignok lyktes vertene med å stå høyere mot et defensivt orientert Start-lag, men Vålerenga slet med å skape de store sjansene.

— Vi har sjanser på 0-0, 0-1 og 0-2 og vi kjører over Start rett etter pause. Vi trenger noe ekstraordinært og der er vi ikke i dag, konkluderer Rekdal som måtte innse at avstanden opp til Aaalesund på bronseplass økte etter dagens runde.

Innbytter Tronstad med scoring

I stedet var det Start som kunne punktere kampen. Innbytter Sondre Tronstad fikk æren av å sette inn 3-0 10 minutter før slutt etter en fin kontring av gjestene. Jan Lecjaks satt inn et trøstemål for vertene rett før slutt etter et fint frispark fra 20 meter.

Et Start-lag som kjemper en desperat kamp for å unngå nedrykk hadde få problemer med å holde på ledelsen, mens medaljejagende Vålerenga måtte innse at avstanden opp til Aalesund som innehar bronseplassen øker.

— I dag er vi lojale. Vi jobber hardt og er smarte. Denne seieren skal nytes og jeg kunne sittet på bussen til Kristiansand i hele natt, sier en smilende Mjelde vel vitende om at Start klatret vekk fra jumboplassen.