Varsellampene har begynt å lyse rødt for lenge siden. Alt ligger til rette for at ting kan endres. Etter et tett kampprogram gjennom hele mai, har Start hatt godt av en lengre treningsperiode. Før mandagens kamp mot Sarpsborg hadde det gått åtte dager siden det bitre tapet i Stavanger. Start holdt unna uten baklengs i 88 minutter. Da scoret Viking.

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

For meg, som tok turen til Stavanger sammen med overraskende mange bortesupportere ble det en tung tur hjem til Kristiansand. Ett poeng hadde vært rettferdig. Minst.

Alle poengene til særpingene

Åtte dager med trening skulle forhåpentligvis gi resultater, men et rødt kort til Espen Hoff tidlig i kampen gjorde forutsetningene vanskelige. Start gjorde seg ikke bort. De forsøkte å spille seg fremover i banen, og forsvarte seg godt, i håp om å få med seg ett poeng.

Etter at Matthias Vilhjamsson headet inn utligning til 1-1 med i overkant av 20 minutter igjen, hadde hjemmefansen håp om dette poenget. Noe som hadde vært bra, slik kampen utartet seg.

Men det ble null. Igjen. En avgjørende scoring fra Martin Wiig sørget for at sarpingene fikk med seg tre poeng hjem til Østfold.

Ingen håpløs kamp spillemessig. Det som skjer i etterkant er alarmerende.

En mann i rullestol

For å bruke litt humor oppi alt. Jeg er rullestolbruker, og mange spør seg hvor mitt engasjement for fotball kommer fra. Jeg har ikke et godt svar, men fascinert av spillet, det er jeg. Etter tapet mot Sarpsborg ble jeg spurt, riktignok med en dose humor, om ikke jeg kunne sendes ut på banen fordi jeg kom til å gjøre en bedre jobb enn laget.

Jeg lo litt for meg, og svarte kontant:

— Hodet mitt er i alle fall på rett plass, selv om beina ikke virker. Hos Start/Mjelde er det motsatt for øyeblikket.

Slik føles det i alle fall, når jeg ser hvor denne klubben er på vei. Tabellen lyver aldri, og den viser en posisjon faretruende nær nedrykk. Spillemessig er det til tider bra. Derimot er det resultatene som er tellende og skal gi oss poeng nok til å overleve. De uteblir.

Treneren har solgt huset

Med to baklengs mot Sarpsborg ble en håpløs rekke forlenget ytterligere. Rekken som forteller at Start nå har sluppet inn mål i 21 strake hjemmekamper. Forrige gang de forlot egen hjemmebane uten baklengsmål var siste hjemmekamp i 2013-sesongen. Da ble Lillestrøm slått 1-0. Treneren sitter på lånt tid. Supportere har fått med seg at bostedet ligger til salgs etter oppslag i lokalpressen. Jeg ble enda sikrere på at noe vil skje i nær fremtid etter at nåværende eiendomsmegler og tidligere Start-profil Claus Eftevaag stilte opp i et intervju på TV2s Fotballkveld. Her bekreftet han at huset nå er solgt.

Med andre ord er det trolig bare et tidsspørsmål før noe skjer på trenerfronten i klubben. Hvem arvtageren blir, og eventuelt når det skjer, er enda uvisst, men jeg etterlyser handling. Handling som skal hjelpe klubben til å ta de poengene som er nødvendig for å overleve i Tippeligaen. Med en trener på lånt tid og en spillergruppe som trenger selvtillit, trengs det forandring. Helst så fort som mulig.

Haugesund neste

Nå venter en ny treningsuke. På lørdag går turen til Haugesund. Dit reiser vi uten 2 x Espen. Hoff og Børufsen er to av de mest rutinerte spillerne i dagens stall. Begge er ute med karantene. Men vi reiser med en Matthias Vilhjamsson som bokstavelig talt blødde for drakta mot Sarpsborg, og da er det håp om at klubben får en god treningsuke og kan overraske positivt i Haugesund.

Klubben trenger trygghet. Hvordan de skal oppnå det, og i hvilken grad det vil spille inn, er fortsatt usikkert. Det som derimot er sikkert er at det er vanskelig å fokusere på de viktige tingene per dags dato. Nemlig å ta poeng nok til å overleve.