Søndag blir det avgjort om Start får kvalik eller rykker ned til 1. divisjon. Laget til Bård Borgersen ligger ett poeng foran Mjøndalen før siste serierunde. Start har hjemmekamp mot Molde, Mjøndalen har bortekamp mot Viking.

— Jeg er glad jeg er ferdig med det greiene der, humrer Risholt.

36-åringen reddet plassen i 1. divisjon med Fredrikstad da Glenn Andersen stanget inn 2-2-målet mot Follo søndag.

— Det var bare en lettelse. Publikum begynte å juble, og folk gråt rundt meg, sier Risholt, som nå er ferdig med sesongen.

Det er ikke Start. Midtbanespilleren vet hva som venter, dersom det blir en kvalik.

— De fire-fem nederste lagene i eliteserien er ikke så mye bedre enn de tre-fire beste i 1. divisjon. Om Start får kvalik, vil de møte lag som har vunnet mange kamper, og er inne i en flytperiode. Start på sin side har hatt mye motgang, sier Risholt.

— Ikke tro at det blir enkelt

- Har du noen gode råd til Start?

— De må ikke tro at det blir enkelt. Mye handler om å like muligheten. Det å spille avgjørende kamper, er det gøyeste man gjør som fotballspiller. Start kommer til å ha hele byen i ryggen, sier Risholt.

Han spilte kvalik som 1. divisjonsspiller med Kongsvinger i 2009 og Fredrikstad i 2010. Begge gangene var han med på å vinne, og sende eliteserielaget ned.

— Man blir sliten mentalt i situasjonen til Start, og man tenker mye på at det kan gå galt, og at laget kan rykke ned. Dersom man klarer å stenge ut mest mulig av det, kan man utnytte det til noe positivt, sier Risholt.

- Hva tenker du om mulighetene til Start i en kvalik da?

— Jeg tror de kan få det tøft. Spillere mer erfaring og rutine har utrolig mye å si, forklarer Risholt.

- Vil klubbene i 1. divisjon ha ned Start eller Mjøndalen, tror du?

— De fleste ønsker nok Mjøndalen ned. Start har mer historie, sier Risholt, som har latt seg imponere stort av Jervs sesong.

— Det er helt fantastisk, og en av de beste prestasjonene i fotball-Norge i år, mener jeg. De kan fort møte Start i en kvalik, og jeg tror ikke Jerv er noe dårligere lag enn Start, sier Risholt.

Går for opprykk nummer åtte

36-åringen startet sesongen for bunnlaget Sandefjord i år. I sommer meldte han overgang til Fredrikstad.

— Det er nok mange som syntes det var rart. Jeg spilte fast i eliteserien, jeg var kaptein, og jeg hadde et godt forhold til Lars Bohinen. Men jeg hadde alltid sagt at jeg ville tilbake til Fredrikstad, sier Risholt, som er inne i sin tredje periode i klubben.

Fredrikstad hadde et mål om å rykke opp til eliteserien denne sesongen. I stedet ble plassen i 1. divisjon reddet i siste serierunde.

— Jeg merket allerede i min første uke her at det ville bli knalltøft. Det budskapet Arne Erlandsen solgte inn, klarte ikke vi i spillergruppa å kjøpe. Vi spilte også dårlig fotball. Ikke ga det resultater, og ikke kjøpte det nye hjerter. Vi holdt i det minste plassen, uten at vi skal si at det var noen god prestasjon, sier han.

Neste sesong går Risholt for opprykk nummer åtte.

— Det blir knalltøft. Det er en del steiner som må snus, og de steinene er ganske tunge. Men med et budsjett på +- 30 millioner kroner, så bør det være mulig, sier Risholt.